Ascultă Radio România Cluj Live

Condimentele…dușmani ai sănătății noastre?

Majoritatea condimentelor de pe piață au în compoziție: sare (50-60%), zahăr, legume deshidratate (cel mult10-%), ulei vegetal, maltrodextină din cartofi, acidifianți (acid citric E330, acid lactic E270, citrat trisodic E331), agenți de îngroșare, arome artificiale, coloranți alimentari, extract de drojdie, dextroză.

Condimentele…dușmani ai sănătății noastre?

Articol editat de Alina Vingan, 13 iunie 2016, 06:00

Glutamatul monosodic sau E 621 este un potențiator de aromă și este adăugat în cantitate mare la amestecurile de condimente și mirodenii care promit mâncare bună, făcută din nimic.

Uneori acest glutamat este ascuns prin folosirea altor denumiri: drojdie autolizată, caseinat de calciu, gelatină, proteine hidrolizate, caseinat de sodiu, extract de drojdie. Glutamatul de monosodiu mai este numit „ucigaș silențios” care acționează în serie.

Majoritatea condimentelor sunt făcute din sare și zaharuri, chimicale și aproximativ 10 % legume uscate.

Unul dintre produsele de îmbunătățire a gustului mâncărurilor este un amestec de 55,3% sare și 25% zaharuri, în total peste 80%. Există și carne de pui, 0,05 %.

Din Croația importăm Vegeta care conține 57% sare și 38 % glucide din care 22% zaharuri. În total 95% glucide și sare.

Din Austria importăm condimente pentru friptura de porc, care conține sare plus zahar 70%.

O firmă poloneză ne oferă un condiment pentru pește, care conține sare 42%, zahăr 33 %, în total 75%.

Cubulețele pentru supa de găină conțin 11% grăsimi, 49% sare, glucide 32%, în total 92%.

Un produs recent introdus pe piața din România este supa instant din Thailanda, un cocteil de chimicale și câteva produse naturale: ulei de palmier și amidon din cartofi.

Afacerea cu condimente este deosebit de profitabilă. La en-gros kilogramul de zahăr se cumpăra cu 2,3 lei iar sarea cu 0,6 lei.

Consumatorii trebuie să citească eticheta cu mare atenție. Lista de ingrediente arată clar că una scrie pe ambalaj şi alta scrie pe etichetă.

Se folosesc denumirile generice, foarte înșelătoare, ale alimentelor. Acesta este instrumentul de marketing cel mai puternic.

 

Vasile Luca

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate