Ascultă Radio România Cluj Live

De ce sunt respinși candidații la posturile din Ministerul de Interne

Peste 30% dintre cei care își doresc să devină angajați în Ministerul de Interne sunt respinși la examinarea psihologică, înainte de a fi candidați la vreo școală sau universitate de profil.

De ce sunt respinși candidații la posturile din Ministerul de Interne
Foto: Valentina Şimon

Articol de Alina Vingan, 19 iulie 2016, 06:00

De asemenea, candidatele de sex feminin la posturile din Ministerul de Interne dau dovadă de mai multă stăpânire și încredere de sine.

Cum trebuie să fii pentru a te număra printre candidații acceptați, am aflat de la Valentina Șimon, ofițer psiholog în cadrul Ministerului de Interne:

Se caută persoane cu stăpânire de sine foarte bună și care prezintă siguranță emoțională. Deasemenea, este foarte importantă capacitatea de dialogare la examinarea psihologică pentru că aceasta este eliminatorie. Acest item din capacitatea de  dialogare este important și se evaluează prin inteligența verbală, care este esențial pentru a putea percepe, de exemplu, sau a evalua capacitatea individului în ceea ce privește rapiditatea și precizia atunci când primești ordine sau sarcini care sunt foarte scurte și foarte precise, de regulă. 

Deasemenea este foarte important să aibă o foarte bună capacitate de orientare spațială și o vigilență crescută. Să aibă capacitatea de a percepe  foarte bine ceea ce există în jurul lui, elementele posibil disturbante, de exemplu, într-o misiune cu risc crescut. 

Iarăși este esențial pentru un candidat care aspiră la funcție în Ministerul de Interne să aibă o capacitate de prioritizare a urgențelor apărute și de stabilire a unui grad de pericol. Aceasta înseamnă că persoana este foarte important să fie cât mai conștientă de sine însăși, cât mai în contact cu propria lui stare emoțională. 

Se mai caută o rezistență psihică crescută la un efort prelungit, capacitate de memorare pentru că este corelat cu starea de vigilență crescută. 

Rep: Cum se fac aceste teste?

Valentina Șimon: Evaluarea psihologică în Minister este foarte bine organizată, este sub formă de probe scrise și care are mai multe etape. Este o parte care măsoară capacitatea de concentrare, de atenție, tot în formă scrisă se dau și testele de inteligență matematică și inteligență verbală. Acestea două se fac contratimp, după care urmează probele de personalitate. 

Evaluările nu se dau individual, adică nu participă o singură persoană pe rând, ci ele se dau în formă organizată, mai multe persoane o dată, dar care e supravegheată de un psiholog și monitorizăm modul cum fiecare persoană se concentrează și răspunde la cerințele care sunt date acolo. 

Rep: E dificil să găsești un candidat bun pentru astfel de școli?

V.Ș.: Sigur, nu este ceva tocmai ușor de îndeplinit, condițiile sunt la un anumit nivel, chiar dacă probele uzuale se utilizează, de exemplu, și în domenul privat, pentru cei care doresc să obțină un aviz de port-armă și etalonarea se face la un alt nivel. Standardele sunt destul de ridicate și nu toată lumea reușește să obțină scorul respectiv. 

Să spunem că cineva nu reușește să fie admis sau să ia aviz final de ”APT” , acest lucru nu înseamnă neapărat că el are, de exemplu, o patologie sau este stigmatizat sau evidențiat ca o persoană cu probleme psihice. Nicidecum, doar că este important să știe că nu corespunde profilului pe care noi îl căutăm în Minister. 

Sunt destul de mulți respinși, circa 30 la sută, iar anul acesta a început să scadă și masa de selecție și se văd elemente ale situațiilor dificile din societatea noastră. De exemplu, e foarte vizibil la familiile dezorganizate sau acolo unde părinții nu se implică, în special la adolescenți. 

Rep: Principalele neconcordanțe care ar fi? Nu se stăpânesc, nu au încredere în ei?

V.Ș.: Da, sunt aspecte foarte importante. Ceea ce se mai întâmplă este că au nivel foarte crescut de anxietate, asta înseamnă o neliniște interioară crescută, o stare emoțională de hipersensibiliate, prezintă tensiuni emoționale interioare, foarte multe neprocesate și ținute acolo ani de zile, conflicte nerezolvate din trecut, din relațiile cu membrii apropiați din familie sau chiar cu sine însăși, lipsa de încredere în forțele proprii. Un aspect care influențează mult acest lucru este faptul că foarte mulți cred că reușita lor depinde de altcineva sau că eu trebuie să acționez în funcție de cineva sau în funcție de părerea altcuiva. Acest lucru scade încrederea în sine, pentru că omul nu-și dă voie să fie ea însăși și să devină în felul acesta, autonomă. 

Rep: Pot exista situații în care o dată ce ești angajat în Ministerul de Interne, lucrezi de ani buni, să se producă un declic, o dereglare, să-ți pierzi încrederea în tine, să acționezi ciudat?

V.Ș.: Da, se pot întâmpla și astfel de situații pentru că și lucrătorul din Ministerul de Interne, fie că este polițist, fie că este jandarm sau pompier, este și el o persoană dincolo de statutul profesional, care se confruntă cu probleme familiale, poate cu un divorț, poate cu o despărțire foarte dureroasă sau cu pierderea unui membru din familie. 

Rep: Pot fi prevăzute aceste reacții?

V.Ș.: Aici intervine foarte mult colaborarea cu psihologul care are rolul de mediator acolo, în instituție, iar acest lucru este o muncă în echipă, între mine și cealaltă persoană, între mine și familia lui. Ele pot fi preîntâmpinate dacă și persoana în cauză îți dorește să lucreze pe situațiile dificile pe care le întâlnește în viața lui. Ajutorul de specialitate nu este ceva înspăimântător, este ceea ce eu numesc ”etapele procesului de dezvoltare personală”. 

Rep: Sunt din ce în ce mai multe femei care vor să devină candidați buni și vor să termine astfel de școali. fără urmă de subiectivism, din cei respinși, sunt mai multe femei decât bărbați?

V.Ș.: Nu am făcut o statistică a acestui lucru, dacă e să mă gândesc așa, la prima vedere, sunt mai puține femei respinse pentru că și candidează mai puține, E adevărat că în ultimii ani numărul femeilor a crescut, sunt la fel de motivate ca și bărbații, am întâlnit colege de-ale mele care au un profil foarte bun, în termeni de-ai noștri, psihologici, sunt profile femei de gen masculin și bărbați de gen feminin, emoțional vorbind, desigur! Dar colegele mele care lucrează la ”Ordine publică” au o structură emoțională foarte bună și foarte potrivită funcției pe care o ocupă. Au un grad crescut de încredere în sine, autonomie personală foarte bună, au o motivație foarte puternică și sunt cot la cot cu colegii lor bărbați când este vorba de misiuni în linia întâi. Este un efort pentru femei, pentru că și genetic avem o altă structură și o altă rezistență, este o provocare în același timp, să fie nevoie frecvent să te trezești la ore foarte matinale, să participi la intervenții și să înfrunți pericolele care pot să apară. 

Am să amintesc aici cu drag, că în primăvară, când a fost Ziua Jandarmeriei am avut un pluton de fete la defilare și a fost ceva neobișnuit, mai pușin întâlnit dar plăcut ochiului, chiar și pentru noi cei din unitate.

Așadar, dacă vreți să deveniți angajați ai Ministerului de Interne aveți nevoie, în primul rând, de stăpânire de sine, de siguranță și de multă, multă încredere.

 

Alina Nechita

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir