Ascultă Radio România Cluj Live

Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA

Parfumul mâncărurilor tradiţionale se simte încă de la intrarea în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului zilele acestea, la Târgul Olarilor.

Arta olăritului şi parfum de gulaş la Muzeul ASTRA

Articol editat de , 23 iulie 2015, 15:55 / actualizat: 13 iulie 2017, 10:34

Mirosul de gulaş şi tocăniţă de fasole, preparate în oalele create chiar de mâna meşterilor, te atrag încă de la intrarea în muzeul Astra. Pe căldura dogoritoare emanată nu doar de soare ci şi de oalele care stau pe foc de lemne ore întregi, meşterii lucrează de zor pentru concursul de olărit. La intrarea în târgul de ţară, întâlnim artiştii, care dau formă lutului fierbinte.

Aceste produse sunt cel mai greu de realizat. O cană săsească este cel mai dificil produs pe care l-au ales pentru concurs. Trebuie torţit peste 3-4 ore, dar decorul nu o să îl putem face pentru că nu avem materialele necesare.

Avem ceramică tradiţională de Horezu, cu motive tradiţionale. Nu este foarte dificil de realizat dacă ştii ce faci şi ai experienţă. Motivele pe care le avem sunt peştele, masca, spicul de grâu şi bobocul de floare.

De la zona de olărit, mai facem câţiva paşi spre „bucătăria” în aer liber, în care meşteri veniţi din Bulgaria, Ungaria dar şi România, inaugurează oalele create. Ei gătesc mâncăruri tradiţionale, atracţia târgului fiind gulaşul. În timp ce bucătarii împărtăşesc o parte din secretele preparatelor, înghiţim în sec şi aşteptăm cu nerăbdare rezultatul final.

Carnea de vită este baza preparatului. Mai întâi se pun bucăţele de slănină, iar după ce slănina a fost prăjită se adaugă ceapa. Apoi se adaugă carnea şi se amestecă toate ingredientele. Se condimentează cu paprika, sare şi piper şi se adaugă apă. Acest preparat este diferit faţă de altele de acelaşi gen, deoarece se adaugă şi fasole verde.

Este un preparat tradiţional, numit fasole în oală. Este o mâncare foarte populară în Bulgaria, fiind preparată în aer liber sau la cuptor. Mâncarea necesită un timp îndelungat de preparare, deoarece fasolea trebuie lăsată în apă de la 5 până la 8 ore. Apoi fasolea se amestecă cu legume şi se pune la gătit.

Curioşii, iubitorii de arta olăritului, precum şi pofticioşii îi pot găsi pe meşteri timp de 5 zile, între orele 10.00 şi 19.00, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Ţară.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?

Conducerea Pinakothek der Moderne, care expune lucrări de artă contemporană din secolele XX și XXI, a observat că unul dintre angajații săi a...

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 12:00

Nu vă mai temeți de grăsimi!

O dietă care nu conţine cantitatea necesară de grăsimi este dăunătoare corpului uman, spune medicul rus Irina Baranova, care citează...

Nu vă mai temeți de grăsimi!
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 06:00

Întâmplare ciudată pe aeroportul din Doha

Femeile din Australia care au fost dezbrăcate şi inspectate invaziv pe aeroportul din Doha s-au confruntat cu un eşec în încercarea de a da în...

Întâmplare ciudată pe aeroportul din Doha
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 06:00

Ce punem în punga de pâine ca să nu mucegăiască?

Fiecărei gospodine i se întâmplă să arunce pâinea pentru că s-a stricat sau s-a uscat.   Gospodinele cu experiență le cunosc foarte...

Ce punem în punga de pâine ca să nu mucegăiască?