Ascultă Radio România Cluj Live

George Călinescu – personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române

Unul dintre cei mai importanţi critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu sau George Călinescu, a fost şi istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii şi literaturii române.

George Călinescu – personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române
Foto: George Calinescu

Articol de cristina.rusu, 29 noiembrie 2015, 10:00

S-a născut pe 19 iunie 1899 la Bucureşti, sub numele de Gheorghe Vişan. A fost crescut de impiegatul CFR Constantin Călinescu şi de soţia sa, Maria, în casa cărora mama băiatului, Maria Vişan lucra ca menajeră.

În 1907, mama sa naturală accepta ca soţii Călinescu, care nu aveau copii, să-l înfieze. A fost momentul în care numele său s-a schimbat în Gheorghe Călinescu şi aşa a rămas pe tot parcursul vieţii.

Acesta fiind numele său oficial, scriitorul însuşi a evitat consecvent utilizarea prenumelui George. Şi-a semnat întodeauna articolele G. Călinescu, după o modă răspandită în perioada interbelică.

Şi-a luat licenţa în litere în 1923 şi a plecat ulterior la Roma, după ce a primit o bursă din partea Academiei Române. În 1929, s-a căsătorit cu Alice Vera, fiica unor mici proprietari bucureşteni. Episodul foarte amuzant al primei întâlniri a celor doi viitori soţi este descris cu lux de amănunte în romanul „Cartea nunţii”.

Este autorul unor studii fundamentale despre scriitori români şi după 1945 a publicat studii şi eşeuri despre literatura universală. A publicat monografii, în volume separate, consacrate lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nicolae Filimon, Grigore Alexandrescu. În 1953 îi apărea romanul „Bietul Ioanide”, iar din 1956 a avut o rubrică permanentă intitulată „Cronica optimistului” în săptămânalul cultural „Contemporanul”.

În noiembrie 1964, este internat cu diagnosticul ciroză hepatică la Sanatoriul Otopeni. La 12 martie 1965, a plecat în lumea umbrelor, lăsând ” operă fundamentală pentru cultura poporului român”, potrivit epitafului literar semnat de Geo Bogza.

În fonoteca de aur de la Radio România a rămas mărturie înregistrarea discursului pe care George Călinescu l-a susţinut la Academia Română unde a fost sărbătorit la împlinirea a 60 de ani.

Pe Str. George Călinescu nr. 53 în sectorul 1 al capitalei se află Casa memorială George Călinescu.

Corpul de casă construit după proiectul lui George Călinescu cuprinde două încăperi suprapuse, jos sufrageria, deasupra dormitorul.

În grădina din faţa casei se află un bazin, creaţia scriitorului cu jeturi de apă printre tufe de trandafiri, aflat sub crengile dudului din curte, în care erau agăţate colivii cu canari şi papagali.

În curte, lângă gardul din stradă, este o căsuţă cu două odăi mici unde se retrăgea uneori scriitorul şi exersa la vioară, fiind impresionat de rezonanţa pereţilor.

De altfel, Călinescu obişnuia să asculte muzica lui Beethoven, Bach sau Mozart, care îl inspirau să scrie şi mergea deseori la Ateneul Român, la diferite spectacole.

În curte, prietenii scriitorului erau „Seneca” (o broască ţestoasă) şi „Fofeaza” (câinele său, care apare sub numele de „Stolt” în opera sa).

În capătul curţii, este o parte din locuinţa sa, un salon, un mic hol şi o cameră folosită ca birou.

Pe masa de scris se afla stiloul deschis şi câteva rânduri din „,Cronica optimistului”. Cărţile, multe la număr, sunt pe rafturi până în tavan, aşezate pe un singur rând.

Biblioteca din Casa Memorială „George Calinescu” este o adevărată enciclopedie cu mai multe exemplare din literatura universală, de la hieroglifele chineze la cartea Evului Mediu, Rilke, Valery şi poeţi tineri.

George Călinescu avea o colecţie de autografe la care ţinea mult, iar biblioteca sa cuprinde şi ediţii rare de carte italiană, germană, franceză, alături de opere ale poeţilor români.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului