Ascultă Radio România Cluj Live

Încheierea grandioasă a Stagiunii 2015-2016- OPERA APERTA

Magia lirică revine în aer liber, alături de o distribuție internațională

Încheierea grandioasă a Stagiunii 2015-2016- OPERA APERTA

Articol de Alina Vingan, 1 iulie 2016, 06:02 / actualizat: 4 iulie 2016, 8:56

Opera Națională Română din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Transilvania vă invită încheierea Stagiunii 2015-2016, în aer liber!

Opera coboară din nou în stradă!

Clujenii sunt așteptați la o sărbătoare lirică cum doar o dată în stagiune se împlinește, sub vraja unor spectacole de excepție și a unei distribuții de artiști internaționali!

Cortina va glisa încă o dată sub clarul de lună al Pieței Unirii, pe 2 și 3 iulie 2016, începând cu ora 21:30, pentru a dezvălui două super-producții, prezentate în premieră națională în aer liber:

”NABUCCO”, opera legendară a lui Giuseppe Verdi și
”LA NEGRA NOCHE”, Concertul de muzică spaniolă, parfumat cu vervă și romantism.

Teatrul liric din Cluj continuă trilogia spectacolelor-eveniment OPERA APERTA 2016, începută cu magnificul ”Lacul Lebedelor”, prezentat în premieră pe Lacul Chios din Cluj, pe data de 11 iunie, încununând ediția acestui an cu două ocazii lirice la fel de strălucitoare.

Afis OPERA APERTA2016

Spectacolul de operă ”Nabucco”, de G. Verdi (pus în scenă Sâmbătă, 2 iulie) și Concertul de muzică spaniolă ”La Negra Noche” (Duminică, 3 iulie) vor aduce pe inedita scenă clujeană distribuții de excepție, formate din artiști consacrați ai teatrului liric clujean, acompaniați de invitați speciali de renume internațional: soprana de origine sârbă Dragana Radaković, baritonul mexican Carlos Almaguer, Szabó Balint, și dirijorul italian David Crescenzi.

Evenimentele desfășurate sub privirile a mii de spectatori vor impresiona printr-o amplă desfășurare de forțe ce implică orchestra completă, corul, soliști ai teatrului liric clujean și invitați speciali, alături de actori figuranți.

”Nabucco” este una dintre cele mai longevive și apreciate creații din istoria lirică universală, care va prinde acum un contur inedit prin transpunerea sa într-un cadru neconvențional, ce invită la trăire comună mii de spectatori.

Povestea legendară despre iubire, putere și umilință, puternic impregnată de istoria Babilonului, îi are în rolurile principale pe baritonul Carlos Almaguer- Nabucco (invitat), Hector Lopez- Ismaele, soprana Dragana Radaković -Abigaille (invitată), basul Szabó Balint – Zaccaria (invitat), Iulia Merca – Fenena (invitată), Cristian Hodrea – Marele Preot, Florin Pop – Abdallo, Lucia Bulucz – Anna, acompaniați de Ansamblul de balet, Corul și Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca, sub bagheta apreciatului dirijor italian David Crescenzi. Regia spectacolului este semnată de Ina Hudea, iar scenografia de Liliana Moraru.

Încheierea plină de vervă și prospețime a stagiunii va fi marcată printr-un Concert de muzică spaniolă, ”La Negra Noche”, organizat de asemenea în Piața Unirii, duminică, 3 iulie, ora 21:30, avându-i ca invitați speciali pe același dirijor și soliști internaționali, alături de renumiții soliști clujeni Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoșan, Geani Brad și Florin Estefan.

Seara lirică va crea o feerie pe ritmurile colorate ale unui repertoriu fermecător de melodii și șlagăre celebre, de origine hispanică, precum ”Granada”, ”La Cucaracha”, ”Bésame mucho”, ”Mexico lindo”, ”Solamente Una Vez”, ”La Paloma”, ”Júrame”, orchestrate de renumitul dirijor și compozitor Sabin Pautza și de Flaviu Mogoșan. Acompaniamentul este realizat de Orchestra Operei clujene, alături de Marian Bălan (invitat) la chitară și Radu Dunca (solo vioară).

Un proiect de tradiție ce oferă în fiecare an publicului larg magia artei lirice în centrul comunității locale, ”Opera Aperta” este recunoscută pentru impresionantele sale spectacole puse în scenă în aer liber, dintre care spectacolul de operă ”Carmen”, de G. Bizet (realizat în anul 2015, în Piața Unirii din Cluj-Napoca) și ”Aida”, de G. Verdi (Piața Unirii, anul 2014) sunt două dintre reflexiile artistice de mare anvergură, aplaudate îndelung de public.
”Opera Aperta” este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și a Consiliul Local Cluj, care apreciază în mod deseobit fiecare ediție a acestei inițiative artistice.

 

Alina Nechita/Comunicat

 

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție
Cultural luni, 18 martie 2024, 17:26

FALSTAFF, spectacol caritabil în campania ”Artiștii pentru artiști”

Teatrul de Nord se alătură și anul acesta Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”, care este un stimulator al solidarităţii de...

FALSTAFF, spectacol caritabil în campania ”Artiștii pentru artiști”