Ascultă Radio România Cluj Live

Sărăcia la fel de periculoasă ca bolile cronice

Fumatul, consumul de alcool, un stil de viață sedentar, hipertensiunea arterială, obezitatea şi diabetul.

Sărăcia la fel de periculoasă ca bolile cronice

Articol editat de cristina.rusu, 8 februarie 2017, 06:00

Sunt șase dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătatea umană, la care se mai adaugă un altul: traiul în condiții sociale și economice dificile.

”Noul factor nociv” a fost descoperit în cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la ”Lifepath”, un proiect finanțat de Comisia Europeană cu scopul de a identifica mecanismele biologice aflate la baza diferenţelor sociale de sănătate.

Așa cum explică în paginile prestigioasei reviste ”Lancet”, autorii studiului au comparat efectele pe care le are asupra sănătăţii un statut socio-economic scăzut cu cel al altor factori de risc cu semnificație clinică și au constatat, de fapt, că un profil profesional scăzut scurtează în medie viaţa cu mai mult de doi ani. Aproape la fel de mult ca și fumatul, diabetul sau sedentarismul, care ”mănâncă” respectiv, 4,8/ 3,9/ 2,4 ani din viață.

Autorii lucrării au unit datele (selectate fie direct în cadrul proiectului ”Lifepath”, fie din baze de date publice), a aproape două milioane de oameni din șapte țări diferite: Marea Britanie, Italia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Australia, Elveția și Franța.

Participanții, care au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de 13 ani, au fost clasificaţi în funcție de propriul statut de muncă (în conformitate cu Cadrul European al Calificărilor) utilizat ca un indicator al statutului socio-economic. Informații care au fost corelate cu starea de sănătate a participanților și confruntate apoi corespunzător cu cele referitoare la șase dintre factorii de risc (fumatul, consumul de alcool, lipsa de activitate fizică, hipertensiune arterială, obezitatea, diabetul zaharat) incluse în ” 25×25 „, planul strategic al OMS, al cărui obiectiv este reducerea cu 25% până în 2025 a mortalităţii provocate de boli netransmisibile.

Faptul că un statut socio-economic scăzut a fost asociat cu o mortalitate mai mare era cunoscut de mult timp de comunitatea științifică – explică Silvia Stringhini, coordonator al studiului şi epidemiolog la Spitalul Universitar din Lausanne.

Cu toate acestea, studiul nostru a fost primul care a comparat acest parametru cu alți factori de risc majori, demonstrând cantitativ că traiul în condiții sociale și economice precare scade cu peste de doi ani speranța de viață.

Pe scurt, un nivel de trai scăzut creşte cu 20% riscul de mortalitate prematură în rândul oamenilor, cu doar 10%, mai puțin decât tutunul și mult mai mult decât diabetul zaharat, consumul de alcool și hipertensiunea. Cercetările efectuate au demonstrat că cei care trăiesc în condiții socio-economice precare sunt supuşi unui risc cu 30% mai mare decât ceilalți. (Silvia Stringhini)

Este foarte probabil ca motivul să fie acela că un statut socio-economic scăzut ”ascunde” şi alţi factori de risc, cum ar fi de exemplu creșterea expunerii la stres.

Comentând rezultatele studiului, autorii subliniază că în ciuda faptului că un nivel socio-economic scăzut poate fi un indicator eficient al diminuării speranței de viață, de multe ori guvernele nu-l iau în considerare, adăugându-l pe lista factorilor care urmează să fie rezolvaţi cu intervenții specifice. Lucru complet eronat, deoarece condițiile socio-economice și consecințele lor sunt modificabile prin intermediul politicilor la nivel local, la nivel național și internațional.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate