Ascultă Radio România Cluj Live

Tinerii clujeni ies la curățenie în împrejurimile orașului

După 1 mai, tinerii clujeni ies la curățenie în împrejurimile orașului.

Tinerii clujeni ies la curățenie în împrejurimile orașului
Foto: 6 mai curatarea Clujului

Articol de Alina Vingan, 5 mai 2015, 14:58

Proiectul Clean Cluj 2015 se va desfăşura în perioada 6-7 mai și este un proiect care se încadrează între evenimenele din cadrul „Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015”.

Acest proiect își propune să fie prima ediție a unui lung șir de evenimente anuale, care au ca scop curățirea orașului Cluj-Napoca în toate aspectele vieții sale sociale.

Efortul nostru principal va fi axat pe curățenia fizică propriu-zisă, dar dorim să atragem atenția publicului clujean și asupra nevoii de „curățenie” în domeniile sociale, morale, spirituale și economice ale orașului nostru iubit.

Scopul proiectului nostru este să facilităm un parteneriat de proporții între toate segmentele societății civile clujene, care să lucreze împreună pentru un oraș mai curat, pentru suflete și conștiințe mai curate și pentru oferirea unor modele vrednice de urmat de către tinerii și copiii noștri.

Proiectul nostru este compus din două mari domenii, în cadrul cărora ne dorim participarea întregii comunități clujene (autorități locale, firme partenere, mediul ONG, biserici, studenți, etc).
Cele două domenii sunt:

1. Curățenia profesională – Clean Cluj Professional, cu aparate de curățenie profesionale Karcher, cu ajutorul cărora vom curăța mizeria de pe străzile și clădirile reprezentative ale Clujului, mai ales acele tipuri de mizerie care se îndepărtează foarte greu.

Printre obiectivele curățate se numără Piața Unirii, Piața Mihai Viteazu, Piața Avram Iancu, Bulevardul Eroilor, Grădina Botanică, Cetățuia, Turnul Croitorilor, Cluj Arena și Sala Sporturilor.

2. Curățenia cu voluntari – Clean Cluj Volunteers Academy. Aici, voluntarii noștri vor îndepărta mizeria grosieră și vor lucra împreună pentru împrospătarea mediului și a atmosferei orașului nostru iubit. Vrem să curățăm câteva locuri mai puțin centrale, care sunt foarte poluate, cum ar fi albia Someșului, zonele turistice și de agrement (ca Pădurea Hoia, Pădurea Făget, Pădurea Feleac și Cetățuia) îndrăgite și des vizitate de clujeni.

curatarea_clujului1

Ne propunem să implicăm cel puțin 200 de tineri voluntari, dintre care 10% ne-am dori să fie străini. Acești voluntari, recrutați dintre studenții creștini și tinerii din Bisericile clujene, vor purta tricouri cu mesaje motivaționale în toate cele 5 limbi oficiale ale Capitalei Europene a Tineretului, sub egida grupului Share Faith, parte a Federației Share.

Ne propunem prin acest proiect creșterea sentimentului civic, a dorinței de implicare în voluntariat a tinerilor și a sentimentului de apartenență la viața orașului, așa încât tinerii implicați în acest proiect să fie atât beneficiari cât și agenți ai schimbării.

Comunitatea clujeană ca întreg va beneficia de pe urma proiectului Clean Cluj 2015, prin promovarea unui oraș curat în fața comunității europene, prin mesajul plin de speranță transmis ei de către participanți și prin exemplul oferit de implicarea socială a tinerilor.

Co-organizatorii acestui eveniment sunt: Fundația Karolyi Gaspar, Primăria Cluj-Napoca și Total Cleaning Center SRL – Dealer autorizat Karcher. Partenerii oficiali ai evenimentului sunt: Federația Share, Grupul Share Faith, Cinema Mărăști, RADP, CTP, Cluj Arena, Sala Polivalentă, Daisler Print House, Bisericile din Cluj, etc.

Alina Nechita

comedy cluj
Cluj Capitala tineretului 2015 vineri, 25 septembrie 2015, 06:00

Opt filme în lupta pentru Trofeul Comedy Cluj 2015

Opt lungmetraje din opt țări – Malaezia, Ungaria, Franța, Polonia, Australia, Spania, Bulgaria și Marea Britanie – intră anul acesta...

Opt filme în lupta pentru Trofeul Comedy Cluj 2015
Cine vrea bilete la UNTOLD 2016?
Cluj Capitala tineretului 2015 marți, 22 septembrie 2015, 13:18

Cine vrea bilete la UNTOLD 2016?

UNTOLD anunță deschiderea perioadei de pre-înregistrări pentru bilete la ediția 2016 a festivalului. UNTOLD pune și pentru ediția 2016 fanii...

Cine vrea bilete la UNTOLD 2016?
Clujenii sunt invitaţi „La Piaţa Mobilă”
Cluj Capitala tineretului 2015 marți, 15 septembrie 2015, 17:01

Clujenii sunt invitaţi „La Piaţa Mobilă”

O altfel de piaţă volantă va fi organizată miercuri, 16 septembrie, în municipiul Cluj-Napoca. Începând de dimineaţă, de la ora 9:00, în...

Clujenii sunt invitaţi „La Piaţa Mobilă”
poze untold
Cluj Capitala tineretului 2015 joi, 10 septembrie 2015, 12:11

Cine sunt câștigătorii concursului Day 15 august ?

„Capture the sould of Transylvania / Surprinde sufletul Transilvaniei” a fost provocarea lansată pentru luna august de echipa Day 15...

Cine sunt câștigătorii concursului Day 15 august ?
Cluj Capitala tineretului 2015 joi, 3 septembrie 2015, 06:00

Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa

Sunt aşteptaţi cca 6.000 de participanţi, din 17 ţări, precum şi înalte feţe bisericeşti, în frunte cu patriarhul BOR, PF Daniel. Sunt...

Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa
Cluj Capitala tineretului 2015 luni, 31 august 2015, 15:56

Lord of the Dance – Dangerous Games la Cluj Napoca!

După 20 de ani de spectacol și succes, Michael Flatley prezină un show cu totul nou, un spectacol de excepție ce a cucerit deja publicul...

Lord of the Dance – Dangerous Games la Cluj Napoca!
Cluj Capitala tineretului 2015 joi, 20 august 2015, 11:10

Cortul tineretului în centrul Clujului

Titlul de Capitală Europeană a Tineretului este acordat de Forumul European al Tineretului, o platformă care grupează aproape o sută de...

Cortul tineretului în centrul Clujului
Cluj Capitala tineretului 2015 sâmbătă, 15 august 2015, 08:07

+15.000 de portrete compun The Untold Faces 2015. Jurizarea

The Untold Faces este denumirea proiectului Day 15 august și reprezintă mai mult decât un simplu concurs foto. Prin această inițiativă, echipa...

+15.000 de portrete compun The Untold Faces 2015. Jurizarea