Ascultă Radio România Cluj Live

Atenţie la zahăr!

zahar_softdrinks

Atenţie la zahăr!

Articol editat de , 24 septembrie 2015, 06:00

O nouă campanie lansată de cunoscutul promotor al hranei sănătoase din Marea Britanie, Jamie Oliver, vizează, de această dată, zahărul din alimente, mai precis cel din băuturile răcoritoare.

Consumul de alimente care conţin zahăr – mai mult sau mai puţin vizibil – e aproape inevitabil după o vizită la supermarket. Mulţi dintre noi suntem deja avizaţi în privinţa excesului de zahăr. Mai puţini sunt cei care iau măsuri efective de reducere a consumului.

În Marea Britanie se derulează o nouă campanie lansată de Jamie Oliver, pentru descurajarea consumului de băuturi răcoritoare cu conţinut adăugat de zahăr. Chef-ul britanic propune taxarea suplimentară a acestor băuturi.

O măsură justificată, dar a cărei eficacitate e chestionată de presa britanică. Cantitatea de zahăr pe care o mâncăm a scăpat de mult de sub control şi ne distruge sănătatea, scrie ziarul The Independent. Jamie Oliver are 100% dreptate. Dar informarea şi educarea populaţiei ar putea fi mai de ajutor.

Nutriţionistul-dietetician Sorina Adam explică:

Băuturile răcoritoare, în special cele carbogazoase, dar şi cele preparate din fructe, au un conţinut destul de ridicat de zahăr. Din păcate, lumea nu conştientizează acest lucru şi cantităţile de zahăr care se pot aduce astfel în organism sunt destul de mari. American Health Association recomandă un consum de 6 linguriţe de zahăr pe zi pentru femei şi de 9 linguriţe pentru bărbaţi. Un pahar de băutură carbogazoasă conţine 6-8 linguriţe de zahăr. Or, pe lângă acest zahăr pe care putem să îl aducem cu o băutură carbogazoasă, noi mai consumăm o mulţime de alte produse care au în ele zahăr ascuns: produse din supermarket, cum ar fi biscuiţi, muştar, ketch-up etc. Majoritatea alimentelor procesate conţin zahăr. Şi, atunci, putem depăşi foarte uşor doza maximă recomandată.

În plus, zahărul produce dependenţă, adică acţionează ca un drog asupra creierului: odată ce mâncăm zahăr, vom dori să tot mâncăm zahăr.

De ce e nociv consumul excesiv de zahăr?

Pentru că aduce nişte calorii goale. Alimentele, în general, ne aduc şi altceva: aminoacizi, vitamine, minerale, apă. Zahărul ne aduce energie goală. Acest exces de energie pe care putem să îl acumulăm foarte uşor cu ajutorul zahărului, cu stilul nostru de viaţă actual (mai mult sedentar) se depune sub formă de grăsime. Şi atunci, apar tot felul de patologii ale epocii moderne.

 

Ioana Bindea

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate