Ascultă Radio România Cluj Live

Gând rău pus urşilor

Cea mai mare concentraţie de urşi din Europa se află în zona Dealului Negru din Bistriţa-Năsăud, în imediata vecinătate a Munţilor Călimani, dar efective importante trăiesc în toate zonele de munte ale judeţului.

Gând rău pus urşilor

Articol editat de cristina.rusu, 3 septembrie 2015, 06:00

În ultimii ani s-a constatat că urşii migrează în căutarea hranei spre zonele de câmpie şi există exemplare care au început să ierneze acolo, lucru neobişnuit în trecut.

Numai că apropierea urşilor de gospodăriile oamenilor a dus la înmulţirea cazurilor în care sălbăticiunile au agresat animalele domestice, iar efectul acestei situaţii este creşterea spectaculoasă a cotei de vânătoare la urşi.

Lazăr Moisil, inspectorul-sef al ITRSV, filiala Bistriţa-Năsăud spune că se poate vorbi acum de un comportament deviant al urşilor.

În ultimii ani se constată că ei migrează foarte mult spre zonele de câmpie, ceea ce înseamnă, din punctul nostru de vedere o deviaţie de comportament, poate şi datorită ultimilor ierni care au fost foarte uşoare şi nu i-au împins în zona de bârlog, să hiberneze. Ursul găsește hrana şi rămâne, fiind o specie foarte oportunistă. (Lazăr Moisil)

Chiar şi vânătorii cu vechi state de servicii sunt miraţi de ce se întâmplă acum cu urşii.

Noi avem cele şapte fonduri de vânătoare pe care le administrăm foarte aproape de zonele de concentraţie a lor, vedem că ursul nu poţi să-l ţii într-un loc şi îl vedem că îşi caută hrana. Ne bucurăm, toamna, când avem urşi la câmpie aproape mai mulţi decât mistreţi. (Valer Negruşa, preşedintele AVPS Bistriţa-Năsăud)

În ultimul an, în Bistriţa-Năsăud, comisiile locale au întocmit nu mai puţin de 14 dosare de despăgubire, după evenimente produse de urşi.

Un alt dosar este în curs de întocmire la Telciu, după ce săptămâna trecută un urs a omorât şi devorat o vită, foarte aproape de gospodăria proprietarului acesteia, după cum ne-a informat primarul comunei, Sever Mureşan.

Odată cu creşterea efectivelor de urşi, din ultimii ani, a crescut şi cota de recoltare a lor, prin vânătoare. Astfel, dacă în 2006 era aprobată o cotă de recoltare de 16 exemplare, în 2014 aceasta a fost de 41 de exemplare, dar ea nu a fost atinsă de fiecare dată.

Şeful filialei Bistriţa-Năsăud a ITRSV, Lazăr Moisil ne-a declarat că această cotă trebuie să crească în continuare, pentru că altfel urşii vor deveni o ameninţare din ce în ce mai mare.

De altfel, pe site-ul Ministerului Mediului există un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice, care vizează micşorarea tarifelor percepute pentru vânătorii străini. Astfel, cea mai spectaculoasă scădere este consemnată în cazul vânării unui urs de 400 de puncte (trofeu mediu), vânătorul în cauză urmând să plătească trofeul cu 4 000 de euro, în loc de 7 000 de euro, cât este prevăzut în prezent.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca pentru aducerea efectivelor de urşi din Bistriţa-Năsăud mai aproape de efectivele optime, vânarea lor să creasca în intensitate în anii care urmează.

 

Florin Săsărman

 

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir