Ascultă Radio România Cluj Live

Șapte premiere și o microstagiune la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

În cea de a 223-a stagiune a sa, Teatrul Maghiar de Stat Cluj îşi așteaptă spectatorii cu șapte premiere. Debutul acestui an teatral a avut loc în august, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, atunci când spectacolele Teatrului au făcut parte din programului evenimentului.

conferinta presa teatru maghiar
Foto: conferinta presa teatru maghiar

Articol de cristina.rusu, 26 septembrie 2015, 15:00

Directorul general Gábor Tompa a prezentat în cadrul conferinței de presă de marți, 22 septembrie, planul stagiunii 2015/2016.

conferinta_presa

Tompa Gabor

Au început repetițiile la prima premieră a acestei stagiunii: ”Iulius Caesar” de William Shakespeare pus în scenă de Silviu Purcărete, spectacol care are premiera pe 9 octombrie, în Sala Mare.

Următoarea producţie a acestei stagiuni este o adaptare după romanul America de Franz Kafka, regia fiind semnată de către directorul Teatrului Național din Praga, Michal Dočekal.

”Vrăjitorul neîndemânatic” de Pál Békés – un spectacolul pentru copii – va fi pus în scenă de László Béres, muzica fiind semnată de Tibor Cári.

În luna februarie 2016, regizorul Felix Alexa revine la Teatrul Maghiar cu ”Pelicanul” de August Strindberg, iar spectacolul ”Domnișoara Julie” de acelaşi autor va fi reluat după o pauză de doi ani.

În luna martie 2016, regizorul francez deţinător al Premiului Tony, Dominique Serrand, montează un spectacol scenariu bazat pe mai multe recvieme muzicale.

De asemenea, în luna mai 2016 va avea loc premiera absolută a piesei ”Galoşii” semnată de dramaturgul târgumureşean György Dragomán şi pusă în scenă de cunoscutul regizor de film János Szász.

Mihaela Panainte va regiza, în Sala Studio, un spectacol după poemul Cartea bătrânilor de Domokos Szilágyi.

Regizorul rus, Yuri Kordonsky, va începe repetițiile la sfârșitul stagiunii 2015/2016, premiera spectacolului având loc la începutul stagiunii 2016/2017.

Gábor Tompa a mai declarat că numărul mai redus al premierelor din această stagiune are ca scop menținerea nivelului artistic ridicat al spectacolelor din repertoriu.

În această stagiune vor fi reluate mai multe dintre producţiile de succes ale Teatrului precum Hedda Gabler de Henrik Ibsen şi Strigăte și șoapte de Ingmar Bergman, regia: Andrei Șerban, Aniversarea de Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen, regia: Robert Woodruff. Pe lângă aceste reluări, se va juca şi one woman show-ul realizat de Gizella Kicsid şi prezentat la Sfântu Gheorghe.

În luna octombrie, teatrul va participa la mai multe festivaluri din ţară: la Fest(in) pe Bulevard organizat de Teatrul Nottara va fi prezentat spectacolul Cel care închide noaptea scris și regizat de Nona Ciobanu, iar la Festivalul Naţional de Teatru se vor juca spectacolele #cântecdelebădă după Cehov, regia: Ferenc Sinkó și Vizita bătrânei doamne de Dürrenmatt, regia: Gábor Tompa.

La fel ca în stagiunile anterioare, programul teatrului va fi îmbogăţit cu programe conexe; vor avea loc spectacole lectură, vor fi invitate teatre, va continua seria de discuții Livingroom, se vor organiza concerte și discuții pe diverse teme.

De asemenea, la începutul lunii decembrie Teatrul Maghiar de Stat va organiza o microstagiune în care vor fi prezentate atât cele mai recente premiere cât și cele mai importante spectacole ale stagiunilor anterioare.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului