Ascultă Radio România Cluj Live

Marele Uriaş Prietenos împlineşte visuri

Mie îmi place foarte mult matematica: calculele, ecuaţiile, media aritmetică … e o materie frumoasă.

Marele Uriaş Prietenos împlineşte visuri
Foto: Marele Urias

Articol editat de cristina.rusu, 12 decembrie 2015, 18:00

Aceste lucruri mi le-a spus Daniel, un copil de 10 ani, care locuieşte la Căsuţa Bucuriei, o casă de tip familial, unde 9 sufleţele au găsit căldura, protecţia şi afecţiunea de care aveau mare nevoie.

Daniel e un băieţel foarte isteţ, cu ochi albaştri strălucitori. Visul lui e să fie sănătos şi fericit, să aibă o familie.

Radio Cluj alături de elevii care fac parte din trupele de teatru în limba engleză de la Şcoala Nicolae Titulescu, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Colegiul Naţional Pedagogic “Gheorghe Lazăr” şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, coordonate de profesorul Dan Leonard, vor să împlinească visuri şi să strângă fonduri pentru cei nouă copii aflaţi la Căsuţa Bucuriei.

Duminică, 13 decembrie, „Marele Uriaş Prietenos” urcă pe scena sălii de spectacole a Studioului de Radio Cluj.

Cu chitara în mână, înconjurat de o mulţime de elevi care îi ascultau cu atenţie indicaţiile, aşa l-am găsit pe profesorul Dan Leonard.

Din toate piesele pe care le-am pus în scenă în toţi aceşti ani, cred că aceasta aparţine copiilor cel mai mult. A fost realizată într-un timp record. Au vrut ei să o prezinte la Festivalul de Teatru în Limba Engleză „Come With Us to Dramaland” ce s-a desfăşurat în luna iulie, la Radio Cluj. Au depus un efort uriaş şi au reuşit.

Piesa a fost recompensată cu o mulţime de premii individuale, dar şi premiul pentru cel mai bun spectacol la secţiunea gimnaziu. Ne-am gândit că ar fi un moment foarte potrivit, înaintea sărbătorilor de iarnă, să facem şi noi un gest frumos.

„Marele Uriaş Prietenos” este cadoul nostru pentru copiii de la Căsuţa Bucuriei, e un spectacol în care e vorba de familie şi de destine. Ceea ce facem acum este de fapt a doua regizare a piesei care a fost făcută într-o formulă iniţială fără prezenţa mamei, aşa cum este în original.

Copiii au venit cu ideea de a introduce acest fir narativ paralel cu cel original. Prezenţa mamei şi regăsirea dintre mamă şi fiică aparţine copiilor. (prof. Dan Leonard)

Am stat de vorbă şi cu elevii actori care îşi repetau de cu zor rolurile. Am întrerupt pentru câteva momente repetiţia pentru a afla de ce s-au implicat în realizarea unui asemenea eveniment. Răspunsurile nu s-au lăsat prea mult aşteptate.

Şi copiii orfani merită să aibă atât un Crăciun fericit şi o viaţă fericită la fel ca şi a noastră.

Până la urmă eu cred că toată lumea ar trebui să aibă un miracol de Crăciun şi noi vrem să le oferim acestor copii un moment de bucurie.

Ideea care ne-a venit de a completa puţin piesa mi s-a părut foarte bună. Este o piesă şi tristă şi fericită în acelaşi timp, în care tristeţea pierderii şi fericirea regăsirii sunt prezentate în etape diferite.

Spre finalul discuţiei noastre, o elevă foarte curajoasă a venit în faţa microfonului şi mi-a spus :

Cred că fiecare persoană de pe Pământul acesta are rolul ei pentru păstrarea universului în care trăim, iar dacă noi nu am face acest spectacol de caritate, nu cred că ne-am îndeplini practic rolul în viaţă pe care îl avem.

Fiecare dintre noi putem contribui la împlinirea unui vis.

Duminică, 13 decembrie, de la ora 17.00, sunteţi aşteptaţi la Radio Cluj să împlinim visuri împreună.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 17:55

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca

Fun Factory, East 17, Whigfield, Nana, C-Block, DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică vor concerta pe 7 iunie, de la ora 20.00, la BT Arena din...

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 11:01

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de...

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
”Galeria Verde”
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

”Galeria Verde”

Îndrumați de către specialiști, copiii au descoperit o serie de informații interesante despre răsaduri, plantatul de primăvară precum și...

”Galeria Verde”
Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc
De prin Cluj sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:15

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc

Acesta a fost preluat de către echipajul SMURD şi transportat la spital pentru investigaţii şi îngrijiri medicale.   Conform primei...

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 14:30

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică

Studenții de la Facultatea de Fizică a UBB din Cluj-Napoca ne așteaptă pe toți, indiferent de vârstă, să luăm parte la experimentele pe care...

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 13:25

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj

Temperaturile ridicate de la începutul acestei luni au favorizat înmulţirea lor într-un ritm alarmant. Alături de acet tip de ploșnițe,...

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 12:44

Vouchere culturale și sportive pentru elevii din Cluj-Napoca

Elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor primi 600 lei pentru evenimente culturale, iar elevii din clasele a III-a vor beneficia de 500...

Vouchere culturale și sportive pentru elevii din Cluj-Napoca
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 10:50

Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie Gemina

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate aniversării „Zilei Forțelor Terestre Române”, care îl au ca patron spiritual şi...

Ziua Porților Deschise la Divizia 4 Infanterie Gemina