Ascultă Radio România Cluj Live

Orezul și bolile cronice

Consumul de orez reduce riscul multor boli cronice

orez

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 februarie 2016, 06:00

Includerea orezului în regimul alimentar poate reduce riscul multor boli cronice, inclusiv a diabetului zaharat de tip II, tulburărilor cardiovasculare şi obezității. Consumul de orez, de asemenea, ajută la menținerea unui regim alimentar echilibrat și sănătos.

S-a observat că persoanele care mănâncă în mod frecvent orez, consumă multe legume, fructe de mare, carne de pasăre şi primesc cu aceste produse alimentare acid folic, potasiu şi fier. În plus, amatorii de orez într-o măsură mai mică consumă alimente bogate în grăsimi saturate şi zahăr.

Orezul este baza alimentației sănătoase în țările din Asia şi în Marea Mediterană, consideră cercetătorii de la Universitatea din Iowa. Consumul orezului protejează sănătatea de boli cronice serioase. Orezul este un produs relativ ieftin, astfel încît achiziţionarea sa este nu doar utilă, ci şi accesibilă, afirmă experţii. Cercetarea, care a inclus mai mult de 35.000 de oameni a arătat că consumatorii de orez primesc cu hrana nu mai mult de 30 la sută din calorii pe contul grăsimilor, mănîncă mai multe cereale integrale, legume şi alimente bogate în fibre. Se estimează că oamenii care consumă în mod regulat orez, primesc cu hrana cu 4,5 g pe zi mai puține grăsimi şi cu 3,3 grame de zahăr mai puţin. Aceste cifre echivalează cu 54 de calorii pe zi mai puțin, ceea ce le va permite consumatorilor de orez să slăbească cu 3 kg pe an.

Potrivit nutriționiștilor americani, orezul brun și alb sunt o sursă sănătoasă de glucide complexe, astfel încât un consum regulat ajută la reducerea aportului caloric, la menţinerea greutăţii normale şi protejează de diagnozele cronice majore.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate