Ascultă Radio România Cluj Live

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul

A fost primul român care a alergat 100 de km şi a intrat în Istoria Sportului Românesc. Este un pescar împătimit  care a reuşit performanţa de a pescui doi rechini într-o singura zi. Este un dascăl care a modelat generaţii  de studenţi, dar şi un cercetător care a adus României medalii de la cele mai importante saloane de invenţii din lume. Omul nostru de poveste este astăzi profesorul Radu Munteanu, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Radu Munteanu
Foto: Radu Munteanu

Articol de Carmen Sas, 24 iunie 2015, 08:00 / actualizat: 28 decembrie 2015, 14:06

Radu Munteanu

Radu Munteanu

S-a născut la Beiuş în 1945, dar a copilărit la Chişineu-Criş, pe malul Crişului. Acolo a cunoscut prima şi marea sa iubire – SPORTUL.

“Sportul l-am iubit toată viaţa. N-am avut o perioadă în care să zic că n-am făcut sport. De mic copil am fost atrs de sport. Am stat pe malul unei ape şi lângă un stadion. Şi atuncea, sigur, aceste două elemente m-au făcut să iubesc sportul şi pescuitul deopotrivă.“

A pescuit de-a lungul timpului mulţi “ peşti de colecţie”, cum îi place profesorului Munteanu să spună.

“O performanţă  rară este faptul că am prins doi rechini în aceeaşi zi cu undiţa, în oceanul Atlantic. Erau cam de un metru şi jumătate. După ce m-am fotografiat cu ei le-am dat drumul, că erau aşa de frumoşi.”

Nu doar pescuitul i-a adus satisfacţii. A practicat rugby timp de 20 de ani şi antrenamentele  intense l-au ajutat să exceleze, dar  la o cu totul altă disciplină sportivă.

“Am avut mari satisfacţii după ani de antrenament, fiindcă am alergat de plăcere. Am fost primul român care am alergat la o cursă de 100 de km, în 1973, la Bienne, în Elveţia. În “Istoria Sportului Românesc în Date”, apărută în anii 77 la editura Junimea din Iaşi , autor Postolache, scrie la un moment dat că eu am fost primul român care am alergat curse de 100 de kilometri. Ştiam că am alergat, dar nu ştiam că sunt un clasic în viaţă.

În fine… am alergat  la  mai multe curse între 15 şi 100 de km şi am adunat o colecţie de medalii. Medalia este lucrul care compensează performanţa pe care o faci cu sufletul. Rămâne întotdeauna”.

Drumul său în viaţă părea stabilit – o  carieră sportivă, dar  Radu Munteanu nu a ales  calea uşoară, mai ales că  moda vremii era cu totul alta.

“În clasa mea 22 de colegi au urmat Politehnica şi m-am gândit că ei ştiu mai bine ca mine de ce trebuie să mergem acolo. Şi m-am dus şi eu cu ei. N-am avut aptitudini deosebite dar am lucrat mult. Nu ştiu dacă sunt mulţi oameni care au avut destinul meu. Adică, am facut şcoala la Bariţiu, pe strada Emil Isac, gard în gard cu Politehnica, am trecut gardul şi am rămas toată viaţa la Politehnică. E spaţiul meu vital, în care am trăit majoritatea vieţii mele.”

Iar în acest spaţiu atât de limitat ca întindere, profesorul Radu Munteanu a construit o carieră prestigioasă. Este de zeci de ani  profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, ale carei destine le-a şi condus o lungă perioadă de timp în calitate de rector. A coordonat, de asemenea,  colective  de cercetare cu care a adus României medalii de aur de la cele mai importante saloane de inventică din lume.

“Au fost 15 medalii  la Salonul de Inventică de la Geneva, cam tot atâtea la Bruxelles, apoi altele la Taipei, Taiwan, Seul, Budapesta, Zagreb, Varşovia, Moscova, Sevastopol… Datorită acestor lucruri, Universitatea Tehnică din Cluj a reuşit  să fie printre puţinele entităţi internaţionale recunoscute, care pot să acorde premii la marile competiţii internaţionale de inventică, cum sunt cele două, considerate clasicele genului în lume: Bruxelles şi Geneva”.

Ultima medalie de aur a fost câştigată la ediţia de anul trecut a  Salonului  de la Geneva, pentru un dispozitiv care-i ajută pe studenţi să înţeleagă mai bine Electronica. Dispozitivul este compatibil cu tabletele şi poate fi produs cu doar 20 de euro, faţă de alte aparate similare care costa mii de euro. Aceeaşi echipă a obţinut aurul la Geneva şi in 2012 şi 2013.

Profesorul Munteanu nu s-a mulţumit doar să impuna Romănia la saloanele internaţionale de inventică, ci a înfiinţat unul chiar la Cluj. Se întâmpla într-o zi de primavara, în urma cu 13 ani.

Pro Invent

Pro Invent

Complexul Expo Transilvania din Cluj găzduia un Salon Tehnic Industrial. Cu această ocazie,  am realizat un mic colţişor în care 10 expozanţi au putut să-şi pună vreo 15-20 de  lucrări. Ceva foarte mic.  Era vorba de lucrări în domeniul materialelor de construcţii, criogenie, telefonie mobile. Era un demers ca la început, un demers timid care apoi a crescut foarte mult. Numele de PROINVENT îl are salonul din 2004, PROINVENT defineşte succint, ca un cuvânt magic, direcţia pe care merge cel care doreşte să creeze noutăţi în lume, care are foarte multe enigme. Lumea s-a  schimbat enorm, de aceea noi trebuie să găsim alte soluţii, să inovăm în toate domeniile.”

În anul 2008, Salonul Cercetării Ştiinţifice şi Inventicii  PROINVENT a devenit o marcă înregistrată a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu numarul 100.000. Anul acesta,  PROINVENT   se desfăşoară în perioada 25-27 martie şi cuprinde aproape 400 de invenţii, fiecare cu o  altă poveste de istorisit.

 

Liliana Popa

 

Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.

George Negrea
Ascultă oameni duminică, 28 iunie 2015, 22:00

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie

Are 21 de ani, lucrează la un săptămânal local şi este student în anul III la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii...

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie
Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Ascultă oameni vineri, 26 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele

24Este imobilizat încă de la naştere în scaunul cu rotile, dar asta nu l-a împiedicat să îi ajute pe alţii. Tânărul sălăjean Răzvan...

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber

Prieten al Diligenţei de Bizanţ încă din anii nouăzeci, când încă mai locuia la Cluj, Ovidiu Mihăilescu îşi caută mereu câte un drum...

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 14:00

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu

Păsările pot trăi fără oameni, dar oamenii nu pot trăi fără păsări, o afirmație contrariantă, la prima vedere, pe care o aud din gura...

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni marți, 23 iunie 2015, 06:00

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism

Tânără scriitoare şi ziaristă în urmă cu zece ani, bistriţeanca Ana Dragu este acum, graţie experienţei pe care a avut-o încercând...

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism
Ascultă oameni joi, 18 iunie 2015, 22:00

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă

Mi-aş dori ca aceste cercetări să ajungă să fie transpuse în practică, să vină pacientul la care să pot să-i spun că acest dinte este...

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă
Ascultă oameni miercuri, 17 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk

Descins în muzica folk din măreaţa Cetate a Sighişoarei, Adrian Ivaniţchi este imaginea perfectă a ardeleanului legat iremediabil de locurile...

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk
Ascultă oameni marți, 16 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Mircea Crăciun, inimă de ţigan

Se recomandă simplu: Mă numesc Mircea Crăciun, am 60 de ani, locuiesc în Bucureşti şi sunt ţigan, de profesie meşter argintar. Apoi,...

Oameni de poveste: Mircea Crăciun, inimă de ţigan