Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua Culturii Naţionale la Centrul Cultural Media Radio România

Centrul Cultural Media Radio România sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2016, cu evenimente speciale desfăşurate pe parcursul întregii săptămâni 11-17 ianuarie. Printre acestea se numără: o expoziţie de fotografie la Sala Radio, teatru la microfon şi emisiuni speciale, muzică românească şi dezbateri pe marile teme culturale ale momentului, dar şi transmisii în direct de la evenimentele dedicate acestei zile.

Ziua culturii 2016
Foto: Ziua culturii 2016

Articol de , 12 ianuarie 2016, 16:10

Expoziţia Radio România: Cultură, Artă & Media, care va fi deschisă în foaierele Sălii Radio miercuri, 13 ianuarie, parcurge în imagini o poveste despre idei şi proiecte devenite realitate în dialogul dintre carte, cultură, muzică şi radio: un mini-documentar în imagini despre magia de a gândi şi produce cultură la şi în spatele microfonului. Expoziţia este o incursiune fotografică în proiectele Centrului Cultural Media Radio România, platforma de cultură, muzică, artă şi media a radioului public, care propune o ofertă culturală de maximă diversitate: de la emisiuni pe frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, la muzică live în stagiunea Sălii Radio, de la Târgurile Gaudeamus din Bucureşti şi din ţară, la teatru radiofonic, de la lansări de audio-book-uri şi cd-uri la Editura Casa Radio, la turnee naţionale şi internaţionale.

Expo foto 2016

Expo foto 2016

Pentru al treilea an consecutiv, Editura Casa Radio şi Radio România Cultural sărbătoresc Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de ediţii speciale difuzate în cadrul emisiunii Dimineaţa crossover, în perioada 11-15 ianuarie (între 9:00 şi 9:55), realizate în direct de Maria Balabaş şi Daria Ghiu. Protagoniştii acestora sunt basmele şi poveştile. Cum ne raportăm astăzi la basme? Ce ne comunică ele? Cât de actuale sunt şi ce ne spun, în schimb, basmele contemporane? Punctul de plecare sunt atât basmele şi poveştile apărute la Editura Casa Radio în colecţia Noapte bună, copii!, cât şi hors collection: cele 6 cd-uri A fost odată ca niciodată. Poveşti şi povestiri, interpretate de Ion Caramitru, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc.

A fost o dată ca niciodată la Majestic Foto Alexandru Dolea

A fost o dată ca niciodată la Majestic Foto Alexandru Dolea

Tot la Radio România Cultural, vineri 15 ianuarie, de la ora 16:00, se va auzi în direct, din Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti: Gala Tinerilor Scriitori. Cartea de poezie a anului 2015.

Teatrul Naţional Radiofonic a cuprins în programele culturale ale posturilor Radio România o serie de spectacole speciale, dedicate evenimentelor. Acestea sunt un periplu prin întreaga operă a lui Mihai Eminescu, poet de geniu, în acelaşi timp prozator, dramaturg, folclorist, ziarist dar şi actor şi sufleor, deci om al scenei. Astfel puteţi asculta pe parcursul acestei săptămâni, sub genericul Mari spectacole, la Radio România Cultural: Bogdan Dragoş de Mihai Eminescu. Adaptare: Nae Cosmescu. Regia artistică: Titel Constantinescu, Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu. Adaptare: Ion Biberi. Regia artistică: Paul Stratilat.

Tot la Radio România Cultural, în ciclul Biografii, memorii, sunt programate o serie de spectacole reprezentative: O prietenie pentru eternitate: Eminescu – Creangă. Scenariu radiofonic de Constandina Brezu, Ochii Arhanghelului din vis – O biografie poetică a lui Mihai Eminescu, după un ciclu de poeme ale lui Liviu Ioan Stoiciu. Scenariul radiofonic: Felicia şi Gavriil Pinte. Regia artistică: Gavriil Pinte.
În ciclul de emisiuni documentare scenarizate Biografia unei capodopere sunt programate în această săptămână: Mihai Eminescu: Memento Mori. Scenariu radiofonic de Elena Tacciu. Înregistrare din anul 1979, Scrisorile lui Mihai Eminescu. Scenariu radiofonic de Alexandru Tatos. Înregistrare din anul 1974, Mihai Eminescu: Luceafărul. Scenariu radiofonic de Magdalena Boiangiu şi Doina Papp. Pentru amănunte despre program accesaţi: www.tnr.ro.

Pe 15 ianuarie, la Radio România Muzical pot fi ascultate înregistrări ale unor celebri interpreţi români şi lucrări ale celor mai importanţi compozitori autohtoni.

Sărbătoarea începe chiar de la ora 7:00, când debutează, ca de obicei, matinalul Musica viva; la ora 10:00, ascultătorii Radio România Muzical au întâlnire cu cei doi muzicieni-simbol pentru cultura muzicală românească, George Enescu şi Dinu Lipatti, ambii în dublă ipostază de interpreţi şi compozitori. La ora 11:00, ne amintim de una dintre vocile româneşti de aur ale secolului XX, baritonul Nicolae Herlea.

Emisiunea Polifonii, în care în mod obişnuit pot fi ascultaţi interpreţi şi compozitori români, are o temă eminesciană. De la ora 13:10, pot fi ascultate lucrări inspirate de versurile lui Mihai Eminescu: poemul simfonic Luceafărul, de Mihai Eminescu, piese corale de Radu Paladi, Simfonia a V-a, de Anatol Vieru.

Muzica lui George Enescu în actualitate: de la ora 15:30, la Concerte de 5 stele poate fi ascultat Octetul de George Enescu, interpretat în cadrul prestigiosului Festival de la Salzburg în august 2015 de o serie de muzicieni, printre care regăsim şi numele a două violoniste franceze cu origini româneşti: Sarah şi Deborah Nemţanu.

Nume româneşti apar şi în cadrul emisiunii Scena europeană (ora 21:00) care se deschide cu unul dintre cele mai de succes concerte puse de Radio România Muzical la dispoziţia Uniunii Europene de Radio: cel susţinut în februarie 2007 de Orchestra Naţională Radio condusă de Tiberiu Soare, cu un program exclusiv românesc. Iar în partea a doua a emisiunii, un concert cameral înregistrat în mai 2015 în Germania, printre protagonişti numărându-se şi violistul român Răzvan Popovici, apreciatul organizator al festivalului Sonoro de la Bucureşti.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days
Stiri Radio Romania luni, 13 noiembrie 2023, 15:51

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days

Radio România organizează, în zilele de 16 şi 17 noiembrie a.c., în parteneriat cu ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), conferința Media...

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days
Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)
Stiri Radio Romania luni, 13 noiembrie 2023, 12:50

Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)

În programul Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității Teatrul Național Radiofonic prezintă la Radio România Cultural premiera absolută...

Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)
O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online
Stiri Radio Romania sâmbătă, 4 noiembrie 2023, 12:28

O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online

O nouă colecţie de spectacole sonore ale Teatrului Naţional Radiofonic a fost lansată pe platforma eteatru.ro, o colecție alcătuită cu...

O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online
Câștigătorii premiilor Galei Radio România
Stiri Radio Romania joi, 2 noiembrie 2023, 10:22

Câștigătorii premiilor Galei Radio România

Radio România a sărbătorit, la 1 noiembrie, 95 de ani de existență neîntreruptă. Cu acest prilej, Gala Radio România a premiat excelența în...

Câștigătorii premiilor Galei Radio România
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 13:12

Gala Radio România, Performanța în 12 categorii | VIDEO

Tribut adus performanței individuale și colective, Gala Radio România aduce în prim-plan 60 de nominalizări remarcabile în 12 domenii de...

Gala Radio România, Performanța în 12 categorii | VIDEO
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 11:32

La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența

De la Cultură și Arte, Educație, Inovare și Științe, Multiculturalitate, Sănătate, Mediu, la Campanii Sociale, Inițiative Locale, Tradiții...

La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 09:18

Caravana Gaudeamus Radio România – ultima oprire din acest an, la Timișoara!

Ultima ediție din acest an a Caravanei Gaudeamus Radio România se va desfășura între 1 și 5 noiembrie în Capitala Culturală Europeană,...

Caravana Gaudeamus Radio România – ultima oprire din acest an, la Timișoara!
Stiri Radio Romania marți, 24 octombrie 2023, 12:04

Gala Radio România

Gala Radio România reprezintă o inițiativă distinctivă, bazată pe fundamentele memoriei culturale specifice Radio România și care își face...

Gala Radio România