Ascultă Radio România Cluj Live

9 mai 2015 – 70 de ani de pace

Ziua de 9 mai înseamnă istorie. 9 mai nu (mai) este victoria cuiva sau împotriva cuiva, fie că sărbătorim Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 1945, ziua de 9 mai (mai) stârnește controverse printre cetățeni.

9 mai 2015 – 70 de ani de pace
Foto: ziua Europei

Articol editat de , 20 mai 2015, 15:09 / actualizat: 20 mai 2015, 18:04

Situată la două extreme diferite, pentru unii ziua de 9 mai se asociază cu bunei deportați și familii distruse de un regim comunist, pentru alții cu un nou început, mai bun, pe 9 mai 1950 semnându-se declarația care punea bazele Uniunii Europene.

Pe 9 mai 1945, a luat sfârșit războiul în Europa. În opinia mea, această zi trebuie să rămână în memoria colectivă drept una de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Totuși, 9 mai rămâne să fie mărul discordiei în comunitatea noastră, generând conflicte de ordin identitar și polarizând societatea, între cei care sărbătoresc Ziua Europei și cei care sărbătoresc Ziua Victoriei.

Anul acesta 9 mai s-a produs în preajma alegerilor locale din R. Moldova. Îmi provoacă tristețe să văd cum politicienii de la noi, cu enormă iresponsabilitate, fac uz de această dată, împingând criza identitară într-un cerc vicios din care nu se va ieși decât printr-un efort colosal. Ar fi un pas înainte depolitizarea lui 9 mai – să-l privim detașați de orice încărcătură ideologică, mesaje electorale sau glorificarea unui stat corporatist și obscurantist, așa cum a fost URSS. Să-l privim ca pe o zi a păcii și prieteniei. Un lucru îl știu sigur – pentru R. Moldova, 9 mai nu poate fi o zi a victoriei, pentru că în perioada care a urmat, Basarabia și-a pierdut libertatea – ne-au fost distruse elitele, am fost victimele unei crunte nimiciri culturale, ale rusificării și ale deportărilor”, declară Radu Osipov, student al Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea ,,Babeș-Bolyai”, Cluj.

Grupul de Inițiativă Basarabeană Cluj a susținut campania TVR ,,70 de ani de pace – Poveștile războiului”, lansată cu ocazia celor 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Membrii GIB Cluj au descoperit povești impresionante de viață ale celor care au fost martori ai celui mai crud război.

Ion Țuguțchii, 90 ani, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial a spus că dimineața se trezește, la amiază stă în genunchi, seara adoarme cu rugăciune. A ucis și a fost ucis. Nu a uitat și nici nu va uita. Ține minte fețele oamenilor, care îl urmează în vise, și acolo își cere iertare în genunchi.

Realitățile istorice și sociale ne constrâng într-un fel, să ținem minte această zi când s-au sfârșit ororile unui regim politic odios – cel nazist. 9 mai trebuie să devină o zi a păcii, iar R. Moldova să se debaraseze de moștenirea sovietică. Dacă Ziua Europei va dislocui în timp Ziua Victoriei, va fi o schimbare spre europnizare, dar atâta vreme cât la Chișinău nu se văd reforme și voință politică, nu se poate vorbi de așa ceva. Până atunci, societatea moldovenească rămâne dezbinată, între români și moldoveni, pro europeni și pro ruși, între ziua Europei și cea a Victoriei sau deni pobedî, cum îi zic unii pe la noi, mai declară Radu.

Moldovenii, ucrainenii, rușii, germanii – toți au fost siliți și forțați să se confrunte. 9 mai nu este o competiție de eseuri sau cântece și dansuri, dar este ziua când a fost fondată ideea unei Europe fără Războaie, ideea unei Europe unite.

Fiind născută în Republica Moldova, de mică știam că de 9 mai se sărbătorește ziua victoriei asupra fascismului și nu o dată am fost martorul paradelor ce aveau loc. În prezent, fiind studentă în România, în minunatul oraş Cluj-Napoca, calendarul de aici spune că este ziua Europei. Sunt mândră că mă aflu într-un oraș atât de european. Este o zi în care mă întreb unde vreau să ajung, cine vreau să fiu și ce drum să aleg. Este ziua în care o mamă dă naștere unei noi vieți, este ziua in care o mamă plânge de dorul copilului său. Este ziua în care bunelul merge să-și îngrijească pământurile. Este ziua în care mă gândesc că poate mâine va fi mai bine, poate lumea va deveni mai umană. Și totuși nu poți face nuntă când alături este înmormântare. GIB Cluj a susținut campania ,,70 de ani de pace – poveștile războiului”, pentru că ne afectează și pentru că ne dorim un alt drum, a afirmat Arina Vrabie, președinte GIB Cluj.

Studenții basarabeni din comunitatea clujeană îndeamnă să fim mai înțelepți, să nu facem dintr-o panglică și dintr-o sărbătoare care ne este străină nouă, un măr al discordiei, să lăsăm oamenii să-și trăiască sărbătoarea, devenind mai pasionați de sărbătorile noastre, pentru că noi românii din Republica Moldova credem cu tărie că o națiune puternică nu înseamnă să torni ură în capul altora, ci dragoste printre ai tăi.

Vlad Toma, student al Universității Tehnice din Cluj Napoca susține că 9 mai înseamnă comemorarea rudelor decedate. Comemorare și nu celebrare. Nu poți celebra moartea milioanelor. Trebuie să fim toleranți, dar nu îndobitociți. Vlad îi compătimește pe cei care scandează ,,za Rodinu, za Stalina” (Pentru Patrie, pentru Stalin) în această zi, dorind să vadă acum în Spania cine are curajul să iasă public cu drapele și imagini ale dictatorului Franco, care a impus în Spania dictatura până a decedat.

Cu toate acestea, liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, fiind de atunci anual o sărbătoare a păcii și unității în Europa. Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Doina Ostaș studentă a Facultății de Științe Politice, Adminstrative și ale Comunicării, UBB confirmă că Ziua Europei nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci este o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetăţenilor unei ”Europe Unite”, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.
Să trăim liberi, într-o continuă integritate!

9mai

9mai

Doina STINA,
Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB, Cluj.

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale