Ascultă Radio România Cluj Live

Muzeul Sticlăriei în inima Clujului [FOTO]

Pe strada Horea, la numărul 22, e o poartă mică prin care se ajunge într-o curte. Acolo, în spate, e deschisă de 25 de ani Galeria Ernest. E hobby-ul pe care un bătrânel trecut de 70 de ani şi l-a descoperit după revoluţie. Atunci şi-a deschis un atelier de reparat biciclete şi, tot umblând prin târgurile de vechituri după piese de schimb, i-a venit o idee.

Muzeul Sticlăriei în inima Clujului [FOTO]
Foto: Muzeul Sticlăriei în inima Clujului

Articol de miclaus, 20 noiembrie 2015, 15:16

Mai ales la începutul anilor ’90, în astfel de locuri se găseau destule obiecte vechi, valoroase, care se vindeau la preţuri de nimic. Ernö Versanszky a început să le cumpere şi, în cele din urmă, a renunţat la biciclete, fiind cucerit de noua sa pasiune:

Cu băieţii mei şi cu ginerele meu ne-am gândit iniţial să ne îmbogăţim un pic activitatea. Ne-am gândit atunci să ne ocupăm şi de obiecte vechi. Şi aşa am deschis Galeria Ernest, acum 25 de ani. (Ernö Versanszky)

DSCN8512

Au început să meargă la târgurile tradiţionale, nu doar în ţară ci şi în străinătate. De acolo îşi procurau cele mai multe obiecte. Unele au nevoie de reparaţii pentru că sunt atât de degradate încât cei mai mulţi care le văd nu le-ar lua nici gratis. Dar cu timpul începi să le vezi cu alţi ochi, te gândeşti cum ar arăta dacă le restaurezi:

Ştiţi, în domeniul nostru totul se negociază. De obicei ne înţelegem cu vânzătorii. Că ei nu sunt aşa de atraşi de acele obiecte de sticlă, ca şi noi. Când oferim un preţ avem în vedere valoarea artistică, ce poate fi inestimabilă, să zic aşa, dar şi valoarea de piaţă. Valoarea de piaţă se schimbă. După modă. Unele obiecte sunt la modă şi atunci se caută, altele nu sunt la modă. Şi nu se caută. Deci nu pot stabili un preţ fix la un obiect. Că variază, în funcţie de plăcerea colecţionarilor.(Ernö Versanszky)

Obiectele din sticlă l-au atras în principal pe Ernö Versanszky. Îi plac atât de mult încât de multe dintre ele îi vine greu să se despartă. Şi dacă tot nu vrea să le vândă, s-a gândit să le expună, să le poată admira oricine e interesat de ele. Aşa s-a născut Muzeul Sticlăriei, care a fost amenajat ca parte a galeriei sale.

Muzeul cuprinde în jur de 1300 de obiecte de sticlă. Începând din perioada romană până în perioada art nouveau, art deco, anii 1930-’40. Sticla romană am găsit-o întâmplător. La o săpătură de canalizare muncitorii au descoperit-o şi au pus-o pe un pervaz. S-a întâmplat să fiu în zonă şi am putut să o salvez de acolo, altfel se prăpădea. Mulţi experţi au trecut apoi pe la noi şi fiecare a avut aceeaşi părere. Provine din epoca romană.(Ernö Versanszky)

Muzeul sticlăriei, amenajat de Ernö Versanszky, are în prezent piese cumpărate din Franţa, din fosta Cehoslovacie, din perioada Imperiului austro-ungar dar şi multe obiecte autohtone. De la pahare pictate cu diferite imagini, la sticluţe de parfum, vaze, veioze sau halbe cu cele mai ciudate forme, de toate se găsesc în acest muzeu:

Avem o halbă cu capac în formă de craniu, care s-a făcut la începutul secolului trecut în cinstea studenţilor de la drept care au absolvit facultatea. Probabil s-a făcut cadou fiecărui absolvent o halbă gen craniu. (Ernö Versanszky)

Alte exponate din muzeul lui Ernö au surprins momente din viaţa de zi cu zi a Clujului, aşa cum era ea la momentul realizării acestor obiecte. Pe un pahar din 1901 e reprodus grupul statuar Matei Corvin, însă în imagine apar doar trei din cei patru căpitani ai regelui. Aceeaşi imagine se regăseşte şi în colţul unui tablou din muzeu, care fusese iniţial un afiş despre moda oraşului în primul an al secolului XX:

În expoziţie există un tablou pe care l-am pus ca decor. Descrie viaţa domnească de la început de secol, cuprinde moda de la 1901. În colţul din stânga sus este redat şi grupul statuar Matei Corvin în care apar trei viteji, cum le spun, în loc de patru. Pentru că în 1901 nu exista şi al patrulea. Se mai lucra la el şi încă nu fusese montat.(Ernö Versanszky)

Muzeul sticlăriei amenajat de Ernö Versanszky, poate fi vizitat de oricine. Pe gratis, pentru că proprietarul nu vrea să scoată profit din pasiunea sa:

Sunt două feluri de vizitatori. Unii care văd ceva, oameni care vin şi se uită cu plăcere şi alţii care nu văd nimic. Şi te întreabă de vremea de afară.(Ernö Versanszky)

Ernö Versanszky

Ernö Versanszky

 

Mihai Miclăuş

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir