Ascultă Radio România Cluj Live

Uz şi abuz de alcool în România

„Între uz şi abuz de alcool în România” este titlul unei lucrări ştiinţifice de doctorat, care a fost lansată de curând la Centrul de Studii Transilvane, din cadrul Filialei Cluj a Academiei Române. Faptul că apartenenţa României la spaţiul general european s-a manifestat şi în domeniul consumului de băuturi alcoolice e una dintre concluziile autoarei. Oana Tămaş şi-a desfăşurat cercetarea sub egida Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai.

Uz şi abuz de alcool în România

Articol de , 9 decembrie 2015, 13:07

Stimulent sau toxic, aliment sau cale spre autodistrugere, băuturile alcoolice au jucat şi joacă un rol important în viaţa comunităţilor umane de pe tot cuprinsul Europei, şi nu numai. Oana Tămaş a cercetat cum s-au manifestat aceste aspecte în Ţările Române, în perioada sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutului secolului XX.
Extrase din interviul cu autoarea.

România nu era o insulă a alcoolismului într-o Europă a abstinenţei. Era o piesă de puzzle într-o Europă care consuma şi producea foarte mult alcool la sfârşitul secolului XIX.”

Producerea alcoolului, sau ceea ce numim alcoolism este dată de o modernizare a societăţii româneşti. Până după 1870 nu se prea vorbea despre ce influenţă are alcoolul într-o societate. Abia după 1870 [politicienii, societatea- n.r.] au început să înţeleagă că alcoolul chiar face ravagii în România şi să vadă consumul de alcool ca pe o problemă.

„În 1878 a fost dată prima Lege Sanitară, în care alcoolul era văzut ca un motiv al sărăciei în România.”

 

Alcoolul, factor electoral şi politic.

Lucrarea evocă una din cauzele Răscoalei din 1907: creşterea majoră a consumului de alcool la sate.

Poate nu ne-am gândit până acum, că alcoolul – da, asta este! – poate fi folosit ca un factor electoral, mai ales în zona rurală, şi ştim că şi astăzi se foloseşte aşa.”

A fost o perioadă în care s-a promovat consumul unui anumit tipă de băuturi alcoolice, de exemplu berea. Politicienii care încercau să dea nişte legi pentru a promova consumul de bere aveau interese.

A existat o perioadă de vreo cinci ani, care m-a pus pe gânduri: de ce se promova foarte mult consumul de ţuică? Erau nişte politicieni care spuneau, da, trebuie să se consume ţuică, e foarte bună, e sănătoasă şi aşa mai departe. Până când am căutat cine sunt acei politicieni şi am văzut că erau cei mai mari producători de ţuică din România!”

Vi se pare ceva cunoscut? În decembrie 2015, Legea anti-fumat e scoasă de pe ordinea de zi a Camera Deputaţilor, din cauza intereselor unor parlamentari şi lobby-ului companiilor de profil, în dispreţul ONG-urilor, al comunităţii ştiinţifice medicale şi al milioanelor de români care îşi doresc o viaţă curată.

În privinţa alcoolului, Oana Tămaş remarcă faptul că, în zilele noastre, a crescut foarte mult numărul tinerilor care consumă alcool, în timp ce vârsta de la care el se consumă a scăzut.

Media e undeva la 15 ani, ceea ce cred că e o problemă. Trebuie să ne uităm în trecut, ce măsuri s-au luat, pentru că au existat nişte măsuri de prevenţie a consumului de alcool în rândul copiilor şi al tinerilor. Ar trebui să avem nişte politici publice mult mai hotărâte în această direcţie”, conchide cercetătoarea.

 

Mult mai mult decât simplul consum, alcoolul a însemnat – şi înseamnă – de la economie, comerţ, agricultură, la politică, la medicină chiar, până la socializare. E concluzia Oanei Tămaş, care, mai mult decât o teză de doctorat, spune că a scris această lucrare cu dorinţa de a fi citită de un public cât mai larg.

Cartea „Între uz şi abuz de alcool în România” (ACADEMIA ROMÂNĂ, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2015) poate fi găsită la Librăria UBB, pe strada Napoca nr.11.

 

Ioana Bindea

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 13:49

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități

De aceste imobile vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și...

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
De prin Cluj sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30–21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului de pe Calea Dorobanților...

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:43

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas

Am parcurs și noi doar o mică parte din traseu alături de Vali Anghelescu, de la Cluj Guided Tours și am aflat câteva secrete:    ...

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:25

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE

Ea a afirmat că România se va conecta de Budapesta și de Sofia cu linii de mare viteză, iar Clujul este un punct esenţial pe acest traseu....

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:36

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca

Pe de altă parte, la Primăria municipiului Cluj-Napoca va veni în vizită o delegație a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul...

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:20

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj

Tema din 2024 este „Créer, innover, entreprendre en français”, care doreşte să evidenţieze dinamismul spaţiului francofon și...

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 13:38

Concurs internațional de artă murală

”Murals of Youth” este singurul festival şi concurs internaţional de artă murală dedicat elevilor de liceu, precizează...

Concurs internațional de artă murală
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 11:45

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj

UPDATE: ora 11.00 Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru...

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj