Ascultă Radio România Cluj Live

Cursa vieţii cu 563 de km de alergat la Polul Nord!

Bistriţeanul Tibi Uşeriu se pregăteşte pentru un super maraton cel putin neobişnuit, cu un traseu de 563 de km, care va trebui alergat în zona Polului Nord. O astfel de pregătire presupune zeci de kilometri alergaţi zilnic prin zăpadă sau chiar dormitul sub cerul liber în nopţile geroase din această perioadă.

Cursa vieţii cu 563 de km de alergat la Polul Nord!

Articol editat de Alina Vingan, 23 ianuarie 2016, 15:02 / actualizat: 23 ianuarie 2016, 18:45

Cursa, intitulată “6633 Ultra”, se va desfăşura la începutul lunii martie, cu plecare din nordul Canadei şi la ea s-au mai înscris doi români.

Atunci când zilele geroase de iarnă se pregătesc să faca loc nopţilor şi mai geroase pe culmea Tăşuleasa din Pasul Tihuţa, o siluetă îmbrăcată sumar trece alergând cu stoicism pe cărările bătătorite în zăpada până-n genunchi şi se pierde în pădurile de pe colinele vecine.

Omul nostru caută înadins frigul şi întunericul nopţii şi aleargă zilnic aproximativ 27 de kilometri cu corpul gol, doar în şort şi purtând mănuşi pe mâini şi un fes pe cap. Lui Tibi Uşeriu iarna din zona temperată a terrei nu-i mai creează probleme, dar el aleargă cu gândul la zăpada şi frigul de pe banchiza Polului Nord, unde va ajunge în curând pentru cursa vieţii sale.

Alerg între o oră şi trei ore zilnic, la temperaturi de minus 10 sau chiar minus 21 de grade, pentru că încerc să mă acomodez cu frigul. Aicea sunt minus 21 de grade, dar la Polul Nord o să avem de trei ori mai puţin. Şi-atuncea, dacă corpul meu se obişnuieşte dezbrăcat la temperaturile astea, mă gândesc că acolo, îmbrăcat îmi va fi mult mai uşor să duc cursa la capăt. (Tibi Uşeriu)

Cursa de alergare “6633 Ultra” a avut 2 ediţii în care niciunul dintre alergători nu a terminat-o, din cauza condiţiilor meteo extrem de dificile în care se desfăşoară.

Unii o denumesc cea mai grea competiţie de alergare care există pe planetă. Anul trecut au avut şi minus 62 de grade Celsius pentru concurenţi. Noi vom avea tot timpul o sanie pe care va trebui s-o tragem, cu tot echipamentul şi 80 la sută din hrană, băutură şi tot ce avem nevoie. Este un fel de expediţie în alergare la Polul Nord, ne povesteşte Tibi Uşeriu.

Povestea despre cursa de alergare de la Polul Nord pare un reportaj de pe un canal Naţional Geografic. Prezentarea concurenţilor va fi pe 7 martie la Yukon, în nordul Canadei, după care concurenţii vor fi transportaţi circa 800 de km spre Polul Nord şi de acolo se va da startul. Tibi Uşeriu ne-a mărturisit că nu vrea să ştie chiar totul despre condiţiile de acolo, pentru că astfel şi-ar periclita concentrarea pe actuala pregătire.

Tibi lucreaza pentru intarirea gleznelor

Poate că fizic nu sunt pe deplin antrenat, dar din punct de vedere psihic eu pot duce o asemenea cursă la bun sfârşit fără probleme, crede el.

Pentru a se apropia cât mai mult de condiţiile nocturne de la Polul Nord, Tibi Uşeriu a început să doarmă nopţile sub cerul liber, chiar dacă afară temperatura a coborât la minus douăzeci de grade Celsius.

Tibi Useriu doarme noaptea afara, in sacul de dormit

Mi-am luat un sac de dormit şi m-am culcat aicea, în curte. Mi-au mai îngheţat un pic nasul şi urechile, dar în rest mi-a fost cald, pentru că sacii de dormit sunt foarte performanţi.

Şi cred că acomodarea asta este foarte bună şi nu o să am probleme cu dormitul.

Tibi Uşeriu s-a confruntat, însă, cu nedumerirea mamei sale: A dormit cu câinii, chiar l-am fotografiat şi i-am zis că nu-i normal! Nu ştiu cine se poate gândi să organizeze aşa ceva! Sigur că mă tem pentru el, pentru că de câte ori se duce mă trezesc noaptea din somn şi mă gândesc ca unde-i, ce se întâmplă cu el… Dar, dacă el vrea aşa, să-I ajute bunul Dumnezeu să reuşească! (Eftimia Moişan, mama lui Tibi Uşeriu).

Tibi Uşeriu este sprijinit de către toţi cei din Asociaţia Tăşuleasa Social.

Proiectele asociaţiei s-au inspirat din acţiunile lui şi să nu uităm că maratonul Via Maria Teresia, în care este vorba despre natură, despre munte, despre păduri este coordonat de el şi noi credem că este posibil la el orice. Are susţinerea noastră şi cred că poate să facă acest lucru şi asta ne bucură pe toţi. (Alin Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social).

Este clar, Tibi Uşeriu a descătuşat energii nebănuite nu doar în el însuşi, ci şi în cei din jurul său. Tibi Uşeriu este înscris cu acte în regulă la competiţia intitulată generic “6633 Ultra”, alături de alţi doi români, dar şi de 2 englezi, un scoţian, un francez, un australian, doi americani şi câte un alergător din Zimbabwe şi Singapore.

Înscrierea în concurs este de 2 900 de lire sterline, dar cheltuielile de participare sunt mult mai mari, incluzând biletele de avion până în Canada, dar şi echipamentul special care a trebuit achiziţionat. Pentru cine se întreabă cât poate fi de mare premiul supermaratonului de la Polul Nord pentru care se pregăteşte atât de draconic Tibi Uşeriu, avem un răspuns surprinzător din partea acestuia.

Mulţi mă întreabă dacă este o competiţie: da, într-adevăr este o competiţie, este cu podium, dar premiul am înţeles că o să fie mai mult simbolic, câte o geacă pe care o să o primim toţi participanţii. Premiul adevărat este fotografia că ai terminat una dintre cele mai grele competiţii care există pe planeta Pământ.

Succes, Tibi Uşeriu, la Polul Nord! Brrrrrrrrrrr!

 

Florin Săsărman

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii