Ascultă Radio România Cluj Live

Proprietățile terapeutice ale vișinelor

Vişinele reduc nivelul colesterolului şi al zahărului în sânge, arată un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA).

visine proprietati
Foto: visine proprietati

Articol editat de cristina.rusu, 20 august 2015, 06:00

Pentru aceasta putem să mâncăm până la 1 kg de vişine zilnic.

Studiul, prezentat la Conferinţa de biologie experimentală 2008, de la San Diego, a arătat că vişinele reduc nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, prevenind astfel bolile cardiovasculare.

Aceste fructe sunt recomandate cu precădere celor care au o dietă bogată în grăsimi de origine animală.

Rezultatele experimentelor efectuate la Centrul de boli cardiovasculare al Universităţii Michigan au demonstrat, de asemenea, că vişinele previn apariţia diabetului.

Aceste proprietăţi se datorează, pe de o parte, fibrelor alimentare din categoria pectinelor, iar pe de altă parte, antocianidinelor (substanţe cu proprietăţi antioxidante).

Pectinele sunt cele mai active fibre alimentare în absorbţia colesterolului şi scăderea glicemiei.

Antocianidinele sunt pigmenţii responsabili pentru culoarea roşie a vişinelor. Antocianidinele împiedică depunerile de colesterol pe vasele sangvine şi formarea cheagurilor de sânge în artere. De asemenea, antocianidinele întăresc pereţii vaselor sangvine, îmbunătăţesc ritmul cardiac şi previn creşterea tensiunii arteriale.

Apropiate de cireşe în ceea ce priveşte proprietăţile terapeutice, vişinele determină o mai mare aciditate a sucului gastric.

Vişinele sunt surse bune de vitamine: B1, B2, B3, B6, B9, C şi E, dar şi minerale: calciu, potasiu, fosfor.

Vişinele sunt de neînlocuit şi în curele de slăbire. Aceste fructe conţin 85%-90% apă şi doar 30 de calorii/100 g.

Conţinutul ridicat de apă şi fibrele alimentare favorizează eliminarea toxinelor. Studiul efectuat la Universitatea Michigan arată că persoanele care mănâncă în jur de un kilogram de vişine zilnic împiedică depunerea grăsimilor inestetice în jurul taliei.

 

RADOR

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate