Ascultă Radio România Cluj Live

Vaccin pentru viaţă – Campanie Radio România (III)

Să îmi vaccinez sau nu copilul?” Este întrebarea pe care şi-o pun toţi părinţii încă din primele zile de viaţă ale celui mic. O parte dintre ei aleg să nu îl imunizeze, iar numărul lor este în creştere, potrivit oficialilor din Sănătate.

Vaccin pentru viaţă – Campanie Radio România (III)

Articol de Alina Vingan, 3 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 3 iunie 2015, 19:56

În satul ilfovean Săftica, aparţinând comunei Baloteşti părinţii au înţeles însă că pentru a avea copii sănătoşi e nevoie de vaccinare.

Copilul este deja imunizat din materninate împotriva Hepatitei B şi BCG-ului şi după aceea continuă imunizarea la diferenţă de o lună iar  până la vârsta de 1 an ajunge unde trebuie .Totdeauna discutăm cu mamele şi le asigurăm că riscul de a li se îmbolnăvi copilul în cazul în care nu a fost vaccinat este foarte mare.Mamele se prezintă la medic exact la termenele la care trebuie vaccinat copilul iar până în acest moment nu am primit niciun refuz din partea lor în privinţa vaccinării, a declarat dr. Anca Petcu, medic primar Medicină de Familie în comuna Baloteşti, judeţul Ilfov.

Vaccinarea copiilor rămâne însă o problemă în comuna Afumaţi din judeţul Ilfov.

Sunt mulţi părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii.Unii se sperie fiindcă au citit prospectele, pline de reactii adverse. Alţii se informează de pe internet, invocând  studii publicate pe bloguri sau diverse cărţi. Cei mai mulţi dintre părinţi consideră că serurile incluse în schema obligatorie de vaccinare mai mult le dăunează copiilor decât să îi ajute , lucruri total neadevărate , deoarece beneficiile vaccinării sunt infinit mai multe decât eventualele reacţii adverse, precizează dr. Aurora Matei , medic primar Medicină de Familie în comuna Afumaţi, judeţul Ilfov

Lipsa imunizării poate avea consecinţe grave.

Cu cât copilul e mai mic, cu atât sistemul acestuia este mai puţin pregătit să lupte împotriva bacteriilor şi a virusurilor, care pot să dea boli infecţioase foarte grave, chiar mortale. Difteria, variola, tetanosul, poliomelita – cred că am spus nişte boli de care oricine a auzit şi ştie că au făcut ravagii, atrage atenţia dr. Aurora Matei , medic primar Medicină de Familie în comuna Afumaţi, judeţul Ilfov.

Medicii susţin că singurele efecte adverse demonstrate până acum sunt minore.

 

Antena Satelor

………………………………………………………………………………………………………………………………

Desfăşurată în prima săptămână a lunii iunie, pe toate posturile Radio România, Campania “Vaccin pentru Viaţă” îşi propune să analizeze problema vaccinărilor din România şi să ofere părinţilor toate informaţiile corecte şi obiective pentru a decide în cunoştinţă de cauză.

În fiecare an, peste 10,5 milioane de copii mor înaintea împlinirii vârstei de 5 ani, iar dintre acestea, aproape 1,5 milioane sunt cauzate de boli care ar putea fi prevenite prin vaccinare.

La nivel mondial, bolile prevenibile prin vaccinare omoară, în fiecare an, 3 milioane de persoane, atât copii, cât şi adulţi, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mortalitatea infantilă, costurile ridicate pentru tratament şi, nu în ultimul rând calitatea scăzută a vieţii, sunt câteva din argumentele principale pe care specialiştii le aduc în favoarea vaccinării.
Vicepreşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie, doctorul Alexandru Rafila, enumeră vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Imunizare oferit gratuit populaţiei.

În România, la naştere, se administrează vaccinul BCG şi prima doza de vaccin hepatitic B.

Ulterior se administrează trei doze dintr-un vaccin hexavalent care protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, infecţiei cu haemophilus influenzae tip B, hepatitei B şi poliomielitei, iar la vârsta de un an se administrează vaccinul împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, urmând ca înainte sau la vârsta şcolară să se facă rapeluri pentru acest vaccin, a afirmat Alexandru Rafila.

 

RADOR

……………………………………………………………………………………………………………………..

România este în fruntea listei statelor din UE în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza cancerului de col uterin.

În România şi în lume sunt disponibile în prezent două tipuri de vaccinuri împotriva HPV, virusul care poate duce la cancerul de col uterin. Totuşi, ţara noastră este în fruntea listei statelor din UE în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza acestui tip de cancer.

Specialiştii susţin că, deşi campania naţională de vaccinare din anul 2008 a avut o rată de succces de doar 2,5%, în alte ţări acest tip de vaccin este foarte popular.

Medicul ginecolog Roxana Moman a explicat într-un interviu difuzat în emisiunea „Matinal” de la RRA, de ce este importantă vaccinarea anti – HPV: Acest virus este un virus cu transmisie pe cale sexuală. Foarte multe tinere nu ştiu acest lucru. Cât despre beneficiile vaccinului HPV, în cazurile de administrare corectă, făcute înainte de contactul cu virusul, eficienţa în prevenirea infecţiei şi implicit ale /…/ precursoare cancerului este între 97% şi 100%.

Reporter: Ar trebui continuată această vaccinare?

Roxana Moman: Sigur că da. Vaccinarea este folosită în prevenirea infecţiei. De asemenea, nu exclude posibilitatea, este adevărat, mult mai rar, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de altă cauză.

Reporter: Care ar fi contraindicaţiile?

Roxana Moman: Vaccinul nu cauzează niciun efect secundar. Sunt aspecte evidente care sunt minore

 

RADOR

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

400 milioane de vieţi sunt salvate anual prin imunizare şi aproximativ 750 de mii de copii sunt protejaţi de dizabilităţi de diferite grade, arată statisticile.
De asemenea, 80 la suta dintre copiii lumii sunt vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului neonatal, tusei convulsive, poliomielitei şi rujeolei, maladii care în trecut erau considerate fără leac.
Preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit astăzi la Radio România despre neplăcerile minime provocate de vaccinuri, în comparaţie cu beneficiile:

Dacă ne referim, de exemplu, la vaccinul rujeolic, nota bene-nu are nici un fel de legătură vaccinul cu apariția autismului la copii, gândi-ți-vă că rujeola provoacă epidemii soldate cu numeroase decese, cu complicații, cu surditate, cu afectări neurologice, care sunt prevenite practic, prin vaccinare. O eventuală reacție adversă, majoră, care apare la un milion de vaccinuri administrate este mult mai puțin decât consecințele pe care le are infecția care ar putea să afecteze același număr de copii. (Alexandru Rafila)

Radio România desfăşoară săptămâna aceasta, pe toate posturile sale, Campania Naţională de Informare „Vaccin pentru viaţă”, care îşi propune să ofere părinţilor date corecte şi obiective, în privinţa efectului benefic al vaccinurilor.

 

RADOR

 

 

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]
Stirea zilei miercuri, 7 februarie 2024, 09:14

Se lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar

Ministerul Apărării Naţionale lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar, document ce ar putea intra în...

Se lucrează la un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar