Ascultă Radio România Cluj Live

Rolul cojilor de fructe pentru un ten impecabil

Fructele trebuie să facă parte  din dieta noastră zilnică. Sunt sănătoase şi pot ţine locul unei gustări ideale, mai ales atunci când ţi-e poftă de ceva dulce și vrei să îţi păstrezi silueta.

coji fructe
Foto: coji fructe

Articol editat de cristina.rusu, 25 februarie 2015, 06:00

Dar ce putem facem cu coaja fructelor? Specialiștii de la ”Ce se întâmplă doctore” ne spun că pe lângă proprietățile pe care fructele le au pentru sănătate, coaja lor face şi mai multe minuni pentru piele!

Coaja conţine numeroase ingrediente benefice, cum ar fi antioxidanţi, vitamine, fibre sau uleiuri esenţiale care luptă cu acneea, celulita, decolorarea sau îmbătrânirea prematură a pielii.

Vă dăm câteva exemple de fructe a căror coajă ajută la înfrumusețare:

Coaja de lămâie

Conţine bioflavonoizi, antioxidanţi care reduc stresul oxidativ şi ajută la aliminarea elementelor toxice din organism, având totodată proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii. Este, totodată, bogată în vitamina C şi acid citric care ajută la curăţarea şi împrospătarea pielii.

Într-un bol, amestecă 2 linguri de coajă rasă de lămâie, 1 lingură de zahăr brun, 1 lingură de miere şi 1 lingură de ulei de migdale. Cu o cantitate mică din scrubul obţinut masează-ţi uşor faţa şi gâtul timp de două minute, apoi mai adaugă puţin şi lasă-l să acţioneze timp de aproximativ 10 minute. După clătire, vei observa că tenul tău pare mai tânăr, lipsit de celule moarte şi mult mai strălucitor.

Coaja de portocală

Este o sursă excelentă de vitamine şi minerale, conţinând atât vitamina C cât şi vitamina A, ambele fiind benefice pielii. Vitamina C acţionează ca un “înălbitor” natural pentru piele, înlăturând petele cauzate de soare sau de anumite afecţiuni. Vitamina A ajută la reducerea ridurilor, la înlăturarea cearcănelor şi la împrospătarea tenului.

De asemenea, antioxidanţii care se găsesc în coaja de portocală ajută la îmbunătăţirea elasticităţii pielii, luptă cu acneea şi protejează pielea de radicalii liberi.

Amestecă două linguri de coajă rasă de portocală cu 1 lingură de miere şi 1 lingură de iaurt natural. Aplică acest amestec pe faţă şi lasă să acţioneze timp de 20 de minute, apoi clăteşte cu apă caldă. Acest amestec va face ca tenul tău să fie mai strălucitor şi mai curat ca oricând!

Coaja de banană

Conţine antioxidanţi puternici care reduc stresul oxidativ, protejează tenul de arsurile solare şi reduce acneea şi coşurile de orice fel. De asemenea, este bogată în potasiu, lucru care ajută la menţinerea nivelului de hidratare ridicat.

Decojeşte o banană şi masează-ţi apoi faţa cu coaja ei timp de două, trei minute. Lasă să se usuce timp de aproximativ 10 minute şi apoi spală-ţi faţa cu apă caldă. Această “mască” simplă şi rapidă poate înlocui cu uşurinţă crema hidratantă, reducând totodată acneea şi dând strălucire tenului tău!

Coaja de măr

Bogată în vitamine şi minerale, coaja de măr conţine polifenoli, antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi şi protejează împotriva razelor UV. De asemenea, are o puternică acţiune antiîmbătrânire, fiind ideală atunci când vrei un remediu pentru tenul tău, un remediu rapid şi extrem de eficien

Pune într-un bol două linguri de coajă rasă de măr cu trei linguri de lapte bătut şi amestecă bine până când obţii o mască omogenă. Aplică această mască pe faţă şi gât şi lasă să acţioneze timp de 25 de minute. Clăteşte apoi cu apă rece şi, cu siguranţă, vei fi surprinsă şi mulţumită de rezultatul obţinut!

Redacția

Nu uitați, puteți asculta Radio Cluj și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate