Ascultă Radio România Cluj Live

Emil Hurezeanu la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a găzduit în data de 11 decembrie 2015 în Aula Magna a Facultății de Medicină, un eveniment de excepţie: lansarea volumului Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996 – 2015 al Excelenţei Sale Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Germania, domnul Emil Hurezeanu.
La eveniment au participat: Rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, primarul interimar al Sibiului, doamna Astrid Fodor, primarul oraşului Marburg din Germania, domnul Egon Vaupel, cadre didactice şi studenţi ai ULBS, cititori şi admiratori ai Excelenţei Sale.

Emil Hurezeanu la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Foto: Emil Hurezeanu la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 decembrie 2015, 14:20

Volumul conține articolele publicate de jurnalistul Emil Hurezeanu în perioada 1996-2015 și ilustrează evoluția societății românești în ultimii 20 de ani. Analizele se referă la evenimente interne și internaționale și sunt scrise din perspectivă politică, socială, civică și culturală. Cartea pune în perspectivă cele mai importante evenimente interne și internaționale petrecute în ultimele două decenii și oferă cititorului instrumentele necesare pentru o interpretare realistă și logică, în același timp aducând previziuni referitoare la viitorul României. Cartea este scrisă cu o subtilă ironie, deja cunoscută publicului din emisiunile TV în care Emil Hurezeanu a fost realizator. O carte durabilă, pe care publicul o merită din plin. (Curtea Veche Publishing)

Emil Hurezeanu, jurnalist şi scriitor român, este cunoscut publicului larg pentru activitatea sa la Radio Europa Liberă, în perioada 1983-1994. Ulterior a fost director al secției române de la Deutsche Welle, iar din 2002 a revenit în ţară, colaborând cu posturi TV şi radio româneşti, remarcându-se ca realizator de televiziune şi comentator pe subiecte politice. A devenit consilier personal pe probleme de analiză politică a unor fenomene externe al Primului Ministru, Adrian Năstase (2003), a fost numit director al ziarului România liberă (2006) şi a devenit preşedinte al trustului media Realitatea-Caţavencu (2009). În luna mai a acestui an a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania. Din 1998 este Cetăţean de Onoare al oraşului Sibiu.

Emil Hurezeanu iubește România ca pe o iubită, nu ca pe o mamă, cum recomanda Caragiale. E capabil să-i vorbească cu glas catifelat, ironic, devastator, spunându-i lucruri care ar putea s-o împingă la sinucidere, apoi poate să-i șteargă lacrimile strângând-o la piept.
Trecutul ei, depărtat sau apropiat, uneori deocheat, i-l poate aminti cu sarcasm, cu umor, cu dizolvantă nostalgie, ca într-o discuție de toamnă târzie între vechi amanți.
După ce Emil Hurezeanu a părăsit-o pentru Europa Liberă, România l-a așteptat să se întoarcă, pentru că e printre foarte puținii care știu să spună, nouă și lumii, povestea acestei țări. (Cristian Tudor Popescu)

Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Emil Hurezeanu a fost iniţial redactor la Revista Echinox şi a debutat cu volumul de poezii Lecţia de anatomie (1979) pentru care a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. Din 1982 şi-a continuat studiile în străinătate, fiind beneficiar al unei burse Herder, iar ulterior a obţinut azil politic în Republica Federală Germania.
A publicat în România și două volume de eseuri politice, Între câine și lup (1996) și Cutia Neagră (1997), iar pentru cel din urmă a primit Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România.
Excelenței Sale domnului Emil Hurezeanu i s-a decernat în luna noiembrie a acestui an titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Dacă nu mă-nşel, Emil Hurezeanu n-a ieşit niciodată pe primul loc în vreun top al jurnaliştilor autohtoni. Din punctul meu de vedere e singurul care ar fi meritat-o. Înainte de toate, vorbeşte foarte bine limba română. Nu doar corect, ci nuanţat, precis, expresiv. În al doilea rând, e un om cultivat (…). În al treilea rând, e cineva care gândeşte: se informează, evaluează atent, construieşte ipoteze, caută explicaţii şi sensuri. În al patrulea rând, e un domn bine-crescut. Ştie să fie ferm fără să ofenseze, ştie să fie îngăduitor cu opinia celuilalt fără să fie flasc. În al cincilea rând, are umor: surâde convingător, are aplomb, are replică. În al şaselea rând, are virtutea rară de a asculta cu amenitate ce spune interlocutorul. Spun bine: virtutea de a asculta. Majoritatea colegilor săi se prefac doar că ascultă, căutând, în gând, argumente învingătoare pentru intervenţia următoare. În al şaptelea rând, Emil Hurezeanu e cineva care, dincolo de faptul că ştie o mulţime de lucruri, are – şi se vede – o compactă experienţă de viaţă, ceea ce îl fereşte de superficialitatea agresivă a numeroşilor scribi juvenili, netrăiţi, care înţeleg gazetăria ca pe un fel de a distribui dosuri de palmă în dreapta şi-n stânga, în numele a nimic.(…) Gazetarul trebuie să-mi dea ceea ce-mi dă Emil Hurezeanu: elementele necesare unei opţiuni temeinice şi, eventual, o opinie inteligentă. (Andrei Pleșu)

Volumul Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996 – 2015 fost prezentat în premieră publicului la standul Curtea Veche Publishing, în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus desfăşurat în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, în luna noiembrie 2015.

 

Monica Oprişe – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale