Ascultă Radio România Cluj Live

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel – ediția a 7-a

Asociația Interculturală de Tradiții, prin fondatorul acesteia, Peter Hurley, organizează cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, în perioada 14 – 21 august 2016.

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel – ediția a 7-a

Articol de cristina.rusu, 3 august 2016, 13:28 / actualizat: 1 martie 2017, 13:59

Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea și susținerea satelor românești păstrătoare de tradiții, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii.

La această ediție, a șaptea, satele maramureșene au înțeles importanța mesajului acestuia și au decis să se implice, prezentându-și fiecare specificul local.

Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant și remarcabil la nivel național, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment – mai mic sau mai mare – unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradițional. – declară Peter Hurley.

S-au pregătit o serie impresionantă de interacțiuni, noi le zicem micro–călătorii, concepute pentru oameni cu interese diferite și specifice, dar toți conectați la un scop comun: descoperirea și aprecierea culturii satului tradițional viu, o călătorie plăcută și sănătoasă către propriile obârșii. Creăm PUNȚI! Punți între rural și urban – fie acesta urban românesc sau străin. Punți între generații – mai ales generații din zona rurală, mai ales în Maramureș. Vrem să confirmăm că valorile autentice au relevanță pentru tineri, din oraș și din sat.

Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediția 2016, deschide o cale de comunicare, între România rurală și România urbană, transmițând un mesaj național de solidaritate, în numele celor peste 12.000 de sate din România.

Ediția a șaptea se desfășoară în perioada 14 – 21 august și prezintă conceptul Satele Unite ale Maramureșului, cu patru componente:

1. Festivalul Satelor – microevenimente, 14 – 20 august 2016
Toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului participă la festival, fiecare cu câte un microeveniment – fără microfon, fără stație de sonorizare – evenimente autentice, despre oameni, obiceiuri și viața satului. O seară de muzică și cântece, o vizită cu căruța la o stâna de oi, un recital la biserică, o șezătoare, o vizită la un meșter popular etc.

Fiecare microeveniment se regăsește pe o hartă a comorilor vii, realizată în cadrul festivalului, tipărită în 10.000 de exemplare și disponibilă online pe www.drumullung.ro.
Vă rugăm să consultați pe www.drumullung.ro programul microevenimentelor care începe chiar de dimineață, duminică, 14 august și continuă toată săptămâna, în toate cele 63 de sate.

2. Școala de vară „Moș Pupăză” – ateliere, 14 – 20 august 2016
Pentru cei care doresc să stea într-un singur sat, să aprofundeze cunoștințe într-un domeniu, inaugurăm în acest an, în onoarea lui Petru Godja, supranumit “Moș Pupăză”, în satul natal Valea Stejarului, Școala de vară „Moș Pupăză”, cu o extensie la Săpânța. Este un proiect pedagogic de transmitere și prețuire a tradițiilor strămoșești, de explorare a aspectelor specifice vieții de zi cu zi din satul tradițional. O săptămână de seminarii, conferințe și ateliere de punere în practică a tradițiilor vii – lemn, țesut, muzică, dans, munca în gospodăria țărănească.
Moș Pupăză a fost un maestru al artei cioplitului în lemn. Școala de vară îi poartă numele în semn de omagiu, considerându-l o figură emblematică pentru meșteșugurile tradiționale, ridicate la rang de artă.

3. Sus pe Bradova – concerte, 17 – 20 august 2016
Patru seri de concerte amplificate, pe o scenă într-un amfiteatru natural, Sus pe Bradova, în Bârsana, cu o priveliște fabuloasă, pe iarba proaspăt cosită, sub lună plină!

Scena se va deschide în fiecare seară în jurul orei 19:00. Recomandăm turiștilor să fie adecvat încălțați și echipați cu o pătură și o haină groasă pentru a sta pe iarbă.

Programul va fi completat cu participarea mai multor muzicieni din Țara Maramureșului, însă numele deja anunțate, pentru fiecare seară, sunt:

17 august – Nicu Covaci & Arhaic Rock cu Maria Casandra Hauși și Adrian Naidin – în deschidere Ad Hoc și spectacolul de teatru „Autentic România”, în regia Monei Gavrilaș, cu Diana Giubernea și Sergiu Boldor. Această seară poate fi numită „de unde am pornit!”

18 august – „Subcarpați sub lună plină” – în deschidere legendarii Mircea Florian & DJ Vasile și multi–instrumentistul Andrei Dinescu, într-o călătorie muzicală care poate fi numită „unde am ajuns!”

19 august – Grupul Iza și invitații săi, o dovadă clară despre „cum petrecem noi pe aici!”

20 august – Grigore Leșe și invitații săi, Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Maria Chifu (fagot), despre „cine suntem, de fapt!”

4. Reuniunea satelor la Săpânța, 21 august 2016

În ziua de duminică, 21 august, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului sunt invitate la Săpânța. Toți cei care doresc să se bucure de o zi de sărbătoare autentic maramureșeană sunt invitați. Petrecerea se întinde pe toate ulițele din jurul Cimitirului Vesel, un loc în care arta populară transmite o adevărată filosofie a vieții și a morții. Pe la ora 18 facem hora satului! O hora epică, gigant, pe străzile din jurul Cimitirului Vesel, o horă a întreg Maramureșului prezent la Săpânța.

Deschiderea oficială a Reuniunii satelor are loc duminică, 21 august, la ora 15:30.

Drumul: de unde pornește această călătorie?

Recomandăm celor care pot să ajungă în Maramureș duminică, 14 august, să participe la slujbe, recitaluri de pricesne și procesiuni anunțate în program, pe www.drumullung.ro.

La ora 14:00, în satul Crăciunești se organizează o întâlnire de suflet cu bătrânii ucrainieni ai satului. Cântecele, poveștile și istoria satelor româno-ucrainiene vor fi dăruite de păstrătorii lor, ca într-un ritual.

De la ora 20:00, vă invităm să fiți prezenți în Valea Stejarului pentru deschiderea oficială a festivalului. Va avea loc proiecția în aer liber a unui film despre cioplitorii din Valea Stejarului, special realizat pentru festival – “Poarta” (2016, reg. Vasile Mathe, Bogdan Neagota), urmat de un concert solemn Grigore Leșe închinat sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Trenul Festivalului pleacă din Gara de Nord!

Anul acesta, cea mai potrivită și spectaculoasă cale de ajuns la festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este cu trenul festivalului. În seara zilei de 13 august, la ora 18:00, va pleca din Gara de Nord, București, un tren al festivalului, cu vagon de dormit, vagon restaurant și muzică tradițională live. Pentru detalii, tel. 0758.539.351.

Scopul Proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel:

Scopul festivalului este de a păstra și a aduce în actualitate valorile tradiționale, prin ritualuri, obiceiuri și meșteșuguri, de a apropia ruralul și urbanul, de a crea punți invizibile între sate și orașe, de a căuta rădăcinile ancestrale care ne unesc pe toți, indiferent de naționalitate, preocupări, profesii etc.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

 

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție