Ascultă Radio România Cluj Live

Locuitorii din cartierul Bună Ziua, îngroziţi de vulpile care le dau târcoale

Intrarea unor animale sălbatice în comunităţi trebuie să fie un semnal de alarmă. E vorba de un comportament neobişnuit, care ar putea fi generat inclusiv de rabie. (directorul DSVSA Cluj Ioan Oleleu)

îngroziţi de vulpile care le dau târcoale
Foto: îngroziţi de vulpile care le dau târcoale

Articol editat de miclaus, 7 septembrie 2016, 06:00

Nu doar oamenii ci şi vulpile încep să fie interesate de zona rezidenţială Bună Ziua din Cluj-Napoca.

În ultima lună ele au fost frecvent văzute printre blocurile nou construite, cel mai probabil în căutare de mâncare la tomberoanele din cartier.

Cei care locuiesc aici se plâng că aproape seară de seară vulpile patrulează pe alei şi spun că le este frică pentru siguranţa copiilor:

Prima dată am văzut o vulpe în urmă cu aproximativ o lună şi de atunci văd în fiecare seară. Am doi copii, îmi este foarte frică pentru siguranţa mea şi a lor. N-am de unde să ştiu cum reacţionează aceste vulpi. Probabil că sunt şi înfometate. Eu cred că au apărut şi din cauza gunoaielor.

Le-am văzut în mai multe seri. Erau două vulpi şi fugeau prin faţa maşinilor. Sunt totuşi animale sălbatice. Ne este frică în primul rând pentru copii, spun oamenii care locuiesc în Bună Ziua.

Prezenţa vulpilor în comunităţile urbane trebuie tratată cu mare atenţie, avertizează reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare. Ei arată că animalele pot fi purtătoare de rabie, sau de alte boli care le determină schimbări de comportament.

Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, precizează însă că, în acest caz, e puţin probabil ca vulpile să fie turbate. El asigură că în această zonă a judeţului s-a făcut vaccinarea animalelor sălbatice iar testele ulterioare au confirmat reuşita campaniei.

Sunt cazuri când diferite afecţiuni, de exemplu rabia dar şi alte boli care pot fi întâlnite la animalele sălbatice, determină devieri de la comportamentul normal, inclusiv intrarea în comunităţi. Direcţia Sanitar-Veterinară supraveghează şi efectuează vaccinările antirabice. Ultima acţiune a avut loc în această primăvară iar ulterior am recoltat probe care ne-au arătat că vaccinarea a fost un succes. (dir. DSVSA Cluj Ioan Oleleu)

Oamenii care locuiesc în Bună Ziua s-au adresat mai multor instituţii ale statului, dar până acum nu au reuşit nimic:

Am sunat în primă fază la Poliţia locală, ei mi-au spus să sun la Direcţia sanitar-veterinară. Cei de acolo m-au direcţionat către Asociaţia vânătorilor şi pescarilor. Răspunsul dat de dânşii a fost că ei nu au dreptul să intervină în zone locuite şi mi-au sugerat să reclam problema la Poliţia locală.

Am încercat să anunţăm autorităţile; Primăria nu a luat măsuri, la Direcţia sanitară ne-a zis că ei nu se implică, nu e treaba lor.

De problema vulpilor ar trebui să se ocupe asociaţiile care au în administrare fondul de vânătoare din zona Cluj-Feleacu. Conducerea Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor a comunicat doar că nu poate interveni în intravilanul localităţilor, evitând să facă orice alte comentarii.

În schimb, Direcţia Sanitar-Veterinară spune că soluţii există şi a sesizat oficial Asociaţia Vânătorilor.

Ioan Oleleu precizează că în adresă se cere identificarea vizuinelor acestor vulpi şi intervenţia în acea zonă.

Sunt diferite metode de combatere. Inclusiv metoda de combatere la vizuină, care ştiu că a mai fost făcută. În anumite perioade ale anului sau în anumite zone pot apărea înmulţiri necontrolate ale vulpilor. (Ioan Oleleu)

 

Mihai Miclăuş

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor