Ascultă Radio România Cluj Live

EURO 2016 – fotbal între amenințarea teroristă și violențele huliganilor

Desfășurat sub amenințarea teroristă, Campionatul European de fotbal se confruntă cu un alt flagel, acela al violențelor dintre suporteri.

euro 2016
Foto: Tabloul sferturilor de finală la EURO 2016

Articol editat de Alina Vingan, 12 iunie 2016, 11:41 / actualizat: 13 iunie 2016, 12:19

Deloc surprinzător este faptul că la originea multora dintre acestea se află huliganii englezi. De altfel, conform unor surse engleze citate de Eurosport nu este vorba de simpli suporteri ai echipei naționale care au băut o bere în plus ci de grupuri organizate de bătăuși care nici măcar nu se află sub influența alcoolului.

Incidentele au început încă de joi, dar au escaladat vineri când nouă suporteri au fost arestaţi după bătăile cu localnicii din Marsilia, începute pe terasele barurilor și derulate mai apoi în stradă.
Fanii englezi au continuat distrugerile la Marsilia și înaintea partidei de debut a selecţionatei din Albion, contra Rusiei, de aseară.

Sâmbătă, după o dimineaţă în care părea că lucrurile s-au liniștit, suporterii Angliei și-au dat din nou în petec după-amiază.
După ciocnirile cu localnicii din Marsilia au urmat cele cu fanii ruşi iar mai apoi huliganii englezi s-au dezlănțuit împotriva poliției franceze..
Aproximativ 60 de oameni ai legii au apelat la bastoane de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a-i linişti pe englezi, care. La rândul lor, au aruncat cu sticle în forţele de ordine.

Spre seară, au avut loc momente dramatice tot la Marsilia, acolo unde, un fan englez care a fost bătut de mai mulţi suporteri ruşi se zbate acum între viaţă şi moarte.
Potrivit presei engleze, bărbatul a suferit un stop cardiac, iar starea sa este gravă în condițiile în care paramedicii au încercat să-l stabilizeze înainte de a fi trimis la spital.
Mai mulţi martori oculari susţin că bărbatul a fost bătut cu sălbăticie de cinci sau şase ruşi, care i-au rupt tricoul, apoi l-au lăsat inconştient pe asfalt şi l-au jefuit.
Mai multe persoane au fost arestate şi cel puţin cinci rănite, în urma ciocnirilor de stradă dintre suporterii englezi şi cei ruşi dar se pare că la incidente au luat parte şi mai mulţi francezi.

De altfel UEFA a anunţat deschiderea unei anchete după trei zile în care fanii englezi şi ruşi s-au vânat reciproc şi s-au bătut la Marsilia, bilanțul provizoriu fiind de 31 de răniţi dintre care doi se află în stare gravă .
Totul a culminat cu violenţe chiar în tribune, sâmbătă seară, la meciul celor două reprezentative de fotbal.

Pentru că UEFA interzice transmiterea de imagini cu violențele din tribune, au apărut filme realizate de amatori în care se observă cum huliganii ruși îi urmăresc pe suporterii englezi la finalul partidei.
Dar așa-zișii fani s-au luptat între ei nu doar la Marsilia ci şi la Nisa.

Pe o stradă pietonală din centrul vechi al oraşului un grup de huligani francezi a atacat mai mulţi suporteri nord-irlandezi veniţi în metropola de pe Coasta de Azur pentru meciul pe care naţionala lor îl dispută astăzi cu Polonia.
De la insulte şi provocări, situaţia a degenerat într-un conflict deschis. Pe post de muniţie s-au folosit sticle şi mobilier de la terasele barurilor.
A intervenit de asemenea poliția care a folosit gaze lacrimogene și a operat arestări.

Flagelul violențelor se suprapune, așa cum am spus la început, peste amenințarea unor atacuri teroriste care, chiar dacă sunt acum estompate de celelalte evenimente, rămân la fel de actuale.

Toate acestea conduc, din păcate, la un Campionat European care se desfășoară într-o atmosferă tensionată iar cei care suferă cel mai mult sunt suporterii adevărați, care se află acum în Franța pentru a se bucura de spectacolul sportiv.

Un spectacol, iată, umbrit de violențe fără noimă și în care, până la urmă, fotbalul este doar un pretext.

 

Florin Pruteanu

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Franța va întâlni Portugalia în finala EURO 2016
EURO 2016 vineri, 8 iulie 2016, 12:26

Franța va întâlni Portugalia în finala EURO 2016

Franța va întâlni Portugalia în finala EURO 2016, după ce a învins aseară Germania cu scorul de 2-0 în a doua semifinală a competiției....

Franța va întâlni Portugalia în finala EURO 2016
Germania-Franța, a doua semifinală la EURO 2016
EURO 2016 joi, 7 iulie 2016, 19:22

Germania-Franța, a doua semifinală la EURO 2016

Campioana mondială Germania întâlnește joi seară Franța pentru al doilea loc din finala Euro 2016, acolo unde Portugalia este deja calificată....

Germania-Franța, a doua semifinală la EURO 2016
Euro 2016 (7)
EURO 2016 joi, 7 iulie 2016, 11:26

Portugalia este prima finalistă la EURO 2016

Portugalia s-a calificat în finala EURO 2016, după ce a învins Țara Galilor cu 2 la 0, aseară, la Lyon, în prima semifinală a competiției....

Portugalia este prima finalistă la EURO 2016
Astăzi se joacă prima semifinală la EURO 2016
EURO 2016 miercuri, 6 iulie 2016, 11:03

Astăzi se joacă prima semifinală la EURO 2016

Prima semifinală de la EURO 2016, cea dintre echipele de fotbal ale Portugaliei și Țării Galilor se va juca miercuri seara de la ora 22 la Lyon....

Astăzi se joacă prima semifinală la EURO 2016
EURO 2016 duminică, 3 iulie 2016, 08:31

Germania în semifinalele EURO 2016

Germania s-a calificat în semifinalele EURO 2016, după ce a învins Italia cu scorul de 6-5 la loviturile de departajare, aseară, la Bordeaux....

Germania în semifinalele EURO 2016
EURO 2016 sâmbătă, 2 iulie 2016, 13:29

Proceduri disciplinare deschise de UEFA

UEFA a anunțat vineri că a deschis proceduri disciplinare împotriva federațiilor din Portugalia și Polonia, după incidentele de la meciul de...

Proceduri disciplinare deschise de UEFA
EURO 2016 vineri, 1 iulie 2016, 14:00

Țara Galilor înfruntă Belgia

Țara Galilor înfruntă Belgia, de la ora 22:00, în cel de-al doilea sfert de finală de la Campionatul European din Franța. Meciul care se va...

Țara Galilor înfruntă Belgia
EURO 2016 vineri, 1 iulie 2016, 11:08

Portugalia s-a calificat în semifinalele EURO 2016

Portugalia s-a calificat în semifinalele EURO 2016, după ce a învins Polonia cu scorul de 5-3 la loviturile de departajare, aseară, la...

Portugalia s-a calificat în semifinalele EURO 2016