Ascultă Radio România Cluj Live

Peştele – o carne uşor asimilabilă de organism

Se spune că cine mănâncă peşte, nu îmbătrâneşte.

peste
Foto: peste

Articol editat de Carmen Sas, 19 februarie 2015, 06:00

Peştele este  recomandat de nutriţionişti pentru aportul de minerale, dar şi ca factor de prevenire a multor altor boli. Fiind sărac în grăsimi, dar bogat în proteine, peştele previne, dar şi încetineşte tumorile canceroase, fortifică sistemul imunitar. Cercetările din întreaga lume au demonstrat că un consum regulat de peşte (somon, macrou, păstrăv, sardine, scoici, calamar, ton), o dată sau de două ori pe săptămână, vindecă o serie de boli, de la astmul din copilărie până  la cancerul de prostată, în plus, încetineşte îmbătrânirea creierului.

Una dintre principalele calităţi ale cărnii de peşte este conţinutul redus de grăsimi saturate, fiind foarte bogată  în acizi graşi polinesaturaţi de tip omega-3. Studii ample au demonstrat ca un consum regulat de peşte conferă un anumit grad de protecţie cardiovasculară.

Untura de peşte stimulează activitatea creierului prin grăsimile omega-3 pe care le conţine. Este cel mai bun supliment pentru creier, cu rezultate evidente în învingerea radicalilor liberi, îmbunătăţeşte memoria, acţionează  împotriva depresiilor, hipertensiunii arteriale şi a bolilor neurologice degenerative. De la peşte se mai foloseşte în scop curativ şi uleiul de peşte. Un gram din acest ulei este echivalent cu o porţie de circa 100g de somon. Acest ingredient reduce colesterolul din sânge .

Icrele îmbunătăţesc memoria au o  valoare nutritivă deosebită.  Icrele de nisetru şi de somon conţin aproximativ 30% proteine şi 10-13% grăsimi uşor asimilabile, sunt  bogate în lecitină, stimulentul memoriei, vitaminele A, E, D, complexul B, fosfor, fier şi alte substanţe minerale.

Spre deosebire de carnea oricărui alt animal, peştele conţine mai puţin colesterol, e mai uşor asimilat de organism. Greu se digeră doar peştele uscat. Dacă  nu vă  place mirosul de peşte, puteţi scăpa de  el punând peştele într-un vas cu apă sărată, sau cu un pic de oţet.

 

Redacţia

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate