Ascultă Radio România Cluj Live

Emeric Imre, “nebun de alb” pe o tablă multicoloră

Clujeanul Emeric Imre este, probabil, cel mai cunoscut dintre folkiştii afirmaţi în România dupa revoluţie.

emeric imre
Foto: emeric imre

Articol de cristina.rusu, 29 octombrie 2015, 09:47

Unele dintre cântecele sale, cum este “Nebun de alb” au ajuns să fie foarte cunoscute publicului larg, în special celui tânăr. A vădit o foarte bună înţelegere a versurilor lui Adrian Păunescu, pe care a compus multe cântece, dar nu a ezitat să-şi scrie propriile texte atunci când avea nevoie. Este exigent, generos, extrem de mobil şi deschis prieteniilor.

Emeric Imre a fost predestinat folkului şi drumurilor lungi, încă din primii ani de viaţă! Şi aceasta pentru că tatăl său i-a pus o chitară în braţe pe când Imi avea doar trei ani, l-a cocoţat pe şaua unei motociclete Jawa şi l-a pus să privească în depărtare.

Imaginea a fost imortalizată de obiectivul alb-negru şi a ajuns departe, până la noi.

Stăteam pe motocicleta tatălui meu, o Jawa roşie, care mi se părea imensă. Aveam trei ani pe atunci şi ţineam în mâini o chităruţă verde şi zdrăngăneam la ea. Tata cânta superb şi mi-aduc aminte de anii aceia, cu muzica lui Elvis şi aşa mai departe. După care am intrat la şcoala de muzică din Cluj, de pe strada Horea şi am făcut vioara până în clasa a şasea. De atunci începe apropierea mea de muzică.

El şi-a urmat predestinarea, dar drumul său nu a fost mereu uşor. Poate că nu a fost uşor nicicând, dar cu adevărat greu trebuie să-i fi fost în tinereţe când, abia debutat la Cenaclul Flacăra, a fost luat în armată, iar la eliberare a găsit cenaclul… desfiinţat.

Ce şansă uriaţă de afirmare pierduse! Dar viaţa îţi dă mereu alte şi alte şanse, dacă crezi în şansa ta. După atâţia ani, Emeric Imre povestește cu zâmbetul pe buze întâmplarea cu Cenaclul Flacăra.

În 22 septembrie ’84 am debutat la Flacăra cu Să-mi daţi un semn prin telegraf, care este şi pe cel mai nou album al meu, de iarnă şi, după două sau trei zile a trebuit să mă prezint la Timişoara, la unitatea militară unde am fost repartizat, că am început armata. Pe când m-am întors, în ’86, cenaclul era desfiinţat!

Daca folkiştii din primele decenii ale fenomenului căutau, cu predilecţie, să cânte versurile marii poezii, acum cântecele tinerilor sunt axate pe micile întâmplări din viaţa de zi cu zi.

Un tânăr care se desparte de iubită, sau invers, sigur va savura un cântec frumos, de dragoste, mai repede decât un alt gen de muzică.

Folkul se va întoarce la izvoare şi va redescoperi muzica de atitudine, crede Emeric Imre, care l-a preţuit foarte mult pe Nicu Vladimir.

Ceea ce se întâmplă acum în lume se va regăsi şi în cântecele tinerilor folkişti, spune el.

Joi, 29 octombrie, la Diligenţa de Bizanț vom avea mai mult timp să tăifăsuim cu Emeric Imre şi să-i ascultăm cântecele.

Playlistul nostru va conţine şi alte cântece, aşa că nu se poate să lipsiţi de la întâlnirea cu muzica folk, de la ora 22.00. Vom fi on air sau online, pe www.radiocluj.ro.

 

Florin Săsărman

Foto: emilia.nicolae

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir