Ascultă Radio România Cluj Live

Aveți poftă de un bol cu căpșuni?

Pentru că a venit primăvara și în curând căpșunile vor invada piețele putem face o cură cu aceste fructe, care te îmbie să le mănânci… cu ochii.

capsuni beneficii
Foto: Căpșunile protejează împotriva cancerului de sân agresiv

Articol editat de cristina.rusu, 2 mai 2015, 06:00

Căpşunile sunt fructe de sezon ideal de consumat atât de către copii, cât şi de către persoanele adulte şi în vârstă. Ele conţin săruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu şi fier, vitaminele A, B1 şi B2.

Sunt fructe tonice, remineralizante, depurative, reechilibrante din punct de vedere nervos şi endocrin.

Primăvara se pot face cure exclusive de câte 1-1,5 kg pe zi, timp de 7-14 zile. Conţin flavonoide, principii bioactive foarte preţioase pentru menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, pentru buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sangvine.

Sunt uşor perisabile, din acest motiv proaspete îşi păstrează la maximum nivelul nutrienţilor timp de 48 de ore de la recoltare.

Din păcate, ele se deteriorează repede chiar şi în frigider. Din acest motiv, este recomandat să le menţinem la o temperatură cât mai scăzută, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, într-un recipient închis.

Atenţie, persoanele alergice trebuie să evite căpşunile sub orice formă!

Aceste fructe sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C.

Reglează nivelul glicemiei

Căpşunile sunt formate din 90% apă şi din 5% zahăr. Această cantitate mică de zahăr se eliberează lent în sânge şi nu duce la o creştere semnificativă a glicemiei încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut. Din acest motiv, fructele sunt recomandate şi persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Potrivit studiilor, o singură ceaşcă de căpşuni proaspete reglează nivelul glucozei din sânge, astfel că zahărul consumat la o masă la care se mănâncă şi căpşuni va duce la o creştere mai mică a glicemiei decât în absenţa acestor fructe.

Au efect antiinflamator

100 de grame de căpşuni proaspete aduc organismului doar 32 de calorii şi circa 98% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Prin comparaţie, 100 de grame de portocale aduc 75% din necesarul zilnic de vitamina C.

Această vitamină, dar şi polifenolii din compoziţia căpşunilor au un puternic efect antiinflamator şi antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocia­nina, pigmentul care­ conferă fructului culoarea roşie. Datorită polifenolilor, consumul a cel puţin trei porţii de căpşuni săptămânal reduce inflamaţia cronică, fiind indicat persoanelor care suferă de boli precum artrita, astmul, dar şi ateroscleroza.

Studiile realizate la Universitatea Harvard confirmă faptul că aceste fructe ţin la distanţă bolile cardiovasculare

Îmbunătăţesc memoria

Alături de afine şi de fragi, căpşunile îmbunătăţesc memoria şi procesul de învăţare. Aceasta pentru că polifenolii stimulează funcţionarea neuronilor şi ajută creierul să se detoxifieze. Mai exact, ei ajută anumite structuri cerebrale să „cureţe” reziduurile care se acumulează la acest nivel odată cu înaintarea în vârstă.

Previn apariţia tumorilor

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio a demonstrat că aceste fructe stopează evoluţia leziunilor canceroase la nivelul esofagului. După ce au obţinut rezultate bune în studiile pe animale, cercetătorii au administrat zilnic 60 de grame de căpşuni unui grup de 36 de persoane ce prezentau leziuni precanceroase la nivelul esofagului. După şase luni, aceste leziuni au regresat în stadii inferioare, cu risc diminuat de malignizare.

Căpşunile sunt eficiente în combaterea ridurilor, atât consumate intern, cât şi aplicate sub formă de măşti.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate