Ascultă Radio România Cluj Live

Vinul şi sănătatea

În ciuda faptului că, în țara noastră, cultura viței de vie are o tradiție multimilenară, românii nu sunt considerați mari consumatori de vin, comparativ cu locuitorii altor țări din Uniunea Europeană. Și asta cu toate că vinul consumat cu moderație are efecte benefice asupra sănătății fapt care la această oră este recunoscut la nivel mondial atât de către comunitatea medicală cât și de către nutriționiști.

vin roşu de Jidvei
Foto: vin roşu de Jidvei

Articol editat de Carmen Sas, 26 iulie 2015, 17:00

 Painea cea de toate zilele si vinul vietii

Pâinea cea de toate zilele şi vinul vieţii

Această recunoaștere nu este însă de dată recentă. În urmă cu mai bine de 2500 de ani, în Grecia Antică, Hipocrate, părintele medicinei ajungea la concluzia că: vinul este un lucru extraordinar de potrivit, atât omului sănătos cât și omului bolnav, dacă se administrează cu judecată și dreaptă măsură după constituția fiecăruia.

În zilele noastre se efectuează studii de specialitate amănunțite pentru a vedea cu exactitate ce efect au diferitele soiuri de vinuri asupra stării generale de sănătate a omului.

Unul dintre cei mai mari specialiști în acest domeniu din Transilvania este dr. ing. Ioan Buia, directorul Complexului de Vinificație Jidvei, care a avut amabilitatea să ne ofere câteva detalii pe marginea acestui subiect.

Acesta consideră că vinul, datorită compoziției sale complexe constituie, ar trebui să constituie un factor integrant al alimentației omului fiind util metabolismului și bunei funcționări a diferitelor organe ale corpului omenesc. Consumatorii de vin sunt în general mai sănătoși și au parte de o viață mai lungă, consideră specialiștii dar bineînțeles trebuie știut cu exactitate ce înseamnă consumul sănătos de vin și ce obiceiuri trebuie evitate. De exemplu, alcoolul este metabolizat mult mai repede dacă vinul este consumat în timpul mesei, având de asemenea și efectul similar cu o doză de insulină, provocând astfel revenirea la normal a glicemiei din sistemul sangvin. De asemenea, cercetările relevă faptul că persoanele care consumă vin roşu, suferă mai rar de boli de inimă sau de diabet, precum şi de demenţă la bătrâneţe.

Vin si legume

Studiile pe această temă sunt numeroase, ceea ce arată importanța pe care specialiștii o acordă acestui subiect, însă acestea depășesc posibilitățile unui articol de presă. Există însă numeroase cărți de specialitate care detaliază acest subiect.

 

Cezar Firu

 

Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate