Ascultă Radio România Cluj Live

Cavnic, locul în care schiezi până primăvara târziu [VIDEO]

Ideea de a deschide și amenaja un resort de schi la Cavnic a încolțit în anul 2004. În familia Poenar, cei trei membri, mama, tata și Oana au fost și sunt schiori. Își doreau ceva al lor. Nu știau, pe atunci, exact, cum vor face sau câte credite vor trebui să obțină de la bănci. Știau doar că se poate.

Cavnic, locul în care schiezi până primăvara târziu [VIDEO]

Articol editat de Alina Vingan, 26 februarie 2016, 12:51 / actualizat: 26 februarie 2016, 15:12

În 2005, la un an după începerea lucrărilor, pe pârtiile Roata se schia deja și două instalații de teleschi erau perfect funcționale.

Cavnic_Radio Cluj (4)

 

Acum, resortul SuperSki include 5 pârtii cu o lungime totală de 7 km, instalații de urcare interconectate, un hotel, vile și apartamente de lux.

Școala de ski de aici este foarte bine dotată. Instalația de urcare pentru pârtia de școală este sub formă de bandă, iar cei 20 de monitori sunt pregătiți în fiecare an în Austria.

Nu vreau să vă conving că este cel mai bun loc pentru schiat, însă sunt sigură că este locul în care zăpada se topește foarte încet. Altfel nu îmi explic cum stratul de zăpadă, de aproximativ 60 de cm nu se subția sub razele soarelui sau după 13 ore de ploaie la o temperatură minimă de 4 grade.

După ploaie…strat nou de zăpadă, în 2 ore…pe toată pârtia.

La Cavnic am avut parte, pentru prima oară, de schi la 12 grade pe o zăpadă ușor apoasă.

Nu am putut pleca până nu am aflat măcar o parte din secretul lor.

Pe pârtiile Roata1 și Roata 2 poți vedea, aproape non stop, oameni care transportă zăpadă dintr-o parte într-alta, repară zonele în care se formează gheță și asigură continuitatea cărării de sub instalația de teleschi, pentru urcarea în condiții de maximă siguranță.

Cavnic

Familia Poenar a angajat câțiva localnici care, pe tot parcursul anului, lucrează la întreținerea pârtiei. Da, pe tot parcursul anului, pentru că zona trebuie curățată și de pomișori și pietre.

Roata 1 și Roata 2 de la Cavnic sunt ideale pentru familiile cu copii. Cei mici pot fi ușor supravegheați, iar dificultatea pârtiilor este una redusă (albastră cu mici porțiuni de roșie)

Când temperatura de afară se răcește puțin, facem zăpadă. Avem 10 tunuri, lacuri de acumulare și facem, efectiv, zăpadă. O adunăm și o așezăm pe pârtie, acolo unde este nevoie. Oamenii lucrează continuu. La noi nu se topește ușor zăpada. Nici două zile în care să plouă continuu, nu ne sperie. Uneori, aducem zăpadă și din pădure.

Mulți ani la rând, am reușit să ținem deschisă pârtia până în aprilie, pe la jumătate.

Pe timp de vară avem tabere, mai tot timpul, deci este necesar să fim prezenți și să supraveghem mersul afacerii.

Ne-am dorit un resort de care să fim mândri. Investim tot timpul bani în renovări și reparații. Toată familia locuim aici, tot timpul anului. Am vrut să amenajăm și un FUN PARK. Avem teren concesionat, însă  deocamdată am depus cereri la Primărie, în acest sens și sperăm ca acestea să se aprobe. Consiliul Local poate aproba defrișările pe terenul pentru care plătim taxele de concesionare. (Oana Poenar, administrator SuperSki)

Resortul SuperSki de la Cvanic este cea mai mare afacere dn zonă și, implicit, cel mai mare plătitor de taxe locale și impozite. În același timp, peste 20 de localnici au un loc de muncă asigurat aici, pe tot parcursul anului.

Și dacă vă gândiți să mergeți la Cavnic, la schi, iarna viitoare, mai mult ca sigur, veți avea parte de ture cu telescaunul pentru că deja a fost plătit avansul pentru o astfel de instalație.

#fabricadezapada #skilaCavnic

 

Alina Nechita

Fotograful între artă și comercial
Poveștile noastre sâmbătă, 20 august 2016, 06:00

Fotograful între artă și comercial

Radu Constantin Ilea a absolvit Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu”, secția foto/video/ procesare computerizată a imaginii, la Cluj, în...

Fotograful între artă și comercial
Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Poveștile noastre vineri, 19 august 2016, 06:00

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]

Spunem povești cu împărătese la 700 de ani de atestare a Clujului ca oraș. Împărătesele care au locuit la Cluj sau doar au trecut prin...

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Ziua internațională a pisicii negre
Poveștile noastre miercuri, 17 august 2016, 06:00

Ziua internațională a pisicii negre

Multe superstiții care au în cantrul lor această minunată felină cu blana de culoarea nopții, au „supraviețuit” de-a lungul...

Ziua internațională a pisicii negre
Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre marți, 16 august 2016, 06:00

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor

Cluj-Napoca este capitala neoficială a Transilvaniei, şi chiar dacă (probabil!) nu veţi găsi acolo vampiri, în schimb puteţi explora castele,...

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre sâmbătă, 13 august 2016, 06:00

Satele unite ale Maramureşului

Irlandezul Peter Hurley, stabilit de 22 de ani în România, în Maramureș, vă invită la cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre...

Satele unite ale Maramureşului
Poveștile noastre vineri, 12 august 2016, 06:00

La ce să fii atent când cumperi o locuință

Când ai în plan o nouă achiziție de locuință ești pus pe fapte mari, se zice. Ideea este, ca atunci când alegi, decizia să să fie cea mai...

La ce să fii atent când cumperi o locuință
Poveștile noastre miercuri, 10 august 2016, 10:14

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august

Dacă este august, sunt Perseidele. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre roiurile de meteori activi...

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august
Poveștile noastre duminică, 31 iulie 2016, 08:34

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave

Nu e voie să zici negri americani ci afro-americani, nu e voie să zici ţigani ci romi, nu e voie să zici handicapaţi (nici măcar oameni cu...

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave