Ascultă Radio România Cluj Live

[FOTO] 80 de ani de la primul meci de fotbal jucat pe nocturnă, din România

Un eveniment important din istoria orașului Ocna Mureș este acela că în anul 1936, pe stadionul Soda, s-a aprins lumina în fotbalul românesc, s-a aprins prima nocturnă din România.

stadion Soda
Foto: stadion Soda

Articol editat de Carmen Sas, 3 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 3 septembrie 2016, 7:28

Acest moment unic, nu doar pentru cetățenii orasului, dar și pentru fotbalul românesc, a trebuit și trebuie, pe mai departe, cinstit cum se cuvine. Astfel, duminică, 28 august 2016,  ocnamureșenii i-au omagiat pe toți cei care au susținut prin munca lor o credință, un mit, o iubire infinită: fotbalul ocnamureșean și echipa Soda Ocna Mureș.

Au sărbătorit împreună echipele de fotbal Soda Ocna Mureș Old Boys, Gaz Metan Mediaș și Dinamo București 1984 – echipa de legendă, prima echipă din România care a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

”De stadionul Soda, stadionul nostru al ocnamureșenilor, ne leagă multe amintiri ori evenimente care, într-un fel sau altul, au influențat semnificativ fotbalul românesc. Acest stadion a fost inaugurat într-o zi de august, în 1933, iar  luminile instalației de nocturnă  au fost aprinse pentru prima dată  în ziua de 30 august 1936, la meciul de fotbal dintre echipele Solvay Ocna Mureș și IAR Brașov, chiar de baronul belgian Solvay, proprietarul uzinelor de sodă din oraş, care a vrut ca inginerii și muncitorii săi să aibă unde se relaxa la o partidă de fotbal, după o zi de muncă în uzină.  De faima de altădată mai amintesc acum doar stâlpii şi reflectoarele originale.

Au trecut 80 de ani de atunci. În toți acești ani s-au întâmplat multe. Aici, pe acest stadion, echipa națională de fotbal a României din perioada interbelică își desfășura cantonamentele de pregătire. Echipa Solvay de atunci a devenit Soda Ocna Mureș. Această echipă mică pentru alții, dar mare pentru noi, pentru inimile noastre, a marcat constant fotbalul românesc prin jucătorii pe care i-a dat. Ocna Mureș este locul de unde au plecat Bazil Marian, Iosif Lengheriu și Ioachim Moldoveanu. (participant la Mondialul din Franța din 1938)

Tot de aici au plecat viitorii mari jucători ai CCA-ului: Cornel Cacoveanu, născut la Ocna Mureș, dar și Ion Voinescu care, deși bucureștean de origine, a jucat la Solvay Ocna Mureș în sezonul 1946-1947, acel sezon care l-a propulsat în strălucita sa carieră viitoare de la Steaua București.

De la Soda au luat drumul gloriei jucători ca Alexandru Moldovan (Dinamo București), Sorin Corpodean (jucător la U. Cluj și CFR Cluj, un foarte apreciat arbitru UEFA, actualul președinte și jucător al secției de fotbal din cadrul Clubului Sportiv Ocna Mureș).

Tot de aici, din Ocna Mureș, au plecat Ovidiu Maier (jucător la Rapid, acum jucător de bază la CS Ocna Mureș), Mircea Stanciu (jucător la Steaua, Gaz Metan Mediaș și CFR Cluj) sau Tiberiu Bălan (jucător la Rapid, Sportul, Steaua).

Din această listă nu poate să lipsească nici Ioan Andone deoarece, chiar dacă el a plecat de la Hunedoara cu acea echipă de vis a lui Mircea Lucescu, toată familia sa este originară de la 3 kilometri de Ocna Mureș și doar fenomenul colectivizării pamânturilor din anii ‘50 a făcut ca el să se regăsească la Hunedoara acolo unde părinții săi au căutat o viață mai bună.

Nu putem să uităm pe cel care a fost un legendar formator de talente fotbalistice aici, pe acest stadion: Gicu Domșa, dispărut dintre noi în toamna anului trecut. Pentru tot ceea ce a făcut pentru fotbalul ocnamureșan, pentru ce a însemnat antrenorul Gicu Comșa pentru multe generații de copii talentați, acum câteva zile, mai exact pe 22 august, tribuna stadionului nostru a primit numele său.

Faptul că de ”Zilele orașului Ocna Mureș și la 80 de ani de la primul meci  de fotbal din România jucat în nocturnă”, am fost onorați cu prezența a doi înalți oficiali UEFA, Ionuț Lupescu și Matthieu Bulliard, a reprezentat pentru noi recunoașterea contribuției clubului nostru la dezvoltarea fotbalului românesc. Iată că, 80 de ani de istorie nu se pot șterge, nu se pot uita”. (Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș).

Duminică, 28 august 2016, s-a aprins din nou nocturna stadionului, acea nocturnă care de 80 de ani veghează asupra fotbalului ocnamureșan și care a aprins lumina în fotbalul românesc. Aici, la Ocna Mureș, în urmă cu 83 de ani s-a născut o credință, un mit, o iubire infinită: echipa de fotbal Soda Ocna Mureș și să nu uităm că tot aici, s-a disputat primul meci de fotbal în nocturnă din România, pe stadionul Soda, într-o zi de august, acum 80 de ani, în 1936.

         

HAI SODA DRAGĂ!

 

 

Iulian Olariu Iakab / Cezar Firu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir