Ascultă Radio România Cluj Live

Ocolul lumii în 20 de minute la Cluj Shorts

Facem ocolul pământului în 20 de minute cu maratonul filmului scurt la festivalul internaţional Cluj Shorts, ajuns la a patra ediţie la Cluj. De la documentar la ficţiune, festivalul acceptă orice film care se încadrează în limita genului scurt, adică până în 45 de minute. 700 de filme vor fi proiectate  în săptămâna festivalului (4-10 aprilie) la Cinema Victoria Cluj. Deschiderea oficială are loc luni 4 aprilie cu un vernisaj de fotografie, care să ne deschidă gustul pentru imagine. Filmul scurt e un gen pe care îl poate practica oricine în ziua de azi:

Ocolul lumii în 20 de minute la Cluj Shorts

Articol de , 5 aprilie 2016, 12:30 / actualizat: 7 aprilie 2016, 18:44

Filmul scurt poate să expună o ide foarte rapid, foarte concis, cu mijloace mai reduse decât în cazul unui lungmetraj, poate să fie foarte bine direcţionat pe idee, foarte concis în ceea ce expune, în mesajul pe care doreşte să îl transmit, şi poate să spună lucrurile mult mai verde în faţă. (Rareş Stoica, directorul festivalului internaţional Cluj Shorts)

Cluj Shorts e un festival în care toate filmele sunt acceptate,  fie că sunt  produse de profesionişti sau de amatori, dacă au o anumită calitate tehnică şi estetică.  De exemplu, există posibilitatea dacă ai o idee genială să o filmezi cu telefonul şi filmul să fie acceptat. Urmează o perioadă în care scurtmetrajul va prinde aripi şi la noi în ţară, Dorim ca publicul să se obişnuiască cu idea de scurtmetraj. Una din luptele pe care le ducem la Cluj Shorts e să familiarizăm publicul cu genul filmului scurt, cu ce înseamnă scurtmetrajul, cum trebuie privit, care sunt diferenţele şi asemănările cu lungmetrajul. (Rareş Stoica, directorul festivalului internaţional Cluj Shorts)

Proiecţiile încep de marţi, 5 aprilie, la Cinema Victoria, şi pe lângă secţiunea  filmelor din concurs festivalul programează zilnic şi o serie de evenimente conexe după următorul program:

Luni, 4 aprilie, ora 17:00  vernisajul expoziţiei  de grafică și fotografie Un cadru. O poveste la Spațiul Ciorchin (str. Avram Iancu nr. 22) semnată de  trei artiști: Ioana Călin, Mara Chirteș și Ștefan Socaciu. Expoziția va fi deschisă pe parcursul întregii săptămâni de festival.

O premieră a ediţiei la ClujShorts este parteneriatul cu PATRIR alături de care festivalul organizează  un workshop pe tema refugiaților la Flying Circus  (str. Iuliu Maniu nr. 2) de la ora 19:00. În cadrul acestuia vor fi vizionate scurtmetraje de la ediții precedente ale festivalului  urmate de dezbateri cu publicul.

Marți, 5 aprilie, orele 17:30 și 19:30 încep proiecţiile cu Best of ClujShorts 2015 – proiecția filmelor câștigătoare la  Cinema Victoria. 

Miercuri, 6 aprilie scriitorul și criticul de film Ioan Pavel Azap îşi lansează volumul Șapte capodopere ale filmului românesc. Lansarea are loc în Sala Cinema a Facultății de Teatru și Televiziune UBB Cluj (str. Mihail Kogălniceanu nr. 4), ora 16:00 și este deschisă tuturor iubitorilor de film și carte.

Joi, 7 aprilie avem întâlnire cu regizorii de film. Dialogul se adresează tuturor celor care cochetează cu arta cinematografică şi e realizată în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj. La sediul Goethe Zentrum (str. Universității nr. 7-9), de la ora 18, regizorul Felix Ahrens (Germania) explică ce înseamnă să fii regizor într-o economie de piață dură: Becoming a Director. Low/No Budget Movies.

Sâmbătă, ora 16:00, pe Platforma Cazino din Parcul Central ClujShorts e OUT and LOUND: spectatorii și trecătorii se vor bucura de un mixt inedit de filme cu motive dada-iste și muzică digitală. Tot sâmbătă, începând cu ora 22:00, are loc petrecerea Cluj Shorts cu DJ Jonnessey și Aner în IG Club (str. Dorobanților fn Parking Piața Mărăști).

Duminică, 10 aprilie, ultima zi de festival, de la ora 17 are loc   gala de premiere la cinema Victoria, moderată de actorul Dragoș Pop. Festivalul se încheie cu două proiecții suplimentare ale filmelor câștigătoare de la orele 18:30 și 20:30.

Cluj Shorts

Rareș Stoica, directorul festivalului, într-un dialog cu Oana Criste Grigorescu la Radio Cluj

Ascultaţi interviul integral cu Rareş Stoica, directorul festivalului internaţional Cluj Shorts, onair de la ora 13.30 la Pulsul zilei şi de la ors 2030 la Sens Unic la RadioCluj.  

 

Oana Cristea Grigorescu

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani
Diverse duminică, 24 martie 2024, 00:00

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani

În schimb, pentru a se hidrata, bărbatul ar bea doar Coca-Cola.   Un obicei ciudat, care deocamdată nu pare să fi avut consecințe asupra...

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani
Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 12:00

Burgeri pentru o dietă sănătoasă

Specialistul explică faptul că acest fel de mâncare conţine o cantitate suficientă de proteine ​​şi poate face parte dintr-o dietă...

Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte