Ascultă Radio România Cluj Live

Cacao, un aliment bogat în antioxidanţi

Cacao este cel mai bogat aliment  în antioxidanţi  de pe planetă. Boabele de cacao conţin o importantă cantitate de antioxidanţi, dintre care polifenolii, catechinele şi epicatechinele, care ne ajută în lupta contra radicalilor liberi.

boabe_cacao
Foto: Secretul boabelor de cacao

Articol editat de Alina Vingan, 18 iunie 2016, 06:00

Flavonoizii din cacao sunt antioxidanţi puternici. În organismul uman, aceştia  preîntâmpină stresul oxidativ în celule, îmbunătăţind rezistenţa acestora şi reducând riscul mutaţiilor.

Se crede, că flavonoizii pot inhiba oxidarea colesterolului rău, ceea ce previne formarea plăcilor aterosclerotice pe pereţii vaselor de sânge. Consumul de cacao ar putea fi eficient, spun specialiştii, în cazul bolilor coronariene, accidentelor vascular cerebrale şi unor forme de cancer.

Teobromina care se găseşte în cacao, este cunoscută pentru proprietatea sa de a reduce tensiunea arterială, de a dilata vasele sanguine şi de a asigura libera circulaţie a sângelui.

O altă substanţă ce se găseşte în cacao este feniletilamină – o substanţă responsabilă de reglarea dispoziţiei, care poate determina creşterea mediatorului chimic al plăcerii. Cacaua poate oferi pielii o protecţie eficientă împotriva efectelor dăunătoare ale radiaţiilor ultraviolete. Studiile au arătat că persoanele care au consumat zilnic, pe durata câtorva săptămâni, ciocolată neagră cu un conţinut de cacao de 70%, au însuşit o toleranţă naturală faţă de radiaţiile UV

Boabele de cacao sunt de fapt seminţele interne din fructul Arborelui de Cacao, acestea nu au zahăr şi conţin o importantă cantitate de magneziu – necesar pentru sănătatea oaselor, dinţilor, inimii, muşchilor şi a nervilor, fiind şi o sursă importantă de fier, mangan, zinc, crom şi vitamina C. De asemenea, conţin din abundenţă feniletilamină care ajută la creşterea puterii de concentrare şi combate depresia pe cale naturală.

Prăjirea boabelor de cacao pentru a fabrica ciocolata neagră, le distruge o parte din proprietăţile antioxidante, aşa că cea mai bună soluţie este consumarea lor în stare crudă – de fapt, fermentate şi uscate. Cacaua în stare crudă spun specialiştii, are de patru ori mai mulţi antioxidanţi decât ciocolata neagră obişnuită, de 20 de ori mai mulţi decât afinele şi de 119 ori mai mulţi decât bananele.

 

RADOR

 

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate