Ascultă Radio România Cluj Live

Verdețurile și proprietățile lor

Pentru detoxifierea organismului după iarnă, după sărbătorile pascale, specialiștii vin cu sfaturi și ne recomandă în principal, verdețurile:

verdeturi sezon

Articol editat de cristina.rusu, 17 aprilie 2015, 06:00

Urzicile:

Sunt bogate în substanțe de natură glucidică: amine, steroli, ulei volatil, substanțe grase, acizi: formic, acetic, pantotenic, folic, sitosteroli, vitamine (A, C, B2 si K), clorofilă, săruri de Ca, Mg, Fe.

Pentru ce sunt bune urzicile:

Reglează fluiditatea sângelui, întrucât conțin atât substanțe cu efect anticoagulant, cât și cu efect coagulant; combat diareea; se recomandă în stomatite – stări inflamatorii ale mucoasei cavității bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase, ce împiedică masticația și deglutiția; bun diuretic; au acțiune favorabilă în gută; recomandate celor ce suferă de orice fel de alergie, sub formă de ceai care trebuie băut pe o perioadă mai îndelungată; ceaiul de urzici combate mătreața.

Zeama în care se fierb urzicile, înainte de a fi gătite, se poate bea în loc de ceai, fiind bogate în vitamina C.
Sfatul specialistului: adaugă urzici crude în salate.

Salată verde:

Conține săruri minerale (de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic și zinc), dar și multe vitamine (A, B, C, D și E). Toate acestea dau organismului rezistență la infecții și virusuri.

Datorită conținutului ridicat de clorofilă, salata verde are rol antianemic.
Conține aminoacizi și mucilagii care au un rol important în normalizarea digestiei și a tranzitului intestinal, fiind un real ajutor, pentru persoanele care suferă de constipație.

În salata verde se mai găsesc substanțe chimice cu rol de hormon, de aceea salata este un sedativ excelent.
Consumată seara, ajută la destresarea organismului și îmbunătățeste somnul.

În salate, combinată cu alte legume de sezon – ceapă verde, leurdă, ridichi, mâncăruri, ciorbă.

Dacă vrei să slăbești, poți începe masa cu o salată verde, are puține calorii și face mâncarea mai sățioasă.

Sfatul specialistului: rupe salata cu mâna, nu o tăia, în felul acesta i se păstrează mai bine proprietățile.

Untișorul:

Conține potasiu și fibre alimentare care ajută la reducerea nivelului colesterolului și reglează tensiunea arterială. În untișor se mai găsesc: betacaroten, vitaminele C, E și calciu.

Scade riscul de cataractă și ajută la menținerea sănătății creierului. Frunzele de untișor îmbunătățesc circulația sanguină iar acidul folic este important în menținerea sănătății creierului.

Se întrebuințează sub formă de salată.

Ștevia:

Este un aliment vegetal cu o impresionantă reputație de vindecător pentru organism.
Are capacitatea de a regla glicemia, de a înfrâna pofta de dulciuri și a tempera senzația acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie.

Ștevia este excelentă pentru stimularea energiei mentale și fizice și poate chiar opri bacteriile care determină cariile dentare.
Mai presus de toate, ștevia nu conține calorii.
Ștevia poate micșora dorința de a consuma alimente grase și poate controla apetitul. Unele persoane au descoperit că pofta lor de mâncare scade dacă iau drajeuri din ștevie cu 15-20 de minute înainte de masă.

Acționează ca un diuretic natural, ajutând organismul să scape de fluidele în exces, scade oboseala mentală și fizică, armonizează digestia, reglează presiunea sângelui și ajută la pierderea în greutate.

Păpădia:

Conține substanțe care îi dau un gust ușor amărui și stimulează detoxifierea ficatului.

Este foarte bogată în fibre vegetale și împiedică activ asimilarea nedorită a zahărului.
Sub formă de macerat, se folosesc atât frunzele, cât și rădăcinile, previne anorexia și constipația, iar sub formă de decoct se folosește pentru tratarea cataractei.

Remediu pentru părul gras: se toacă mărunt frunzele verzi de păpădie și se aplică pe părul uscat. Se păstrează cu ajutorul unei bonete și se lasă toată noaptea. Dimineața, se spală părul cu șampon.
În gastronomie, se folosește, de regulă, în salate.

Spanacul:

Conține potasiu, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamina K și fibre alimentare. Reglează digestia și previne constipația.

Alte proprietati: stimulează activitatea inimii; previne infecția gingiilor; stimulează creșterea, fiind recomandat în special copiilor și tinerilor aflați la pubertate; datorită conținutului de acid folic, se recomandă femeilor însărcinate.
Cura cu suc de spanac reechilibrează și fortifică organismul; este eficient împotriva anemiei, depresiei nervoase și oboselii.

Dacă dorești să-i păstrezi toate proprietățile, trebuie să-l consumi crud și proaspăt. Sucul de spanac se poate combina în părți egale cu cel de morcov, de creson sau de țelină. Ca și celelalte legume cu frunze verzi, spanacul este sărac în calorii.

Ceapa verde:

Conține vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina – antioxidanți puternici cu rol în combaterea stresului oxidativ.

Poate preveni bolile cardiovasculare și poate reduce riscul de cancer ovarian și de sân.
Cura cu ceapă verde, sub formă de salată, are efect diuretic și depurativ și este considerată un antialergic natural foarte valoros.
Ceapa este unul dintre cele mai puternice și mai la îndemană hipoglicemiante, fiind recomandată persoanelor care suferă de diabet.
În bolile renale cronice, se recomandă consumul de ceapă verde, zilnic, dimineața și seara.

Usturoiul:

Conține, în cantități însemnate, vitamine: A, B1, B2, C și substanțe minerale printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanța cu un puternic efect antibiotic.

Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat reducerea incidenței cancerului pulmonar la cei care mănâncă usturoi verde, acesta înlăturând o parte din efectele negative ale fumatului.

De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor și a trombozei arteriale.
Usturoiul verde crește pofta de mâncare, reduce tensiunea arterială, previne virozele respiratorii și gripa.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate