Ascultă Radio România Cluj Live

Traiul bun şi nesimţirea

Expresia „traiul bun şi nesimţirea”, chiar dacă pare batjocoritoare, ne indică, de fapt, ingredientele unei vieţi lungi şi sănătoase.
Da, exact aşa!

Traiul bun şi nesimţirea
Foto: nesimtire

Articol editat de , 13 mai 2016, 11:26

Am cunoscut personal, şi sunt convins că şi Dvs, bătrâni cu obrazul gros, chiar dacă ridat, care toată viaţa lor, prea lungă, n-au făcut altceva decât să caute şi să deguste relaxarea şi plăcerea.
Ce implicare în problemele societăţii, ce întrebări existenţiale stresante, ce empatie cu semenii? Niciun interes pentru preocupări care cer efort intelectual sau/şi studiu!
Grătarul, berica şi ţuiculeana, populara de mahala sau maneaua, femeile, fotbalul, întreţinerea de „relaţii unde trebuie”, făcutul de bani (iute şi prin mijloace cât mai puţin legale), sfidarea fără jenă a celor din jur, astea-s temelia!

O cercetare îndelungată, făcută de americani pe câteva mii de subiecţi, a demonstrat – dacă mai era nevoie – că reţeta unei vieţi fericite conţine două elemente vitale: minte proastă şi şcoală puţină.

Aceşti oameni, uşor de recunoscut, sunt plini de ei, se consideră temelia societăţii, au mereu adevărul suprem în buzunar, pretind cu agresivitate respect fără să respecte pe cineva, privesc lumea cu o înfumurare tâmpă dar sunt mulţumiţi de viaţa lor.
Nu veţi găsi asemenea specimene nici la Forţele de Muncă şi nici la cantina de ajutor social, fiindcă ele fac parte dintr-o categorie incredibil de numeroasă şi extrem de solidară. Dacă un astfel de cretin vioi caută o ocazie de a face bani, şansele de a găsi un „confrate” care să-l ajute „pe sub mână” sunt enorme.

Un antropolog rus a făcut o observaţie interesantă, şi anume că oamenii pot fi împărţiţi în 3 categorii mari, definitorii: 1. Prădătorii 2. Rumegătoarele şi 3. Cei fără nume.
Prădătorii sunt inşi care trăiesc pentru a ucide, a fura, a domina. Aici intră interlopii, afaceriştii, politicienii, poliţiştii, patronii şamd. 10% dintre oameni sunt Prădători.
Rumegătoarele acoperă 80 procente din total populaţie. Sunt fiinţe cu mintea slabă, extrem de uşor manipulate, jefuite şi chiar ucise de Prădători, dar mulţumite de viaţa pe care o duc şi cu o stimă de sine la cote maxime.
În sfârşit, Cei fără nume sunt indivizi cu o inteligenţă superioară primelor două categorii, dar dominaţi de îndoieli, frici şi indecizie. Ei cunosc perfect situaţia societăţii, cunosc şi soluţiile pentru ca Binele general să triumfe, dar n-au cum să-şi impună ideile, fiindcă Prădătorii îi vânează, iar Rumegătoarele îi dispreţuiesc. Vă las pe Dvs să ghiciţi cine populează această a treia categorie!

Interesant e că, dacă luăm de bună concluzia studiului american, fericite sunt doar Rumegătoarele!
Prădătorii sunt stresaţi de ambiţii, frustrări şi pericole, iar Cei fără nume întruchipează nefericirea.

Mai mult, aflăm din alte studii, de data asta franţuzeşti, că leneşii trăiesc mai mult şi mai bine. Până şi şeful armatei imperiale germane de la finele sec.XIX, generalul von Moltke, prefera să promoveze ofiţeri leneşi, dar inteligenţi, pe motiv că ei ştiu ce au de făcut, dar găsesc calea cea mai simplă ca să-şi facă datoria.
Concluzia? Bucuraţi-vă, trăiţi, viaţa e una singură! Nu ignoraţi problemele majore ale societăţii, dar nu uitaţi că le puteţi doar constata, nu şi remedia prin forţe proprii!
Nu vă recomand nesimţirea, dar munca, atâta cât este necesar, relaxarea, cât de multă, poftele cât de realiste şi, mai ales, o persoană dragă alături sunt cheile traiului bun.

 

 

Dan Horea

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

party
Vorba dulce joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Vorba dulce luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Vorba dulce miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Vorba dulce vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Vorba dulce vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Vorba dulce duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Vorba dulce marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Vorba dulce vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost