Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Îmbogăţirea comportamentală la papagali

În ultima vreme idea de îmbogăţire comportamentală sau enrichment în engleză, prinde tot mai mare elan la noi în ţară, mai ales printre cei cu animale de companie.

Animal de companie: Îmbogăţirea comportamentală la papagali
Foto: Animal de companie: Îmbogăţirea comportamentală la papagali

Articol de Bianca Câmpeanu, 3 noiembrie 2016, 06:00 / actualizat: 16 noiembrie 2016, 15:33

Puteţi să vă gândiţi la îmbogăţirea comportamentală ca la o unealtă care ne ajută să facem viaţa unui animal mai plină sau cum îi zice şi numele mai bogată în evenimente frumoase şi interesante.
În ziua de azi, inamicul animalelor de companie este plictiseala. Aşa cum nici nouă nu ne place să ne plictisim aşa nu le place nici animalelor. Să ne imaginăm că atunci când noi suntem plictisiți putem alege să intrăm pe Facebook, să citim o carte sau chiar să ieșim în oraș să ne întâlnim cu prieteni – însă animalele noastre de companie nu pot face aceste lucru. Ele de cele mai multe ori se bazează pe noi pentru joacă, socializare sau scos la plimbare.

hrana-papagal

Prin îmbogăţirea comportamentală, ne asigurăm să-i oferim animalului tot ceea ce are el nevoie, pe fiecare din cele trei planuri: nevoi fizice, emoţionale şi instinctuale.
Deoarece până acum la rubrica Animal de companie am discutat despre câine şi pisică, de data aceasta aş vrea să vă vorbesc despre….papagali. Aceştia sunt nişte păsări fantastice care au nevoie de o atenţie specială din partea noastră.
În caz că aveţi un papagal acasă, vreau să vă prezint câteva idei de îmbogăţire comportamentală pe care le puteţi implementa foarte uşor. Acestea sunt împărţite pe cinci categorii care iau în calcul toate nevoile animalelor:

1. Hrana, este cea mai des utilizată categorie şi se referă la cum le prezentăm hrana animalelor. Fiecare specie este adaptată pentru a-şi procura hrana într-un anumit mod, iar prin îmbogăţirea comportamentală încercăm să le dăm posibilitatea animalelor să se folosească de aceste abilităţi. În cazul papagalilor, aceştia au un cioc foarte puternic şi extrem de mobil, de care se folosesc pentru a ajunge la mâncare. Astfel când le oferim hrana este important să le dăm posibilitatea să-şi folosească ciocul. Prezentarea sau oferirea hranei într-un mod cât mai interesant pentru papagal. Un bun exemplu este o cutie de carton umplută cu frunze sau paie şi între acestea să fie aruncate câteva seminţe. Astfel pentru a găsi şi a ajunge la mâncare, papagalul trebuie găsească soluție pentru a deschide cutia şi să petreacă mai mult timp pentru a găsi seminţele ascunse. Acest comportament este stimulant, benefic şi foarte similiar cu cel al păsărilor din libertate.

2. Senzorial, adică să ne asigurăm că-i stimulăm toate simţurile animalului de care avem grijă. Ne referim aici la văz, auz, gust, miros sau tactil. Este important să le luăm pe toate în calcul şi să încercăm să le stimulăm cu ajutorul sunetelor (de la alţi papagali, muzică, ploaie etc), luminilor (de ex. nişte CD-uri vechi care pot fi agăţate şi care vor crea un ambient mai colorat)

Un exemplu foarte bun de îmbogăţire comportamentală senzorială este şi accesul la apă sub diverse forme: exemplu video

3. Cognitiv, toată lumea recunoaşte inteligenţa papagalilor. Este obligatoriu să stimulăm aceste păsări zilnic şi să le provocăm să-şi folosească aceste abilităţi pentru a rezolva diverse probleme, de exemplu cum să ajungă la o bucată de mâncare sau chiar manipularea unor obiecte noi. Dresajul cu recompense este o altă metodă bună de a stimula mintea unui papagal. Prin dresaj se pot elimina anumite comportamente problematice şi se poate îmbunătăţii relaţia om-animal.

4. Mediul în care trăieşte, adică colivia sau camera. Este important ca acest mediu să fie cât mai complex şi să-i ofere cât mai multe posibilităţi animalului. Este bine să fie mai multe adăposturi, mai multe feluri de lemne (de grosimi, texturi, lungime, mobilitate, înclinaţie diferită), diferite tipuri de substrat (pământ, nisip, frunze etc.).
5. Social, aceste păsări sunt extrem de sociale şi pot suferi dacă nu au parte stimulare socială. Vă recomand să încercaţi să-i oferiţi ocazia să asculte înregistrări cu alţi papagali din aceeaşi specie sau chiar alte specii similare. Şi accesul la o oglindă, pentru perioade scurte de timp poate fi o soluţie bună pentru a-i stimula mintea.

Pentru mai multe idei vă recomand această carte în format electronic: The Parrot Enrichment Activity Book (link: http://www.behaviorworks.org/files/articles/Parrot%20Enrichment%20Activity%20Book%202.pdf)

Înainte să închei vreau să vă rog să acordaţi atenţie siguranţei şi să vă asiguraţi că ceea ce-i introduceţi animalului nu este periculos. Vă doresc mult succes şi vă aşteptăm la secţiunea de comentarii cu poze sau alte idei legate de îmbogăţirea comportamentală.

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.

 

Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie joi, 19 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie

Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special! Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii...

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie joi, 12 aprilie 2018, 11:10

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le îngrijesc. Aşa cum am...

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
Animal de companie joi, 5 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție dedicată felinelor noastre dragi! Astăzi vă invit la o discuție despre beneficiile cățăratului...

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
caine_dresat
Animal de companie joi, 29 martie 2018, 09:46

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii în care încercăm sa înţelegem mai bine comportamentele diverselor animale de companie....

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?
Animal de companie joi, 22 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?

Salut și bine v-am găsit! Astăzi încheiem oficial seria dedicată tarantulelor. Vom discuta despre cum să hrănim și mânuim tarantula. Dieta...

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?
Animal de companie joi, 15 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?

Bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! După cum v-am promis în edițiile anterioare și pe cea de astăzi o vom dedica...

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?
Animal de companie joi, 8 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție de primăvară! Pentru început, tuturor femeilor și mamelor vă doresc o zi minunată, așa cum vă...

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi
Animal de companie joi, 1 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic:...

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?