Ascultă Radio România Cluj Live

Remus Ţiplea – oşanul de la Sony World Photography Awards [FOTO]

Sony World Photography Awards 2016, finala celei mai importante competiții de fotografie din lume, va fi găzduită de capitala Marii Britanii în perioada 22 aprilie-8 mai.

Remus Ţiplea – oşanul de la Sony World Photography Awards [FOTO]
Foto: remus tiplea

Articol de , 29 februarie 2016, 15:01

În acest an, în concurs au fost înscrise peste 230.000 de fotografii realizate de 270 de fotografi profesioniști sau amatori din 186 de țări. Între finalişti se află şi trei români, iar unul dintre aceştia este Remus Ţiplea din Negreşti Oaş, ale cărui fotografii selectate fac parte din proiectul Ciurdarii satului.

Dincolo de fotografiile care l-au făcut cunoscut, Remus Ţiplea, născut în urmă cu 44 de ani în capitala Ţării Oaşului, este ceea ce se poate numi fără rezerve un oşan autentic. Direct, cu simţul afacerilor, puternic ancorat în realitate.

Fără aere de vedetă, deşi fotografiile lui sunt deja cunoscute pe mapamond, el vorbeşte cu simplitate şi simţul umorului despre evoluţia sa pe drumul parcurs de la prima fotografie realizată în anul 2008, cu telefonul mobil, şi până-n prezent:

În 2007-2008 am început să pozez cu telefonul mobil, după care, în 2009 mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat. Ştiu şi acum, prima fotografie încărcată pe un site de specialitate a fost în iunie 2009. Am avut norocul începătorului, pentru că după ce un prieten mi-a înscris fotografia într-un concurs, am intrat, ca şi acum, într-un top 7. Faţă de perioada de început, datorită experienţei acumulate în timp, modul în care realizez în prezent fotografiile s-a schimbat foarte mult. Dacă la început pozam oricând, orice şi oricum, cu timpul am devenit mai exigent, declanşez mai puţin, cântăresc mai mult înainte de-a declanşa. Pentru proiectele la care am lucrat şi la care lucrez în prezent, am ales cu foarte mare grijă. Iar frământările de dinainte de-a decide ce pozez sunt comparabile sau chiar mai mari decât trăirile din timpul realizării proiectului. Mereu te frământă întrebări precum e bun proiectul sunt bune pozele, e bun subiectul? Pentru că, eu consider că subiectul e cel mai important pentru un proiect! Pot să fie lumina şi conjunctura foarte bune, dacă subiectul nu e bun nu există nici fotografii bune! (Remus Ţiplea)

Remus Ţiplea consideră că nu este important numărul fotografiilor realizate până acum – de altfel, spune râzând că nici nu îl ştie – şi nici acela al evenimentelor din Europa sau de pe alte continente unde i-au fost expuse ori publicate fotografiile.

Contează să ai măsură în toate şi să rămâi tu însuţi, chiar dacă ai fost selectat pentru cea mai importantă competiţie de fotografie din lume, prima de o asemenea anvergură la care participă negreşteanul:

Niciodată nu am considerat un lucru deosebit că am fost selectat pentru un eveniment fotografic important! Am considerat mereu că dacă nu eşti echilibrat şi îţi pierzi modestia, din cauza faimei poţi s-o iei razna. Deci, trebuie să rămâi cu picioarele pe pământ şi să fii conştient că rezultatele spectaculoase implică responsabilităţi: trebuie să devii mai exigent cu tine însuţi, cu ceea ce fotografiezi şi postezi pe diferite site-uri. Până acum am avut publicate fotografii în presa internaţională sau pe web, dar la concursuri de anvergura celui de la Londra particip pentru prima dată (Remus Ţiplea).

Cu rădăcinile adânc înfipte în Ţara Oaşului, Remus Ţiplea este implicat în activitatea culturală a oraşului în care trăieşte. Împreună cu alţi doi colegi fotografi, de trei ani el organizează în Negreşti Oaş unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din România: expoziţia Versus dar împreună. În felul acesta, dar şi alături de familia frumoasă pe care o are, îşi proiectează artistul imaginile pentru viitor.

Chiar dacă uneori, la o cafea, dimineaţa îi place să viseze cum ar fi dacă ar trăi şi ar munci într-o capitală europeană. De preferat Viena, pentru că e aproape de casă:

Mi-ar plăcea să-mi deschid o afacere legată de fotografie într-o capitală europeană, cu condiţia să fie foarte aproape de casă. Viena, la şase ore distanţă de drum de Negreşti Oaş, ar fi foarte faină. Însă, există şi unele impedimente: ar trebui să-mi deschid afacerea legată de un studio de fotografie iar pe mine nu mă încântă de nicio culoare să stau închis într-o cameră şi să fac poze! Iar să fiu freelancer şi să lucrez pentru diferite agenţii de presă, nu-i pentru mine. Eh, asta cu Viena, e o chestie, un vis, când îmi beau cafeaua de dimineaţă şi îmi spun: Ce fain ar fi! (Remus Ţiplea)

În luna aprilie, Remus Ţiplea va merge la Londra şi va participa la festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului organizat de Sony. Iar dacă nu se va număra printre câştigători, nu-i bai. Premiul lui va consta în fotografiile pe care le va realiza în capitala Marii Britanii, unde se va afla pentru prima dată.

 

Stela Tudor

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție