Ascultă Radio România Cluj Live

Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO

Patrimoniul din Roșia Montană se bucură începând de vineri, 5 februarie, de recunoașterea oficială din partea statului român a valorii sale excepționale.

Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO

Articol editat de cristina.rusu, 5 februarie 2016, 15:24 / actualizat: 8 februarie 2016, 12:24

Localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Anunțul făcut public de pe pagina ministerului culturii vine după 6 ani de la solicitarea înaintată de societatea civilă: Ministerul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial.

Aceasta nu este doar un imens câștig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societății civile, a miilor de oameni din țară și din străinătate care au cerut salvarea Roșiei Montane, au ieșit în stradă cerând să nu fie distrusă natura și cultura în favoarea mineritului cu cianuri, a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

Situl istoric Roșia Montană, atestat pentru prima oară pe 6 februarie 131 P.Ch., reprezintă una dintre moștenirile cele mai importante ale umanității.

Minele romane de la Roşia Montană reprezintă cele mai întinse şi mai importante mine de aur subterane romane cunoscute în lume se arată în studiul experților de la universitățile Oxford și Leicester.

Decizia Ministrului Culturii de a include Roșia Montană pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO afirmă ne-echivoc o nouă viziune asupra viitorului localității din Apuseni. Dezvoltarea durabilă a Roșiei Montană intră astfel, pentru prima dată, între prioritățile statului.

În 2009 organizația Asociația ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) a înaintat Ministerului o propunere fundamentată pentru includerea Roșiei Montane în Lista Indicativă pentru UNESCO.

10 miniștri ai culturii și-au declinat în această perioadă responsabilitatea de a analiza inițiativa, acordând în schimb prioritate planurilor de deschidere a exploatarii de aur pe bază de cianuri.

Propunerea de includere a primit însă susținerea fermă a comunității științifice, a forurilor profesionale specializate și a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Tehnic, decizia finală pentru ca Roșia Montană să fie inclusă pe lista ce conține propunerile României pentru UNESCO, a reprezentat-o semnătura ministrului culturii.

Procedural, Roșia Montană intră pe Lista Indicativă a României, urmând ca un dosar amplu să fie întocmit pentru susținerea candidaturii. Acest proces implică o serie întreagă de actori, de la nivel central și local, ministere, societate civilă și comunitate locală, care împreună vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric și dezvoltarea sa durabilă.

Decizia finală privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial aparține UNESCO și se va lua la Paris în baza acestui dosar, care va include atât scenariul economic de revitalizare a zonei cât și cel de conservare a patrimoniului.

Anunțul ministerului vine în ajunul Zilei Roșiei Montane pe care Campania Salvați Roșia Montană o sărbătorește anual prin evenimente culturale.

6 februarie este data primei atestări documentare a anticului Alburnus Maior, Roșia Montană de astăzi. După 1885 de ani, satului din Apuseni i se recunoaște adevăratul potențial.

Îi invităm pe toți cei care au fost alături de Roșia Montană și Alburnus Maior în toți acești ani să participe la evenimentele dedicate Zilei Roșiei Montane și să contribuie la construirea unei noi viziuni pentru dezvoltarea durabilă a localității. Voi fi prezent la București, împreună cu câteva zeci de localnici din Roșia Montană și Câmpeni, pe 6 februarie, alături de toți cei ce știu să lupte și să sărbătorească ceea ce merită cu adevărat apărat!– Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

În comunicatul Ministerului Culturii se arată că domnul ministru Vlad Alexandrescu va fi prezent sâmbătă, 6 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul Țăranului Român pentru a prezenta înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă a României.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Vremea va continua să fie rece
Transilvania duminică, 21 aprilie 2024, 10:48

Vremea va continua să fie rece

Maxima termică nu va depăşi 19 grade, iar în unele regiuni, precum nord-vestul şi centrul ţării, pot fi şi temperaturi negative.  ...

Vremea va continua să fie rece
105 de la eliberarea Oradiei
Transilvania sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:15

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române

Evenimentele organizate de municipalitate includ o reconstituire a întâmpinării generalului din 20 aprilie 1919, iar actorii de la Teatrul de Stat...

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române
Trei aeronave F-16 recepționate la Câmpia Turzii
Transilvania vineri, 19 aprilie 2024, 18:03

Trei aeronave F-16 recepționate la Câmpia Turzii

România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Prin sosirea...

Trei aeronave F-16 recepționate la Câmpia Turzii
Transilvania vineri, 19 aprilie 2024, 16:37

Ce facem în weekend, în Sibiu

Deși vremea se anunță capricioasă, Sibiul propune activități diverse în acest weekend majoritatea fiind indoor.   Dacă vă aflați în...

Ce facem în weekend, în Sibiu
Transilvania vineri, 19 aprilie 2024, 10:10

Ursul la plimbare prin Bistrița

Un apel la 112 a anunţat prezenţa unui urs în zona pasarelei situate pe DN 17, la limita dintre cartierul Viişoara şi municipiul Bistriţa....

Ursul la plimbare prin Bistrița
Transilvania miercuri, 17 aprilie 2024, 15:24

Tabără pentru copii la Castelul Bánffy din Bonțida

Ediția din acest an va avea loc în perioada 24-28 iunie 2024, cu titlul „Patrimoniul sub lupă”.   Similar anilor anteriori,...

Tabără pentru copii la Castelul Bánffy din Bonțida
Transilvania miercuri, 17 aprilie 2024, 10:07

Deszăpezire în luna aprilie!

În urma căderilor de zăpadă și a temperaturilor negative înregistrate noaptea, pe mai multe sectoare de drum s-a circulat în condiții de...

Deszăpezire în luna aprilie!