Ascultă Radio România Cluj Live

Cluju-i mintea în 2016

În 2015 Clujul ocupa locul 3 în topul Forbes Best Cities, ca fiind paradisul informatic.

Cluju-i mintea în 2016

Articol editat de Alina Vingan, 10 februarie 2016, 18:00

Revista scria atunci că: Dezvoltarea IT-ului clujean este de natură să consolideze poziția orașului de Capitală economică a Transilvaniei.

Anul acesta, în urmă cu câteva zile, în Forbes Best Cities 2016, Cluj-Napoca ocupă deja locul 2 și, scrie aceeași publicație:

Ascensiunea continuă. Capitala economică a Transilvaniei depășește anul acesta Capitala de facto a României în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

Pe plan european, cel puțin, umblă vorba că la Cluj cea mai pe val este industria IT, urmată de clădirile de birouri.
Când te uiți, însă, la top 10 cele mai valoroase companii din județ, altele par să fie domeniile economice din care acestea provin.
Primul și al treilea loc în județ sunt ocupate de două companii de utilități (distribuția de curent electric și captarea, tratarea și distribuția apei), în timp ce, al doilea loc este ocupat de o companie din domeniul fabricării preparatelor farmaceutice.
Pe locul patru se situează Compania locală de transport public, urmată de Sortilemn, producător de mobilă.
Cele mai cunoscute nume din mediul de afaceri clujean apar pe locurile 6-10: Energobit, Farmec, Transferoviar Grup, Sanex și EBS România. Aceste companii au activități în domeniile energiei, produselor cosmetice, transporturilor de marfă pe calea ferată, producției dalelor din ceramică și producției de software.
Practic, IT-ul este reprezentat în top 10 cele mai valoroase companii din Cluj prin EBS România, fapt ce confirmă super ascensiunea înregistrată în ultima perioadă pe această falie economică.

EBS România a fost fondată, în anul 2000, de către Daniel Metz, un om de afaceri român. În 2013, acesta a vândut compania către concernul japonez NTT Data, care o deține, în prezent, prin intermediul unor entități comerciale înregistrate în Marea Britanie și Germania. În 2014, EBS România a înregistrat o cifră de afaceri de 97,7 milioane de lei, în creștere semnificativă față de cele 79,4 milioane de lei din 2013 și un profit net de 13,16 milioane de lei față de 8,64 milioane de lei în 2013. După vânzarea EBS România, Daniel Metz a așteptat o perioadă, apoi, anul trecut, a anunțat că va investi cinci milioane de euro. în dezvoltarea proiectului rezidențial Contemporano, situat în zona centrală a Clujului. Forbes.ro

Iar, la final mai trebuie menționat că și domeniul imobiliar este unul foarte dezvoltat în Cluj.
Aparent, e normal! Investitorii crează noi locuri de muncă, crescând astfel fluxul de populație angajată aflată în căutarea unui domiciliu.
Imobiliarele și prețurile din acest domeniu au dat primele semne că Bucureștiul va fi depășit de Cluj-Napoca în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.
În 2015, Cluj-Napoca a devenit orașul cu cele mai mari prețuri solicitate pe metru pătrat de apartament. În orașul de pe Someș, la finalul anului trecut, un metru pătrat util de apartament costa, în medie, 1.111 euro, în timp ce, în București, prețul era de 1.094 euro pe metru pătrat util.

Revenind, foarte pe scurt, la IT-ul cujean, se pare că segmentul are toate șansele să rămână cel mai dinamic și în 2016 cu toate că în acest domeniu, în prezent se înregistrează un deficit de forță de muncă, mai scrie Forbes.ro.
Iar la capitolul planuri de viitor, pe lângă pregătirea din fașă a studenților ca programatori de succes, cei mai importanți actori pe piața de IT din Cluj spun că Municipiul poate deveni în câțiva ani un centru IT de renume în Europa.

 

Alina Nechita

Ascultă Radio Cluj online AICI:

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir