Ascultă Radio România Cluj Live

Încheierea grandioasă a Stagiunii 2015-2016- OPERA APERTA

Magia lirică revine în aer liber, alături de o distribuție internațională

Încheierea grandioasă a Stagiunii 2015-2016- OPERA APERTA

Articol editat de Alina Vingan, 1 iulie 2016, 06:02 / actualizat: 4 iulie 2016, 8:56

Opera Națională Română din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Transilvania vă invită încheierea Stagiunii 2015-2016, în aer liber!

Opera coboară din nou în stradă!

Clujenii sunt așteptați la o sărbătoare lirică cum doar o dată în stagiune se împlinește, sub vraja unor spectacole de excepție și a unei distribuții de artiști internaționali!

Cortina va glisa încă o dată sub clarul de lună al Pieței Unirii, pe 2 și 3 iulie 2016, începând cu ora 21:30, pentru a dezvălui două super-producții, prezentate în premieră națională în aer liber:

”NABUCCO”, opera legendară a lui Giuseppe Verdi și
”LA NEGRA NOCHE”, Concertul de muzică spaniolă, parfumat cu vervă și romantism.

Teatrul liric din Cluj continuă trilogia spectacolelor-eveniment OPERA APERTA 2016, începută cu magnificul ”Lacul Lebedelor”, prezentat în premieră pe Lacul Chios din Cluj, pe data de 11 iunie, încununând ediția acestui an cu două ocazii lirice la fel de strălucitoare.

Afis OPERA APERTA2016

Spectacolul de operă ”Nabucco”, de G. Verdi (pus în scenă Sâmbătă, 2 iulie) și Concertul de muzică spaniolă ”La Negra Noche” (Duminică, 3 iulie) vor aduce pe inedita scenă clujeană distribuții de excepție, formate din artiști consacrați ai teatrului liric clujean, acompaniați de invitați speciali de renume internațional: soprana de origine sârbă Dragana Radaković, baritonul mexican Carlos Almaguer, Szabó Balint, și dirijorul italian David Crescenzi.

Evenimentele desfășurate sub privirile a mii de spectatori vor impresiona printr-o amplă desfășurare de forțe ce implică orchestra completă, corul, soliști ai teatrului liric clujean și invitați speciali, alături de actori figuranți.

”Nabucco” este una dintre cele mai longevive și apreciate creații din istoria lirică universală, care va prinde acum un contur inedit prin transpunerea sa într-un cadru neconvențional, ce invită la trăire comună mii de spectatori.

Povestea legendară despre iubire, putere și umilință, puternic impregnată de istoria Babilonului, îi are în rolurile principale pe baritonul Carlos Almaguer- Nabucco (invitat), Hector Lopez- Ismaele, soprana Dragana Radaković -Abigaille (invitată), basul Szabó Balint – Zaccaria (invitat), Iulia Merca – Fenena (invitată), Cristian Hodrea – Marele Preot, Florin Pop – Abdallo, Lucia Bulucz – Anna, acompaniați de Ansamblul de balet, Corul și Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca, sub bagheta apreciatului dirijor italian David Crescenzi. Regia spectacolului este semnată de Ina Hudea, iar scenografia de Liliana Moraru.

Încheierea plină de vervă și prospețime a stagiunii va fi marcată printr-un Concert de muzică spaniolă, ”La Negra Noche”, organizat de asemenea în Piața Unirii, duminică, 3 iulie, ora 21:30, avându-i ca invitați speciali pe același dirijor și soliști internaționali, alături de renumiții soliști clujeni Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoșan, Geani Brad și Florin Estefan.

Seara lirică va crea o feerie pe ritmurile colorate ale unui repertoriu fermecător de melodii și șlagăre celebre, de origine hispanică, precum ”Granada”, ”La Cucaracha”, ”Bésame mucho”, ”Mexico lindo”, ”Solamente Una Vez”, ”La Paloma”, ”Júrame”, orchestrate de renumitul dirijor și compozitor Sabin Pautza și de Flaviu Mogoșan. Acompaniamentul este realizat de Orchestra Operei clujene, alături de Marian Bălan (invitat) la chitară și Radu Dunca (solo vioară).

Un proiect de tradiție ce oferă în fiecare an publicului larg magia artei lirice în centrul comunității locale, ”Opera Aperta” este recunoscută pentru impresionantele sale spectacole puse în scenă în aer liber, dintre care spectacolul de operă ”Carmen”, de G. Bizet (realizat în anul 2015, în Piața Unirii din Cluj-Napoca) și ”Aida”, de G. Verdi (Piața Unirii, anul 2014) sunt două dintre reflexiile artistice de mare anvergură, aplaudate îndelung de public.
”Opera Aperta” este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și a Consiliul Local Cluj, care apreciază în mod deseobit fiecare ediție a acestei inițiative artistice.

 

Alina Nechita/Comunicat

 

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj
Cultural marți, 9 aprilie 2024, 13:29

55 de ani de teatru românesc în Satu Mare 

Stagiunea 2023 – 2024 este așadar una aniversară pentru Trupa Mihai Raicu, pentru publicul din Satu Mare și nu numai.    Scurtă...

55 de ani de teatru românesc în Satu Mare 
Cultural duminică, 7 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Meditaţiile Ritei

Traducerea, adaptarea radiofonică și regia artistică: Florian Pittiș.   În distribuţie: Emilia Popescu şi Florian Pittiş. Regia de...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Meditaţiile Ritei
Cultural joi, 4 aprilie 2024, 14:27

Muzicanții din Bremen, pe scena sălii Auditorium Maximum

Evenimentul are loc marți, 9 aprilie și este recomandat copiilor de grădiniță (grupa mare) și elevilor din ciclul primar (clasele 0-4) și...

Muzicanții din Bremen, pe scena sălii Auditorium Maximum