Ascultă Radio România Cluj Live

Lăcrămioara plantă de leac

Ne bucurăm de frumuseţea florilor de mai, dar şi de efectele terapeutice pe care acestea le ascund în parfumul lor, în petale, frunze şi rădăcini.

lacramioara proprietati
Foto: lacramioara proprietati

Articol editat de cristina.rusu, 23 mai 2015, 06:00

Lăcrămioara este una din cele mai îndrăgite plante care înfloreşte în această perioadă, iar parfumul florilor sale nu ne poate lăsa indiferenţi.

Lăcrămioara este folosită ca plantă medicinală în homeopatie deoarece are elemente biologic active: acizi organici, amide, glicozide, acizi fenolici, substanţe amare, ulei volatil, substanţe saponozide.

Ea poate fi utilizată sub formă de infuzie sau decoct în tratamentul unor afecţiuni şi boli cu ar fi: hipotensiunea arterială, gripa, palpitaţii, ameţeală, dureri de cap, boli cardiace, cefalee.

De la lăcrămioară se culeg frunzele şi florile în perioada când înfloreşte.

Recoltarea se face dimineaţa, în zile însorite, când roua de pe frunzele plantelor s-a ridicat, cu ajutorul unui cuţit, nu prin smulgere cu mâna.

Deşi este o plantă atât de frumoasă, fină şi delicată, toate părţile sale sunt otrăvitoare. Având în vedere şi conţinutul de substanţe otrăvitoare pe care le are planta, este recomandat ca această plantă să nu fie utilizată decât la indicaţiile unui medic specialist homeopat.

Florile şi frunzele de lăcrămioară se utilizează în homeopatie, la realizarea unor preparate pentru tratamentul unor afecţiuni şi boli, acţiunea lor fiind mai ales diuretică şi cardiotonică.

În cazul în care sunt consumate accidental, aceste plante cauzează stare de vomă şi vărsături, ritm cardiac anormal, dureri de cap, tulburări ale capacităţii de percepţie a vederii.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate