Ascultă Radio România Cluj Live

Turismul medical – Subiectul Zilei

Specialiştii preconizează pentru acest an o creştere cu 20% a numărului de turişti veniţi din străinătate în România.
Ei se bazează pe turismul medical şi pe intervenţiile chirurgicale oferite la costuri de pînă la 50 la sută mai mici faţă de ţările occidentale.
Pacienţii străini sunt interesaţi de noile tehnologii şi intervenţii dentare, motiv pentru care o agenţie de turism în parteneriat cu mai mulţi doctori stomatologi au creat un centru de excelenţă în medicină şi turism.
Medicul Ionuţ Leahu: “Pe turism se vor oferi servicii care merg de la transferuri hoteliere până la cazare. Astfel, în momentul în care pacientul are o pauză între tratamente va putea să viziteze ţara şi să vadă toate frumuseţile ei. Pe partea medicală, vom oferi pe lângă serviciile stomatologice obişnuite şi stomatologie pentru copii. Vom face intervenţii chirurgicale avansate, inclusiv intervenţia prin care putem să punem dinţi în aceeaşi zi pacienţilor cu ajutorul implanturilor dentare multiple şi a încărcării imediate. Astfel, în 24 de ore pacientul poate să plece cu dantura refăcută din clinica noastră.“ (Ionuţ Leahu, doctor)
Cât de dezvoltat este turismul medical în Transilvania vom afla astăzi la Subiectul Zilei.

Turismul medical – Subiectul Zilei

Articol editat de andrada, 9 martie 2015, 07:10 / actualizat: 9 martie 2015, 14:11

……………………………………………………………………………………………
SATU MARE

În lipsa unui centru local de specialitate, bolnavii de cancer din Satu Mare se deplasează în Ungaria pentru şedinţele de radioterapie. Cu doi ani în urmă, prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră HURO, finanţat de Uniunea Europeană, la Debrecen a fost deschis un centru de radioterapie, unde bolnavii de cancer din România beneficiază de gratuitate.

Este o şansă deosebită pentru bolnavii de cancer din Satu Mare, care, până la înfiinţarea Centrului de Radioterapie din Ungaria se înscriau pe listele de aşteptare ale centrelor din Cluj Napoca şi Oradea, afirmă şeful Secţiei Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean, Stelian Pop.

În momentul de faţă, centrul de Radioterapie din Baia Mare este închis, la fel ca alte centre din ţară. Ei mai merg şi la Cluj Napoca, dar datorită presiunilor şi solicitărilor, listele de aşteptare sunt foarte lungi. Un alt punct, care reprezintă o adevărată şansă pentru sătmăreni, este Centrul de Radioterapie din Debrecen, realizat din fonduri europene, unde românii sunt trataţi gratuit (Stelian Pop, şef Secţie Oncologie, Spitalul Judeţean Satu Mare).

Tot în Ungaria, dar în oraşul Fehergyarmat, situat la aproximativ 45 de km de graniţă, se deplasează şi multe dintre sătmărencele care aduc pe lume copii. Potrivit statisticii Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare, cel puţin 200 de femei nasc anual în oraşul maghiar, atrase de condiţiile de cazare, comportamentul personalului medical şi costuri, care nu depăşesc 15.000 de forinţi, adică 250 de lei.

 

Stela Tudor

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

SĂLAJ

Tot mai multi străini apelează la serviciile dentiştilor din Sălaj, potrivit datelor Colegiului Medicilor Dentişti din judeţ. Turismul medical s-a dezvoltat simţitor în ultimii ani mai ales datorită angajaţilor străini ai companiilor Michelin şi Tenaris, angajaţi care muncesc în Romania şi care şi-au dat repede seama că lucrările efectuate de medicii dentişti din România costă mult mai puţin decât cele din Italia sau Franţa şi sunt de calitate, uneori de calitate superioară faţă de cele din străinătate.

Angajaţii acestor companii au venit în timp şi cu rudenii sau prieteni, numărul pacienţilor străini fiind în creştere în ultimii cinci ani. Doctorul Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj, apreciază că cererea pentru servicii medicale în cabinetele stomatologice este în creştere în majoritatea judeţelor ţării şi cu precădere în oraşele unde există companii străine ai căror angajaţi apelează la dentiştii români. În Zalău, cele mai multe cabinete stomatologice au programări facute pentru pacienţii străini realizate pentru următoarele şase luni, cele mai multe programări fiind făcute pentru lunile iulie şi august.

 

Adrian lungu

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

SIBIU

Turismul medical este în creştere în Sibiu. Oameni din alte părţi ale lumii aleg să vină pentru anumite intervenţii în acest oraş.

Tehnologia avansată, operaţiile de ultimă generaţie şi preţurile mai scăzute decât în alte ţări sunt câţiva din factorii care îi conving pe mulţi străini să se opereze la Sibiu. În ultimii ani, odată cu noile descoperiri în neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară, tot mai multe persoane aleg medicii sibieni pentru diferite intervenţii chirurgicale.

Deoarece în ultima perioadă am observat o creştere a adresabilităţii pacienţilor (către noi), ne-am dezvoltat şi noi pachete de servicii medicale pentru pacienţii veniţi din alte ţări. Observăm că ne aleg pacienţii în primul rând pentru notorietatea şi calificarea echipelor noastre medicale, pentru nivelul de dotare al spitalului nostru cu tehnologie medicală de vârf de ultimă generaţie, pentru orientarea spitalului spre rezolvarea patologiei chirurgicale, în special neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară, prin tehnici miniminvazive, laparoscopice, endoscopice, videoasistate, pentru timpii reduşi de aşteptare pentru a obţine serviciile noastre şi nu în ultimul rând pentru diferenţa de preţ faţă de ţara de origine. Uneori putem ajunge la diferenţă de preţ de 5 până la 10 ori mai mici decât ţările lor de origine. (Directorul Executiv al unei clinici private din Sibiu, Adela Cojan)

O intervenţie în premieră la Sibiu a avut loc chiar săptămâna trecută, atunci când o fetiţă de numai o lună a suferit o operaţie pe inimă. A fost cel mai mic pacient diagnosticat cu stenoză de valvă operat până acum în România.

 

Cristian Florea

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

BISTRIŢA

La Bistriţa, Clinica Sanovil are în fiecare an zeci de pacienţi care locuiesc în străinătate, dar care preferă să apeleze la serviciile specializate de obstetrică-ginecologie oferite aici. Motivele ţin de costuri şi de factorul uman, spune conducerea instituţiei.

Clinica Sanovil din Bistriţa are un număr de 82 de paturi, iar în intervalul 2007 – 2015 aici au avut loc peste 4 500 de naşteri şi peste 3 500 de intervenţii chirurgicale din spectrul patologiei ginecologice. Directorul clinicii, dr. Gavrilaş Mureşan spune că multe românce stabilite în ţările europene preferă să nască acasă, chiar dacă în ţările europene unde trăiesc naşterea este gratuită. “Nu de puţine ori şi pentru naştere, şi pentru patologie ginecologică vin şi ne spun că au mai multă încredere în medicii de aici. Poate că pacienta are senzaţia acolo că este văzută ca un străin, poate că şi personalul din spital le alimentează această senzaţie, astfel că alege să vină să nască sau să se opereze la noi. De multe ori vin să confirmăm un diagnostic” (dr Gavrilaş Mureşan).

Gavrilaş Mureşan spune că a avut paciente şi din Statele Unite şi din Canada. Dar, care sunt atuurile clinicii? “Noi avem în chirurgia laparoscopică experienţă poate mai multă decât oricine în ţara aceasta. În vest o astfel de intervenţie costă mult, iar la noi preţurile sunt cam de zece ori mai mici decât acolo. Şi lucrăm pe acelaşi tip de echipamente” (dr Gavrilaş Mureşan).

Numărul cazurilor de pacienţi din străinatate care apelează anual la serviciile clinicii bistriţene este de ordinul zecilor, sau chiar mai mult, a precizat interlocutorul nostru.

 

Florin Săsărman

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]