Ascultă Radio România Cluj Live

Zilele filmului românesc și proiecție-maraton joi, la TIFF

Joia este Ziua HBO, în program figurează trei producţii cu această marcă:
Copiii lui Cain, documentar ce figurează în secţiunea EducaTIFF, la Cercul Militar
Privighetoarea, Nominalizare la Globul de Aur pentru Cel mai bun actor într-un film de televiziune, la cinema Florin Piersic-Doar o răsuflare, documentar ce explorează natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie.

Zilele filmului românesc și proiecție-maraton joi, la TIFF

Articol de cristina.rusu, 2 iunie 2016, 13:18

Atunci când vorbim de evenimente deosebite în cadrul TIFF 2016, avem un punct de reper important.

Zilele Filmului Românesc se întind pe parcursul mai multor zile şi dau ocazia cinefililor să se bucure de numeroase producţii autohtone. Anul acesta este vorba despre 11 lungmetraje şi 16 scurtmetraje ce vor rula în competiție, în timp ce alte 2 filme sunt prezentate în afara competiţiei.

Muntele magic, în regia Ancăi Damian, ne prezintă o docudramă animată despre viaţa lui Adam Jacek Winkler, un refugiat polonez la Paris care visa să schimbe lumea. Acest film poate fi vizionat joi, 2 iunie, de la ora 10, laCinema Arta sau în 4 iunie, de la ora 16.00, la Cercul Militar.

Ilegitim, regia Adrian Sitaru, ne prezintă doi fraţi şi iubirea lor ilegitimă, o familie în care nimeni nu a tras linia dintre ceea ce e moral şi ceea ce e legal. Filmul poate fi vizionat în 2 iunie, de la ora 12.00, la Cinema Arta sau în 3 iunie, de la ora 20.30, la Cinema Mărăști.

Ultima zi, regia Gabriel Achim. Filmul îl are în prim plan pe Adrian, un bărbat dintr-un oraş de provincie, care s-a hotărât să se călugărească. Primarul, poliţistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mănăstire. Puteţi să le urmăriti aventurile în 3 iunie, de la ora 21.15, la Cinema Victoria sau în 4 iunie, de la ora11.30, la Cinema Arta.

Sieranevada, în regia Cristi Puiu, ne prezintă un doctor de 40 şi ceva de ani care se pregăteşte să meargă la reuniunea de familie prilejuită de comemorarea răposatului. Masa de parastas degenerează însă într-un conflict de proporţii. Filmul poate fi urmărit în 2 iunie, la ora 18.00, la Casa De Cultură a Studenților.

Orizont, regia Marian Crişan, ne aduce în atenţie doi soţi ce au parte de un nou început: ei administrează cabana Orizont, aflată în munţii din vestul României. Le puteți urmări aventurile, în 2 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Mărăști sau în 3 iunie, la ora 15.30, la Cercul Militar.

În căutarea tatălui pierdut, în regia lui Ionuţ Teianu. Aici ne întâlnim cu un tânăr a cărui mama i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. John a ţinut secretul toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut. Filmul poate fi vizionat în 2 iunie, de la ora 16.00, la Cinema Florin Piersic sau în 4 iunie, de la ora 18.00, la Cinema Arta.

Imagini din vis, în regia lui Sorin Luca, unde cunoaștem România în anul 1978, aflată sub controlul dictatorului Ceauşescu. Artiştii erau persecutaţi şi închişi din cauza originii sau a opiniilor lor „inacceptabile”. Printre ei, se afla și muzicianul Rodion Roşca. Vine la TIFF în 2 iunie, de la ora 18.15, la Cercul Militar sau în 3 iunie, de la ora 10.00, la Cinema Arta.

Discordia, în regia lui Ion Indolean. Luăm parte la trei zile bizare din viaţa a doi tineri. Trăiesc sub acelaşi acoperiş, dorm în camere separate şi mănâncă la aceleaşi ore, urmând un program pe care l-au transformat într-un adevărat ritual. Acest film poate fi vizionat pe 2 iunie, de la ora 15.45, la Cercul Militar sau în 3 iunie, de la ora 19.00, la Cinema Arta.

Afacerea est, în regia lui Igor Cobileanski ne prezintă povestea din spatele deciziei ce determină doi bărbaţi să înceapă o epuizantă călătorie în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile. Puteti urmări filmul în 3 iunie, de la ora 17.00, la Cinema Florin Piersic sau în 4 iunie, de la ora 10.45, la Cercul Militar.

Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu. Dinel, Sile și Pompiliu, trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie, câștigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp biletul nu mai e de găsit, așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze. Filmul a fost difuzat în premieră mondială, pe data de 31 mai, ora 21.45, la Vlaha, dar nu vă faceți griji dacă l-ați ratat. Va fi difuzat din nou în data de 2 iunie, la ora 21.45, în Piața Unirii Open Air şi în data de 3 iunie, de la ora 11.45, la Cinema Arta.

Cinema, mon amour, în regia lui Alexandru Belc ne prezintă povestea lui Victor Purice, director, fost proiecţionist şi cinefil pasionat, şi a celor două fidele angajate ale sale, Cornelia şi Lorena, în încercarea de a menţine pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ. Nostalgic după „epoca de aur” a cinema-ului, Victor visează să reinstaureze gloria de odinioară, dar trebuie să înfrunte realitatea dură. Filmul va fi difuzat pe data de 3 iunie, de la ora 21.45, la Muzeul de Artă, iar în data de 4 iunie va fi difuzat din nou, de la ora 10.00, la Cinema Arta.

Câini, în regia luiBogdan Mirică, îl are ca protagonist pe Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat de provincie pentru a vinde pământul moştenit de la bunicul său decedat. Aici Roman are parte de o serie de întâmplări ciudate, totul culminând cu descoperirea că bunicul său a fost un gangster local. Aventurile sale din provincie pot fi urmărite în data de 3 iunie, de la ora19.00, la Cinema Florin Piersic.

Joi, 2 iunie, de la ora 17.00, echipa filmului Câini, se va întâlni cu publicul
la TIFF Lounge. Este debutul în lungmetraj al regizorul Bogdan Mirică, recent întors de la Cannes unde a fost recompensat cu Premiul Juriului FIPRESCI.

Microbiştii merg de la ora 22 în spaţiu de proiecţie de la Someş Open Air, unde rulează Ascensiunea lui Zlatan.
Anii decisivi ai jucătorului suedez de fotbal Zlatan Ibrahimovic, descrişi cu ajutorul unor rare imagini de arhivă în care tânărul Zlatan vorbeşte deschis despre viaţa sa şi provocările ei. Filmul îl urmăreşte îndeaproape, de la debutul în echipa clubului Malmö în 1999 la anii plini de conflicte de la Ajax Amsterdam şi, în sfârşit, la succesul obţinut cu Juventus în 2005.

Omul cu Șobolani este trupa de rock alternativ care cântă deseară la Urania Palace, iar la casa TIFF amatorii de concerte ascultă Zmei3, trupa de români din Berlin care a creat un nou stil: Rough Romanian Soul.

omul_cu_sobolani

Recomandare personală: proiecţia-maraton cu Damnaţii, o serie originală în cinci părţi care încearcă să investigheze ideea artistului total şi să examineze dacă şi în ce grad suntem pregătiţi în prezent să plătim preţul piperat pentru adevărul creativ ce arde înăuntrul nostru.

Ora 14, Cinema Arta, 4 ore şi 57 de minute! Ni se promite o capodoperă.

Informaţie utilă pt tiffari: Organizatorii au anunţat că din cauza condițiilor meteo nefavorabile, activitățile de la Depozitul de Filme se mută la Muzeul de Artă din Cluj.

 

Anca Mureşan Bota

 

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj
TIFF.15 duminică, 29 mai 2016, 18:08

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca găzduieşte luni, 30 mai, de la ora 20, concertul Kimmo Pohjonen. Un artist excepțional, faimos...

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj
Recomandări de duminică la TIFF
TIFF.15 duminică, 29 mai 2016, 10:39

Recomandări de duminică la TIFF

Copiii sunt așteptati duminică dimineaţă de la ora 11, la Cinema Florin Piersic, la premiera mondială a filmului Aventurile lui Nelly. ...

Recomandări de duminică la TIFF
Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători
TIFF.15 sâmbătă, 28 mai 2016, 10:07

Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători

Gala de deschidere s-a bucurat de vreme frumoasă şi caldă, cum de multă vreme n-a mai fost la TIFF. Festivalul s-a deschis sub semnul aprecierii...

Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători