Ascultă Radio România Cluj Live

Acum poţi înlocui otrava alimentară cu produse sănătoase, aduse de ţărani la uşa casei tale!

Zilele trecute, ministrul agriculturii a afirmat că românii mănâncă din super market, otravă alimentară, care, nutriţional nu are nicio valoare iar rezidual este poluată mult peste normele maxim admise, cu probleme serioase de conţinut.

hrana sanatoasa
Foto: hrana sanatoasa

Articol de Carmen Sas, 6 iunie 2016, 13:10

Este o afirmație care ar trebui să ne dea serios de gândit, nu credeți?

Aceeași idee este susținută și de conferențiarul clujean Avram Fițiu de la USAMV, secretar general al Federației Naționale de Agricultură Ecologică, care vorbește despre politici foarte bine gândite ale marilor lanțuri de magazine, interesate în primul rând să asigure o rezistență sporită pe piață a produselor lor și care recurg la chimicale și la stimularea artificială a gustului consumatorului și a apetenței acestuia pentru anumite arome:

Doar nu ne închipuim că la 20 de lei sau la 18 lei, carnea conține carne. Doar procentual conține carne, rămâne de verificat cât la sută. În primul rând ea conține apă și sare. Dacă mă duc într-un magazin și cumpăr cașcaval pentru copii care nu are un preț de peste 30 de lei, înseamnă că această brânză nu are la bază lapte. Ori noi găsim în magazin cașcaval pentru copii la 15 lei. Înseamnă că acolo, nefiind lapte, este un înlocuitor de lapte. Astăzi peste 80% din cașcavalul din România din super market are la bază ulei de palmier. Da, este un ulei hidrogenat, saturat, foarte ieftin de obținut din insulele din Pacific și care este mult mai stabil din punct de vedere microbiologic decât laptele nostru. Și este mult mai ieftin. Dar atunci avem o alimentație bazată pe înlocuitori de lapte. Avem o alimentație bazată pe înlocuitori de carne.

Toate aceste elemente nu le cunoaște consumatorul. El ar trebui informat și educat dar asta ne ia ani de zile. (conferențiar Avram Fițiu)

Bun și atunci unde poate găsi orășeanul clujean, de exemplu, care nu are rude apropiate la țară, mâncare sănătoasă? Am exclus varianta oferită de produsele din piață, deoarece am eu niște vecini de bloc, la etajul 6, care au certificat de producător agricol….și atunci am început să dau drumul motoarelor de căutare pe internet! Nu mi-a luat mult timp și am găsit imediat un site axat pe produse proaspete, aduse de la țăran direct la consumator acasă și am mai găsit și o pagină de Facebook plină cu fotografii extrem de sugestive și apetisante cu germeni și vlăstari de tot soiul, despre care se spune că sunt cea mai sigură și cea mai sănătoasă sursă de proteine de pe planetă. Bun, hai să le luăm pe rând!

Site-ul cutiataranului.ro  pune la dispoziția clientului interesat, mai multe cutii cu produse: legume, fructe, lactate sau carne, produse proaspete, crescute în gospodăriile unor oameni de la țară, într-o agricultură ecologică, cu dragoste și respect față de Mama Pământ și față de produsele pe care le cultivă sau față de animalele pe care le cresc, fără a folosi substanțe chimice în îngrijirea plantelor. Și creează un flux continuu de mâncare sănătoasă, care vine din satele din jurul Clujului, către orășeni. Am sunat, m-am prezentat ca și client și am i-am cerut  Iuliei Sara, administratorul site-ului amintit, să îmi propună o cutie cu legume/fructe de sezon, o ofertă pentru o familie alcătuită din doi adulți și doi copii, pentru o săptămână de consum. Mie îmi surâde ideea ca săptămânal, în fața ușii să găsesc un coș de produse alimentare sănătoase, aduse direct din curtea țăranului, plin cu legume/fructe, lactate, ouă sau carne; produse sănătoase la prețuri rezonabile:

Salată, spanac, ceapă verde, pătrunjel, frunze de țelină…unele cutii conțin, primăvara, inclusiv produse pregătite pentru iarnă, zacuscă sau compot. Cutia de lactate conține lapte, telemea, smântână, unt și caș. Iar cea cu carne conține carne de vițel, cotlet, mușchiuleț, cârnaț și carne tocată. Prețul unui coș de legume/fructe, pentru una/două persoane este 40 de lei, pentru 3-4 persoane este în jur de 70 de lei iar cutia de 5 kg cu carne de mânzat este 150 de lei.

Cei care ne contactează sunt persoane active, familii tinere, mame singure inclusiv, cărora le este potrivit să primească la ușă cutia cu legume, oameni care sunt interesați de o alimentație sănătoasă.

Cutiataranului.ro  îmi aduce, săptămânal, în fața ușii, legume, ouă, lapte sau carne. O să plusez acum, pentru că știți ce mi-ar mai plăcea? Să găsesc pe cineva, un site, o firmă, care să îmi aducă, tot acasă, îmi place foarte mult ideea livrării la domiciliu, lăstari de plante din categoria bio, natural, organic, din care să îmi pot prepara diverse sucuri naturale, salată organică sau plante cu care să mă joc pentru a asezona un platou cu brânzeturi aduse de la prietenii de la cutiaţăranului.ro de ce nu?! Și am descoperit  microferma de plante vii, Greenlife, gestionată de Marius Todoran, cu o pagină de Facebook extrem de atrăgătoare. Plante micuțe, de 1—2 cm, acești germeni permit obținerea celor mai mari beneficii dintr/o plantă,  sub forma cea mai concentrată, alimente ideale încărcate cu nutrienți și antioxidanți cheie, spune Marius Todoran:

Alimente complete, care provin din semințe de cultură organică, neajutate cu nimic artificial sau chimic, care sunt crescute doar cu lumină, apă, pământ adus din pădure, de sub frunze, cu temperatură constantă și cu răbdare. Aceste plante sunt foarte ușor de introdus în dietă, fiecare are propriul aport de minerale sau de nutrienți. Aceste plante te pot ajuta foarte bine și să tratezi anumite afecțiuni. Gustul este același dar beneficiile sunt mult mai însemnate. Uite, de exemplu, germenii de ridiche sunt considerați un antibiotic natural.

 

 

vlastari

 

Practic orice salată de crudități poate să fie completată cu orice tip de germeni, mai spune Marius Todoran.

O salată din ceapă verde, salată verde, roșii, ridichi și măsline poate fi completată cu germeni de praz sau brocoli. Dar, având în vedere că au un gust intens, nu poți pune 500 de grame de germeni, pentru că gustul  ar fi mult prea intens. Poți pune 20—30 de grame și este absolut suficient.

 Noi am conceput niște pachete, 5 sau 6 sortimente de germeni și lăstari pe care să îi livrăm la clienți. O caserolă este de 50 de grame și ajunge la o familie de doi adulți. Prețul este de 30-35 de lei și pachetul îți este livrat acasă.  (Marius Todoran, Greenlife)

Pe Marius Todoran și micro ferma GreenLife îi găsiți pe Facebook. Comandați ce germeni doriți și în ziua aleasă de voi primiți pachetul acasă. Hrană vie livrată la pachet, în 5-6 cutii, la un preț foarte atrăgător: 30 de lei.

Fie că vorbim de produse naturale, crescute și îngrijite în curtea țăranului sau vorbim de lăstari de plante din categoria bio, natural, organic, ele vor fi mult mai ușor consumate de către adulți, care au cunoscut gustul natural al unei roșii crecută în grădină, al cărei conținut și gust nu a fost alterat niciodată de vreun produs chimic. Dar cum vom reuși să îi convingem pe copiii noștri să mănânce sănătos, corect, echilibrat din punct de vedere nutriţional, rezidual sau organoleptic?

Conferențiarul universitar clujean, Avram Fițiu de la USAMV, are o idee ingenioasă, cu implicații socio economice: pentru a putea  forma un consumator al zilei de mâine – responsabil, ar trebui ca ținta să nu mai fie persoana de 50 de ani, deoarece la această vârstă oamenii își schimbă mai greu obiceiul alimenar. În Europa s-a observat că singura modalitate de a schimba comportamentul unui adult este aceea de a interveni la nivelul copiilor lui, ca, prin aceștia, să își schimbe și adulții comportamentul și să înceapă să consume conștient.

Oare am putea prelua și noi acest model propus de conferențiarul universitar clujean, Avram Fițiu de la USAMV?

În ultimii 15 ani de zile s-a creat um experiment social, se numește Ferma Agropedagogică, în care, prin lege, fiecare școală din europa este obligată ca, cel puțin o zi din anul școlar, să meargă cu copiii la o fermă, să facă activități pedagogice, pe baza unei curricule școlare.

Asta înseamnă ca ai 15 milioane de elevi, în Europa, care, în fiecare an coboară într-o fermă. E un fel de Școala Altfel dar nu una pe asfalt ci una în fermă. În momentul în care iei un copil de 6 sau 8 ani și îl duci într-o altă lume, în una reală, el va fi marcat de imaginile pe care le va vedea în ferma respectivă şi aceste imagini se vor stoca în memoria lui.

Pe această abordare psihologică s-au constituit politici agricole în Europa şi prima politică este această Fermă Agropedagogică. În prima fază poţi merge cu această abordare în şcoală, să faci degustări de produse, ca să creezi aşteptarea, apoi duci clasa de copii în fermă. Copiii sunt duşi în fermă cu microbuzele dar acestea nu aşteaptă după ei până la ora 16 şi părinţii vor trebui să îi recupereze pe copii din fermă.

Şi atunci doamne simandicoase şi domni simandicoşi care altfel nu ar fi intrat într-o fermă în viaţa lor, trebuie să îşi cumpere cizme şi să meargă pe coclauri, unde poate ploua sau unde îşi pot scăpa câte un pantof…În momentul respectiv, în fermă vor fi aranjate două mese: o masă de degustare, gratuită, la care părinţii să aibă acces gratuit când ajung în fermă şi o masă contra cost, în partea dreaptă. În spatele acestor mese sunt ţărani din zona respectivă, care au şi miere şi brânză şi pâine şi începe o socializare timp de jumate de oră sau o oră, până coboară copiii lor din cireş.

O astfel de abordare produce efecte extrem de interesante iar primul şi cel mai uşor cuantificabil este că 60 de milioane de consumatori din 500 de milioane, au ieşit din supermarket. Ceea ce, în 15 ani este o revoluţie fantastică! Ai reuşit să îl scoţi pe părinte din supermarket şi să îl faci să semneze un abonament direct cu ţăranul. Acesta are garanţia că venitul lui este stabilizat, ştiind că are 100 de abonamente semnate cu 100 de familii de consumatori, care,  timp de 30—50 de ani de zile nu îşi mai bat capul în magazine, unde pot fi fentaţi, nu mai pierd vremea la cumpărături iar pe de altă parte au o relaţie fidelizată şi de încredere, în care el ştie că mănâncă sănătos.

Există un astfel de sistem la Timişoara, ASAT, unde, pe lângă sistemul de distribuţie, copiii consumatorilor şi cei ai ţăranilor interacţionează, intră într-o interacţiune extrem de sănătoasă, în sensul că îşi fac vacanţele împreună şi se ajunge la forme de cooperare între grupurile de consumatori, care depăşesc faza de distribuţie şi se ajunge la faza în care ferma devine un loc de recreere pentru consumatorul de la oraş şi în care, dacă acesta vrea să îşi recolteze fructele din fermă, i se reduce din preţul final de vânzare.

Credeți că noi, românii, suntem în stare să facem o astfel de revoluție alimentară ca și cea propusă de conferențiarul clujean Avram Fițiu? Sau credeți că clujenii, de exemplu, îşi vor procura hrană sănătoasă, ecologică, crescută la țară de oameni gospodari, cu respect și grijă față de Pământ şi vor alege această variantă simplă și sănătoasă de procurare a hranei; că vor opta pentru un coș cu produse eco ce poate fi adus chiar la ușa casei lor?

Mi-ar plăcea să cred că da, că devenim pe zi ce trece, consumatori bine informați și conștienți, atenți la o alimentație sănătoasă, corect echilibrat din punct de vedere nutriţional, rezidual sau organoleptic și că îi vom putea învăța și pe copiii noștri că vaca nu este mov și că nu produce lapte în cutii de carton sau în pungi de plastic iar legumele și fructele nu sunt perfecte și fără pete și că nu rezistă două luni în frigider, pentru că e împotriva naturii.

Mie, una, așa mi-ar plăcea să cred!

 

Carmen Sas

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir