Ascultă Radio România Cluj Live

Istoria Clujului în aer liber

Istoria Clujului în aer liber

Articol editat de , 7 octombrie 2015, 12:18 / actualizat: 27 octombrie 2017, 18:22

Istoria se poate învăţa şi altfel decât doar din manual. Un profesor de la Colegiul Naţional “George Bariţiu” din Cluj-Napoca predă istoria oraşului în aer liber. O materie opţională, la care s-au înscris toţi elevii din clasă.

Vladimir Alexandru Bogosavlievici are oră de istoria Clujului în fiecare joi, de la 12.00 la 13.00, la clasa a XII-a. De trei ori pe lună, lecţia se ţine nu în sala de clasă, ci pe străzile oraşului. La fiecare clădire veche, vestigiu, monument sau placă comemorativă – cele pe lângă care trecem zilnic, fără să le băgăm în seamă -, profesorul se opreşte şi le dezvăluie elevilor poveştile neştiute ale cetăţii. Un frgament din zidul cetăţii medievale se află chiar în curtea şcolii, acolo de unde începe şi lecţia de istorie pe viu.

Centrul vechi al Clujului, actuala Piaţă a Muzeului, e perimetrul de 7 hectare în care era încadrată vechea cetate medievală Cluj… .

În clădirea de pe strada Emil Isac de la numărul 21, vizavi de liceul nostru, a locuit primul fotograf al Clujului, Veress Francisc… .

La numărul 23 este casa familiei Isac, care l-a dat pe avocatul Aurel Isac, pe poetul Emil Isac şi pe istoricul Dan Isac… .

Pe obeliscul din Piaţa Muzeului apare stema veche a Clujului, pe care Clujul a obţinut-o în anul 1377 de la fiul lui Carol Robert de Anjou, Ludovic de Anjou. Carol Robert de Anjou este cel care dă actul de fiinţare a oraşului Cluj, în data de 19 august 1316… .

Obeliscul, care aminteşte de vizita împăratului din 1817, a fost înălţat în anul 1831 şi include un detaliu adăugat de sculptor, deşi inexistent în oraş la acea vreme: o lampă (iluminatul public al Clujului a început abia în 1825)… .

În locul Bisericii Franciscane, se pare că ar fi existat prima biserică a oraşului nostru, construită din lemn, în secolul al XII-lea… .

Casa Monetăriei, lipită de Biserica Franciscană, “atelier de schimb şi aurărie” în anul 1608… o familie germană patrona monetăria Clujului… doar Clujul şi Sibiul aveau dreptul de a emite monede, drept care era dat de voievodul Transilvaniei… .

Cea mai veche clădire a oraşului e cea care a adăpostit pentru o vreme Muzeul de Speologie… .

Actuala terasă a Chiosului din Parcul Mare era garderoba patinoarului care funcţiona iarna pe lac… .

Fragmente din lecţia de istorie a Clujului a profesorului Vladimir Bogosavlievici, domnul Bogo, cum îi spun elevii. La Colegiul Naţional “George Bariţiu”, la fel ca la Inspectoratul Şcolar, iniţiativa acestor lecţii e privită cu ochi buni.

Potrivit directoarei colegiului, Alina Bărăian, ea se încadrează în viziunea şcolii, configurată de părintele său spiritual, George Bariţiu.

Aşa cum spune profesorul Bogosavlievici, care e şi autor al unui inedit ghid al oraşului, ora de istorie a Clujului e o lecţie bună pentru toţi, elevi sau nu.

Lucrurile acestea s-au întâmplat demult, aceste cădiri au fost realizate demult, şi reprezintă o valoare a oraşului nostru. Esenţa acestui curs este ca ei să îşi cunoască oraşul, să îl respecte şi să îl iubească.”

 

Text/foto: Ioana Bindea

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir