Ascultă Radio România Cluj Live

Cine este Dacian Cioloș

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, s-a născut la 27 iulie 1969, în Zalău.

dacian ciolos
Foto: dacian ciolos

Articol de cristina.rusu, 11 noiembrie 2015, 17:32

O parte a copilăriei şi-a petrecut-o la Pericei, comuna din care este originară mama sa. După absolvirea, în 1987, a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, obținând în 1994 diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată la Rennes, în Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză, și un master științific în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique și Université Montpellier I.

A fost reprezentant al studenților în senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în consiliul de administrație al Facultății de Horticultură din Cluj.

În anul 2000 a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind politica agricolă comună a Uniunii Europene.

A urmat stagii practice, totalizând 13 luni, în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne – Franța.

După absolvirea masteratului a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurală, ocupându-se cu pregătirea programului SAPARD.

Din ianuarie 2005 a activat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol de la Consiliul European, apoi ca subsecretar de stat pentru Afaceri Europene, pentru ca în final să devină ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale (11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008) în guvernul Tăriceanu.

Nu face parte din nici un partid politic.

În 9 februarie 2010 a devenit comisar pentru Agricultură în Comisia José Manuel Barroso.

După încetarea mandatului comisiei Barroso, Cioloș a ocupat funcția de consilier al noului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Din anul 2000 este căsătorit cu franţuzoaica Valérie Cioloș-Villemin. Vorbește franceza și engleza.

Ce spune despre el un prieten apropiat, fost coleg de liceu şi facultate, actualul profesor Aurel Maxim, de la USAMV Cluj:

Dacian a fost dintotdeauna un băiat serios, muncitor, dedicat, foarte analitic şi un excelent organizator. Este un om discret, modest, dar cu multă demnitate. Are o personalitate puternică. Detestă circul şi spectacolele ieftine. Ii place, cu alte cuvinte, lucrul bine făcut, dar nu ca slogan electoral, cum am văzut la alţii, ci în viaţa de zi cu zi. Nu este, în nici un caz, un om al compromisurilor. (Aurel Maxim)

În privinţa şanselor d-lui Cioloş de a forma un guvern de tehnocraţi, a-l trece prin Parlament şi a guverna România până la alegerile din toamnă sau, eventual, primăvara anului 2016, iată ce spun liderii politici clujeni:

Preşedintele organizaţiei PSD Cluj, Remus Lăpuşan:

O chestiune de principiu: în orice ţară cu democraţie consolidată, premierul este propus şi susţinut de un partid politic. Nu se poate ca într-o republică parlamentară preşedintele să desemneze prim- ministrul. Vorbind despre dl. Cioloş, cred că este bine intenţionat, iar având în vedere că există posibilitatea să avem alegeri anticipate, cred că e posibil să se formeze o majoritate parlamentară care să-l susţină. Tehnic, îi dau şanse să poată face lucruri bune, pe care sunt convins că le doreşte. (Remus Lăpușan)

Co-preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară:

Am convingerea că dl. Cioloş va reuşi să facă un guvern de tehnocraţi şi sunt absolut convins că Parlamentul va vota această variantă, fiindcă este lucrul pe care îl cere societatea civilă. Or, noi, cei din Parlament, am fost aleşi de oamenii care şi-au arătat o anumită voinţă, pe care evident că trebuie s-o respectăm. (Marius Nicoară)

Senatorul UDMR de Cluj Laszlo Attila:

Deocamdată cred că este o alegere rezonabilă, bună. Urmează să ne întâlnim, iar d-l Cioloş să ne prezinte ce doreşte să facă şi cu cine. (Laszlo Attila)

Dacian Cioloş mai are la dispoziţie 9 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală completă.

Părerile oamenilor sunt împărţite, în ceea ce priveşte numirea lui Dacian Cioloş ca prim-ministru al României. Dacă unii nu ştiu cine este Dacian Cioloş, cei care au aflat au opinii pro şi contra despre cum va şti să gestioneze situaţiile dificile cu care se confruntă România:

Nu, nu știu.

Da este domnul Dacian Cioloș, este din Zalău, nu îl cunosc personal. Trebuie să revizuiească absolut tot de la zero.

Am auzit de el, pare destul de ok, un om cu coloană vertebrală, inteligent, deștept, umblat, școlit. Trebuie să schimbe ce-i de schimbat, să-și facă echipa cum trebuie, în rest să fie cinstit și cum trebuie să fie un om la conducerea țării.  

Nu știu multe despre el, mi-a plăcut când a fost la Consiliul Europei, sunt convinsă că va fi bun. Să-și aleagă cel mai bun cabinet, eu zic că sunt și din politicienii tineri care vor să facă ceva bun.

Dacian Cioloș. Cum și-a făcut treaba în agricultură își face și aici, și-a făcut treaba bine, e ardelean avem încredere în el.

Prima dată ar trebui să ajute pensionarii și pe cei tineri să aibă locuri de muncă.

Mare părere nu am, personal zic că nu va fi nici o schimbare, nu mai am încredere fiindcă nu se schimbă partea politică. Trebuie oameni tineri, capabili ăștia sunt deja prea uzați pentru așa ceva.

Am o părere foarte bună despre el, deoarece are un background consistent la forumurile internaționale, în al doilea rând că este ardelean și în al treilea rând că este o persoană foarte decentă. Sper din tot sufletul să se schimbe ceva.

Indiferent cine va fi tot ca ceilalți va fi. Jocurile sunt făcute.

Un băiat extraordinar. Depinde ce guvern își alege și ce se întâmplă mai departe.

 

Dan Horea/ Corina Gliguța

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.          

 

Tezaurul României de la Moscova, în atenţia Comisiei Europene [UPDATE]
Politic joi, 14 martie 2024, 11:36

Tezaurul României de la Moscova, în atenţia Comisiei Europene [UPDATE]

UPDATE: ora 14.45 Parlamentul European a adoptat joi, 14 martie, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al...

Tezaurul României de la Moscova, în atenţia Comisiei Europene [UPDATE]
Klaus Iohannis intră în competiția pentru funcția de secretar general al NATO
Politic miercuri, 13 martie 2024, 08:08

Klaus Iohannis intră în competiția pentru funcția de secretar general al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marți, 12 martie, că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al Alianţei...

Klaus Iohannis intră în competiția pentru funcția de secretar general al NATO
A fost stabilit calendarul alegerilor europarlamentare și locale
Politic luni, 11 martie 2024, 19:27

A fost stabilit calendarul alegerilor europarlamentare și locale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, 11 martie, calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale,...

A fost stabilit calendarul alegerilor europarlamentare și locale
Agenda ședinței de Guvern
Politic joi, 7 martie 2024, 13:09

Agenda ședinței de Guvern

Guvernul va analiza joi, 7 martie, proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare în data de 9...

Agenda ședinței de Guvern
Politic joi, 7 martie 2024, 10:33

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen

Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, în prima zi a congresului de la Bucureşti, un manifest electoral în care cere ca România...

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Politic joi, 7 martie 2024, 09:18

[AUDIO] Despre europarlamentarul neafiliat (sau neînregistrat)

La apropierea alegerilor europarlamentare, câteva chestiuni mai puțin cunoscute despre funcționarea celei mai reprezentative instituții a UE. Ca...

[AUDIO] Despre europarlamentarul neafiliat (sau neînregistrat)
Politic miercuri, 6 martie 2024, 12:21

Tezaurul României, în discuție la Parlamentul European

Eugen Tomac, într-un interviu la Radio Cluj acordat colegului nostru Dan Horea: Eugen Tomac: Va exista o expoziție în incinta Parlamentului...

Tezaurul României, în discuție la Parlamentul European
Politic miercuri, 6 martie 2024, 11:54

Începe la București congresul PPE

Liderii celei mai mari familii politice europene – Partidul Popular European – se află, timp de două zile, la Bucureşti. 13 şefi de stat...

Începe la București congresul PPE