Ascultă Radio România Cluj Live

Aminteşte-ţi de mine! – Ziua Mondială Alzheimer

Ziua_Alzheimer

Aminteşte-ţi de mine! – Ziua Mondială Alzheimer

Articol editat de , 21 septembrie 2015, 16:08

21 septembrie e Ziua Mondială Alzheimer, o zi în care au loc, în lume, diferite acţiuni de conştientizare în privinţa bolii Alzheimer. Tema acţiunilor din acest an, “Aminteşte-ţi de mine!”, ne încurajează să ne aducem aminte de persoanele care suferă de această boală.

La Cluj, Centrul Comunitar Judeţean de pe strada Einstein nr.14 a organizat întâlniri de informare şi testări gratuite, care au avut loc atât la sediu, cât şi la cafeneaua Karolina Pub, pe strada Constantin Daicoviciu nr.9, într-o acţiune denumită “Cafeneaua Alzheimer”.

Boala Alzheimer e cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vărstă şi reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor de demenţă.

Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani care au dorit să îşi testeze memoria gratuit au fost aşteptate în cursul dimineţii de 21 septembrie  la Centrul Comunitar Judeţean, în cadrul căruia funcţioneză şi un serviciu destinat persoanelor care suferă de boala Alzheimer.

Pentru mine, testul n-a fost nici greu, nici uşor, aşa, potrivit”, îmi spune un domn în vârstă de 76 de ani, care a trecut testul. Imi spune că a venit la testare pentru că nu îşi aminteşte întotdeauna unde pune lucrurile prin casă, sau mai încurcă medicamentele pe care trebuie să le ia. “Soţia m-a făcut să vin”, adaugă el.

Testarea funcţiei cognitive se face cu Mini Mental State Examination, un test cu 30 de întrebări, grupate pe informaţii de orientare, memorie imediată, atenţie şi calcul mental, memorie pe termen scurt, limbaj, înţelegere a unor comenzi, reproducere a unui desen. În funcţie de scorul obţinut, persoana se încadrează în deficit congnitiv uşor, mediu sau sever. Dacă obţine un scor peste 27 de puncte, se consideră că nu ar fi semne care să ridice probleme, explică Ramona Pop, psiholog la Centrul Comunitar Judeţean, în cadrul serviciului care se adresează persoanelor cu Alzheimer şi alte tipuri de demenţă. (în fotografie, în timpul unei şedinţe de testare)

Centrul Comunitar Judeţean oferă servicii psihologice, în care se încearcă antrenarea memoriei prin terapie individuală sau de grup, dar şi servicii de kinetoterapie, masaj şi fizioterapie.

Demenţa de tip Alzheimer se caracterizează prin pierderi de memorie, dificultăţi în efectuarea sarcinilor de zi de zi, dificultăţi în comunicare, dezorientare spaţio-temporală, diminuarea abilităţilor de judecată, schimbări de dispoziţie sau de comportament, pierderea iniţiativei.

Regulile generale pentru un stil de viaţă sănătos – mişcare, alimentaţie raţională cu o cantitate mare de fructe şi legume, evitarea consumului de tutun şi alcool –, dar şi menţinerea activităţii intelectuale permanente sunt recomandate pentru prevenirea sau încetinirea deficitului cognitiv.

E foarte important să avem tot timpul activitate cognitivă, să nu stăm degeaba, fără a face nimic”, spune psihologul Ramona Pop. “Deseori vedem persoane vârstnice care preferă să stea în casă, la televizor. E foarte important să existe interacţiune cu ceilalţi, ca persoana să comunice şi să rămână cât mai mult timp independentă. Chiar dacă, să zicem, nu mai are aceleaşi abilităţi în a face treburi casnice, trebuie să o încurajăm, astfel încât să îşi păstreze funcţionalitatea, să avem răbdare cu persoana respectivă, pentru a-şi realiza activitatea.”

Este important ca oamenii să ştie cum se manifestă boala Alzheimer, să înţeleagă că ea e diferită de procesul normal de îmbătrânire şi să conştientizeze importanţa intervenţiei precoce.

O boală Alzheimer prinsă la debut are mai mari şanse de a menţine, prin terapie şi medicaţie, funcţiile congnitive existente, o perioadă mai lungă de timp”, spune Mihaela Telcean, şeful Centrului Comunitar Judeţean, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, organizator al acţiunilor dedicate Zilei Mondiale Alzheimer.

În cadrul DGASPC Cluj funcţionează de şapte ani şi un grup de suport pentru aparţinătorii persoanelor cu diferite forme de demenţă, între care şi boala Alzheimer. Întâlnirile au loc bilunar, la sediul Centrului Comunitar Judeţean.

 

Text/foto: Ioana Bindea

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon
Sănătate luni, 15 aprilie 2024, 14:25

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon

Polițiști de la serviciul omoruri și procurorii Capitalei au reluat astăzi audierile, în cadrul unui dosar penal in rem deschis pentru omor....

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon
Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”
Sănătate sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:48

Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”

A început deja urmărirea penală pentru infracţiunea de omor. În paralel, continuă ancheta internă şi verificările făcute atât de Colegiul...

Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”
Investigaţiile la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt în desfăşurare
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 10:34

Investigaţiile la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt în desfăşurare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru omor, adică sunt cercetate faptele, fără să...

Investigaţiile la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt în desfăşurare
Este nevoie de sânge!
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 09:55

Este nevoie de sânge!

Reprezentanții unității atrag atenția că stocul de sânge la aceaste grupe este aproape epuizat.   Ei mai spun că în spitalele din județ...

Este nevoie de sânge!
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 08:35

Excepții de la taxarea cu 10% a concediilor medicale

Astfel pe lângă concediile medicale din categoria celor cu indicele 01 – pentru boală obişnuită, se va plăti în continuare contribuţia...

Excepții de la taxarea cu 10% a concediilor medicale
Sănătate joi, 11 aprilie 2024, 19:13

Bărbat de 41 de ani, mort din cauza rujeolei

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a anunţat joi, 11 aprilie, că bărbatul din Vurpăr a fost internat după 10 zile la Spitalul de...

Bărbat de 41 de ani, mort din cauza rujeolei
Sănătate joi, 11 aprilie 2024, 16:46

Servicii medicale decontate de stat și pentru persoanele neasigurate

Aceste servicii vor fi decontate din bugetul de stat, declarã Președinta Casei Naționale de Asigurãri de Sãnãtate, Valeria Herdea.  ...

Servicii medicale decontate de stat și pentru persoanele neasigurate
Sănătate joi, 11 aprilie 2024, 16:36

Morți subite la secția ATI a unui spital! [UPDATE]

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat şi a demarat o cercetare cu privire la situaţia semnalată la Spitalul Clinic de...

Morți subite la secția ATI a unui spital! [UPDATE]