Ascultă Radio România Cluj Live

Alimente care reduc riscul de instalare a maladiei Alzheimer

Legumele cu frunze verzi, vinul, nucile, peştele şi uleiul de măsline se numără printre alimentele care înjumătăţesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer, încetinind procesul de degenerare a creierului.

Alimente care reduc riscul de instalare a maladiei Alzheimer
Foto: maladie Alzheimer

Articol editat de , 10 aprilie 2015, 06:00

O nouă dietă creată de specialiştii în sănătatea creierului poate scădea cu peste 50% riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui nou studiu. Specialiştii spun că această dietă are efecte benefice chiar şi dacă nu este urmată cu meticulozitate. Dieta include trei porţii de cereale integrale consumate zilnic, alături de o salată şi o porţie de legume, ulei de măsline şi un pahar cu vin. Potrivit noului studiu, realizat de cercetătorii de la Rush University Medical Centre din Chicago, persoanele care au urmat strict această dietă au prezentat cu 53% mai puţine riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer, iar cei care nu au respectat-o în totalitate au prezentat cu 35% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi.

Lista celor zece alimente care protejează creierul: legume cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de pădure, leguminoase (fasole, năut etc.), cereale integrale, peşte, pui, ulei de măsline, vin.

De asemenea, topul alimentelor care afectează sănătatea creierului este format din carne roşie, unt şi margarină, brânză, produse de patiserie şi dulciuri, alimente prăjite şi de tip fast-food.

Gustările ar trebui să se bazeze pe nuci şi seminţe, leguminoasele ar trebui servite o dată la două zile, carnea de pui şi fructele de pădure – de cel puţin două ori pe săptămână, iar peştele – cel puţin o dată pe săptămână. Untul şi margarina nu ar trebui să depăşească o lingură pe zi, brânza, produsele de patiserie, dulciurile, carnea roşie şi alimentele prăjite/ fast-food – mai puţin de o dată pe săptămână. Studiul a fost finanţat de National Institute on Aging din SUA.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate