Ascultă Radio România Cluj Live

Bagajul perfect pentru o bună digestie în vacanţă

Vacanța este așteptată de toată lumea cu mult interes și cu multe proiecte. Vacanța implică relaxarea organismului, dar și unele schimbări în funcționalitatea acestuia, datorate schimbărilor de mediu care presupun o altă umiditate, temperatură, altă încărcătură ionică, presiune sau incluziunea în alt mediu social.

bagajul perfect
Foto: bagajul perfect

Articol editat de , 24 iulie 2015, 16:39 / actualizat: 24 iulie 2015, 20:25

Astfel, organismul fiecăruia dintre noi este supus unui mecanism de adaptare la noile condiții ceea ce implică o adevărată perioadă de suferință. De aceea este necesar să fim pregătiți pentru astfel de situații.

În primul rând este foarte important să avem în vedere schimbarea stilului alimentar care poate conduce la stări de disconfort, de nedorit într-un concediu.

Tubul nostru digestiv neadaptat la noile condiții intră în suferință. Aici putem menționa, o disfuncționalitate des întâlnită a organismului și anume diareea călătorului sau diareea turistului.

În mod normal, un om are un singur scaun pe zi, maxim două; în cazul menționat mai sus, se ajunge chiar la 10-15 scaune /zi și de consistență apoasă.

Acest lucru se datorează faptului că intervin o serie de alimente pe care noi nu le consumăm în mod obișnuit, alimente care nu sunt suficient pregătite termic.

Și apa contaminată, chiar dacă este utilizată doar la spălatul vaselor, poate duce la aceleași consecințe. De obicei acest sindrom are o evoluție autolimitată de 3-4 zile și uneori trece de la sine dar persoanele care, au un organism mai slăbit din cauza unor boli, pot avea parte de forme mult mai severe ale acestei infecții.

Ca simptome putem menționa deshidratarea, astenia, scăderea tensiunii arteriale, febra, durerile musculare, tulburările de echilibru, senzația de sete continuă sau vărsăturile. (prof. univ. dr. Vasile Andreica, şef de secţie la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj)

Pentru a preveni toate aceste probleme este foarte indicat să evităm consumarea alimentelor de la vânzători ambulanți, să consumăm fructe care se decortichează precum bananele sau portocalele pentru că acestea prezintă un risc mai slab de infestare, decât cele care vin în contact direct cu mediul sau apa contaminată.

Să consumăm apă doar din recipiente închise ermetic. Din trusa noastră de prim ajutor să nu lipsească banalul Furazolidon, medicamentul cel mai recomandat în această situație.

La fel, binecunocutul Biseptol ajută și el foarte mult și o serie de medicamente noi care au apărut recent pe piață.

Este foarte indicat să se consume foarte multă apă pentru reechilibrarea organismului deshidratat din cauza scaunelor multiple și vărsăturilor. Pentru o mai bună hidratare, la fel de indicată este și utilizarea apei în care am adăugat puțină sare, clorură de potasiu și glucoză.

Opusul acestei infecții este constipația care este legată de condițiile sanitare neigienice din toaletele pe care suntem nevoiți să le frecventăm pe parcursul călătoriei sau vacanței. În acest caz apare o anumită inhibiție care este foarte neplăcută.

Unii tolerează bine această stare dar, pentru mulți dintre noi, acest lucru induce o stare maximă de disconfort, de balonare continuă, o halenă neplăcută, o stare de oboseală și iritabilitate. Suprasolicitarea organismului poate duce la aceleași simptome.

Pentru a combate această stare de fapt este foarte indicat un consum cât mai bogat în fructe și legume și  neapărat al alimentelor bogate în fibre, pentru asigurarea unui tranzit intestinal normal și sănătos. (prof. univ. dr. Vasile Andreica, şef de secţie la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj)

Așadar, gândiți-vă bine la conținutul bagajului pe care îl luați cu voi în călătorie!

 

Redacția

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

 

 

Câștigă 18.000 de euro stând în pat timp de 2 luni și ajutând știința
Diverse joi, 18 aprilie 2024, 10:24

Câștigă 18.000 de euro stând în pat timp de 2 luni și ajutând știința

Singurul lucru care li se cere subiecților este să fie dispuși să petreacă 60 de zile întinși în pat și vor primi 18.000 de euro pentru...

Câștigă 18.000 de euro stând în pat timp de 2 luni și ajutând știința
Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 13:34

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii

Ea a efectuat 29 de zile, 11 ore şi 59 de minute de zbor, aterizând pe Aeroportul Port Columbus din Ohio.   În 1937, când Geraldine...

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii
Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate