Ascultă Radio România Cluj Live

Cine munceşte nu are timp să facă bani

Expresia Cine munceşte nu are timp să facă bani e pusă pe seama evreilor, deşi oricine observă cu atenţie cine e bogat va ajunge la aceeaşi concluzie.

Cine munceşte nu are timp să facă bani
Foto: Cine munceşte nu are timp să facă bani

Articol de Bianca Câmpeanu, 23 decembrie 2016, 13:14

Sunt trei elemente strict necesare ca să faci avere: tupeu, „spate” şi baftă.
Munca în sine poate fi o sursă de satisfacţii intrinseci, dar avere n-a făcut nimeni doar muncind.

Tupeul este necesar pentru că în bătălia pentru resurse a fi cavaler înseamnă eşec 100%. Scopul este să câştigi, nu să respecţi reguli.

„Spatele” este esenţial pentru că acapararea resurselor (financiare sau de orice alt gen) presupune concentrări de forţe care să te ajute să învingi concurenţii şi să te apere de Lege. Cine crede că se poate face avere respectând Legea e un naiv înduioşător.

Bafta este vitală, pentru că oricât de bine ţi-ai planifica mişcările, individuale şi de grup, variabilele pot deveni oricând adverse, ceea ce doar norocul la timpul potrivit rezolvă.

A face avere nu este, în sine, un lucru condamnabil, chiar dacă moralitatea suferă din greu. În definitiv, nu toată lumea are calităţi de sfânt.
Problema apare când crearea, din nimic, a unei averi provoacă pierderi sau chiar suferinţe altora, care nu ţi-au fost concurenţi.
De exemplu:
Ai cumpărat, prin metode puţin sau deloc oneste, o fabrică.
O modernizezi şi faci producţie, dând salarii bune angajaţilor? Excelent pentru toată lumea.
O falimentezi, dai oamenii afară şi foloseşti terenul pentru imobiliare? Excelent pentru tine, dezastru pentru foştii salariaţi.

Nu vei găsi vreun om cu mintea şi obrazul la locurile natural desemnate care să te admire/respecte pentru asta. Se vor găsi, în schimb, naivi/oportunişti care să vadă în tine/să te declare un om de succes, bussinesman adevărat.
Era un banc prin anii ’80 care spunea că dacă Lenin ar fi înviat şi ar fi văzut cum i se împlineau temerile privind evoluţia socialismului, ieşea în public şi zicea doar atât: Proletari din toate ţările, iertaţi-mă!
Anticul filosof Platon spunea: Nu din averi izvorăşte virtutea, ci din virtute izvorăsc averile şi celelalte bunuri omeneşti.

Dacă ar învia, grecul cel isteţ şi-ar cere iertare pentru că ne-a dezinformat, apoi ar inversa pe loc declaraţia de acum 2400 de ani.

 

Dan Horea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

party
Vorba dulce joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Vorba dulce luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Vorba dulce miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Vorba dulce vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Vorba dulce vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Vorba dulce duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Vorba dulce marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Vorba dulce vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost